Hétvégén ismét átállítjuk az órákat

Vasárnap hajnalban ismét át kell állítanunk az órákat. Könnyen lehet, hogy ez az egyik utolsó óraátállítás, a tervek szerint ugyanis 2021-től eltörlik a nyári és téli időszámítás közötti váltást. A szakértő szerint ezt követően a téli időszámításnál kellene maradnunk.

Mint azt korábban megírtuk, az Európai Parlament idén márciusban a tavaszi és őszi, egyórás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött. Az egyes tagállamok saját maguk dönthetnek arról, hogy a nyári vagy a téli időszámítást vezetik-e be tartósan. A Magyar Alvás Szövetség hétfőn kiadott közleménye szerint "a nemzeti döntési hatáskörbe utalt kérdéseket illetően hamarosan megkezdődik az egyeztetés, amelynek a végén - várhatóan 2021-ben - lesz eredmény." Ezzel együtt a szervezet egészségügyi szempontokra hivatkozva a téli időszámítás választását javasolja.

Vasárnap hajnalban egy órával visszaállítjuk az órákat
Vasárnap hajnalban egy órával visszaállítjuk az órákat

Melyik időszámítást támogatják a meteorológusok? Részletek itt.

"A nyári időszámítás tulajdonképpen egy kitalált időzóna, amely alkalmas az emberi bioritmus megzavarására" - fogalmazott az InfoRádió megkeresésére G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. Rámutatott, a cirkadián ritmus megzavarása jelentősen befolyásolja a biológiai funkciókat, a vérnyomást, a pulzusszámot, a testhőmérsékletet és a glükokortikoid hormonok szintjét is. "Azt az egyensúlyt, amely hosszú ideje meghatározta az emberi fejlődést, a biológiai érést, egészen sejtszintig, nem érdemes megzavarni" - hangsúlyozta a szakember.

Rámutatott a nyári időszámítással a korai kelést télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe. Magyarán például decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint. Hozzátette, a nyári időszámítás bevezetése csupán gazdasági racionalitáson alapszik.

Most vasárnap, október 27-én éppen a téli időszámításra állunk vissza. Vasárnap hajnali 3 órakor 2 órára kell visszatekerni az órákat. A téli időszámítás 2020. március 29-ig tart. "Sok évezred év óta élünk olyan időbeosztás szerint, amelyben a tevékeny óráink súlypontja a természetes fénnyel szinkronizált, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg leginkább" - olvasható a Magyar Alvás Szövetség közleményében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés