Kiderült, jobban alszunk a párunk mellett

Egy friss kutatás szerint a közös ágyban alvó párok az alvási fázisaikat is egymáshoz igazítják. Úgy tűnik, jobban és mélyebben alszunk a partnerünk mellett.

Bár az összebújás romantikus, a párunkkal együtt töltött éjszakát számtalan dolog keseríthet meg. Ha a másik hangosan horkol, sokat mocorog, esetleg notórius takarótolvaj, valószínűleg mi sem fogunk tudni megfelelően pihenni mellette. Egy friss kutatás ugyanakkor azt állapította meg, hogy a párok jobban alszanak, ha egy ágyban hajtják álomra a fejüket - írja az Eurekalert.

Így számolhatjuk ki az alvásigényünket A megfelelő alvási rutin kialakulása az egészségünk szempontjából kiemelkedően fontos dolog. Érdemes azzal elkezdeni, hogy meghatározzuk, hogy a szervezetünknek napi szinten mennyi alvásra van szüksége. Kattintson a részletekért!

Nyugodtabbak vagyunk, de többet mocorgunk a párunk mellett

A kutatók 12 fiatal, egészséges pár pihenését vizsgálták, akik négy éjszakát töltöttek egy alváslaboratóriumban. Az alvási fázisaikat mind a partner jelenlétében, mind távollétében megmérték egy poliszomnográf segítségével, amely az egyik leggyakrabban használt alvásdiagnosztikai eszköz. Ezzel nem csak azalváshossza és mélysége mérhető, de követi a páciensek szívritmusát, légzését, izomfeszüléseit és az agyi folyamatait. Emellett a vizsgált személyeknek egy kérdőívet is ki kellett tölteniük, melyben például arra kellett válaszolniuk, milyen régóta vannak együtt a párukkal, mennyire stabil a kapcsolatuk és hogy szerelmesnek érzik-e magukat.

A párok jobban alszanak, ha egy ágyban hajtják álomra a fejüket. Fotó: Getty Images
A párok jobban alszanak, ha egy ágyban hajtják álomra a fejüket. Fotó: Getty Images

A poliszomnográfos vizsgálat megállapította, hogy az egy ágyban alvó párok REM fázisa hosszabb, mint azoké, akik egyedül töltik az éjszakát. Ez azért is fontos, mert ebben a fázisban álmodunk, az agyunk pedig ennek során üríti ki a felesleges anyagokat, miközben rendszerezi az aznapi emlékeket. Bizonyos kutatások a REM fázis hosszát a kreativitással és az érzelmek szabályozásával is összekapcsolták.

A csapat azt is megállapította, hogy a párok szinkronizálják alvásmintájukat, amikor együtt alszanak, és az alvásfázisaik nagyjából összehangoltan követik egymást. Mindezt a leginkább azoknál a pároknál figyelték meg, akik a legpozitívabbnak értékelték a párkapcsolatukat.

Bár az együtt alvó párok elméje nyugodtabb volt, a testükön éppen ellenkező jeleket mértek a kutatók, a kezeiket és a lábaikat is többet mozgatták az éjszaka folyamán. Ezzel azonban a mérési eredmények szerint nem zavarták a mellettük alvó társuk pihenését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció