Horkolás, légzéskimaradás: a nőkre nagyobb veszély leselkedik!

Az obstruktív alvási apnoéban szenvedő nők agyát több károsodás éri, mint a férfiakét, derült ki egy új kutatásból.

Az obstruktív alvási apnoé miatt alvás közben többször is megakadhat a légvétel. Ha nem kezelik megfelelően, komoly következményei lehetnek, mint például magas vérnyomás, agyvérzés, szívelégtelenség, cukorbetegség és depresszió. Körülbelül 10 évvel ezelőtt a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatócsoportja kimutatta, hogy a betegségben szenvedő férfiak agysejtjei károsodnak. Az újabb kísérletben 80 személy vett részt. Ugyanez a csapat összehasonlította a beteg és egészséges férfiak és nők agyát.

"Meglehetősen sokan foglalkoztak már az alvási apnoéval és annak egészségre gyakorolt hatásával, de jellemzően csak férfiakat, illetve vegyes csoportokat vizsgáltak. Tudjuk azonban, hogy ez a kór a nőket egészen máshogy érinti" - mondta el a kutatás vezetője, Paul Macey, az UCLA Ápolástani Kar informatikus docense. "Ez a kutatás fényt derített arra, hogy a nőknél súlyosabb az alvási apnoé, mint a férfiaknál, és hogy náluk fokozottabb az agykárosodás mértéke is."

A nőknél a döntéshozásért és a kedélyszabályozásért felelős agyi terüeltek érintettek leginkább. Körükben több a depressziós és szorongási tüneteket mutató beteg. Erről számolt be a Sleep decemberi száma. “Ez arra utal, hogy az orvosoknak jobban oda kell figyelniük a női betegekre, mert problémásabbak lehetnek, és korábban igényelhetik a terápiás beavatkozásokat, mint a férfiak" - mondta Macey. "Következő lépésben behatóbban kell tanulmányozni az agyban bekövetkező változásokat, hogy megtudják, a kezelés segít-e ezen bármennyit is. Még nem tudjuk, hogy az alvási apnoé okozza az agykárosodást, vagy éppen fordítva, esetleg a társbetegségek szövődménye az agyelváltozás, és abból fejlődik ki a légzési nehezítettség."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)