Kevés alvás: kibírható, csak bele lehet halni

Vannak, akik - sikeres emberek - napi 4 óra alvással is beérik. A kialvatlanságért néha sokkal nagyobb árat kell fizetni, mint amennyit az ébren töltött órákkal nyerünk.

A szakértők is vitatkoznak, hogy egy egészséges embernek pontosan mennyi alvásra lehet szüksége. Az általános vélekedés szerint 7-9 óra az ideális, de ez sem kőbe vésett szabály: sokaknak néhány óra elég, hogy kipihenjék magukat, és a fennmaradó időt inkább a családjukra vagy a munkájukra fordíthatják - írja az Index.hu.

Sok sikeres embert lehetne mondani, akik csak pár órát alszanak éjszakánként, mégis a legnagyobb cégeket vezetik. Emiatt joggal gondolhatnánk, hogy a kevés alvás a siker titka; japán diákok szokták mondogatni, hogy néggyel még átmész, öttel már megbuksz, és a számok itt az alvással töltött órák számát jelzik. Pedig a kevés alvás nem garantálja a sikert. Sőt.

Nemcsak az lényeges a tökéletes pihenés szempontjából, hogy mennyit alszunk, hanem az is, milyen pózban. A jól megválasztott pozitúra ugyanis segít megelőzni a ráncokat, a horkolást, a hátfájást és a gyomorégést is. Tudjon meg többet, kattintson! David Dinges, a Pennsylvania Egyetem munkatársa, az Egyesült Államok egyik vezető alváskutatója szerint lakóhelytől függetlenül igaz, hogy az embernek átlagosan 8 óra alvásra van szüksége. Vannak, akiknek nincs szükségük ennyire, de a világ lakosságának kevesebb mint 5 százaléka természetes rövidalvó: nekik tényleg úgy van drótozva a biológiai órájuk, hogy beérjék napi 4-5 óra alvással.

Az írás szerint sokan úgy érezhetik, nekik sincs szükségük több alvásra, mert egy átvirrasztott éjszaka vagy kevés alvás sem után érzik magukat fáradtnak, de ez többnyire önbecsapás. Eric Olson, aki a Mayo Klinikának fejleszt altatókat, azt állítja, mindenkinek romlik a részletekre kiterjedő figyelme, ébersége és ügyessége, aki a kelleténél kevesebbet alszik. És ezek csak a rövid távú mellékhatások; az alváshiány hosszabb távon tönkreteszi az egészséget.

A kevés alvás hosszútávon komoly problémákat okozhat

Rossz például a memóriának. Az alváshiány a kognitív folyamatokra is hatással van; a kialvatlanság egyaránt befolyásolja az éberséget, a koncentrációt, a logikus gondolkodást és a problémamegoldási készségeket is.

De rossz a szexuális életnek is. Az alváshiány bizonyítottan csökkenti a szexuális vágyat - ez végső soron nagyvállalatok vezérigazgatóinak jól jöhet, elvégre így a szexuális energiájukat is birodalomépítésre fordíthatják. (Vonnegut egy regényében leírta Az atomenergia fölfedezésének szobrát: egy mikroszkópos tudós ül egy asztalnál, akinek akkora erekciója van, mint egy gyárkémény.)

Ha kíváncsi a további kockázatokra, a teljes cikket ide kattintva olvashatja el !

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)