Hasznunkra is válhatnak rémálmaink

Senki sem szeret rosszat álmodni, egy friss kutatás eredményei szerint azonban a rémálmok közel sem annyi rosszak, mint amennyire annak tartjuk.

Amerikai és svájci kutatók 18 embert vontak be kísérletükbe. Nyomon követték agyi aktivitásukatalvásközben, illetve éjszakánként többször is felébresztették őket, hogy megkérdezzék tőlük, álmodtak-e, és ha igen, akkor félelmetes volt-e, amit láttak. Az eredményeket összegezve a tudósok megállapították, hogy a rémálmok idején az alanyok agyának érzelmeket szabályzó területein nagyobb aktivitás tapasztalható.

rémálom, rossz álom, alvás, nyugtalan alvás, stressz,
rémálom, rossz álom, alvás, nyugtalan alvás, stressz,

Tényleg félünk alvás közben?

Egy másik kísérletben 89 embert kértek arra, hogy egy héten át írják le álmaikat. Ezt követően mindenkit MRI-vizsgálatnak vetettek alá, miközben negatív hatású és ijesztő képeket mutattak nekik. A kutatók arra jöttek rá, hogy akiknek előzőleg rémálmaik voltak, azok agyának érzelmekért felelős régiói gyorsabban és hatékonyabban reagáltak az ingerekre, mint akiknek nem voltak rossz álmaik.

Korábbi cikkünkben 10 meglepő tényt olvashat az álmokról - kattintson ide!

A kutatókat különösen afélelemérdekelte. Arra keresték a választ, hogy az agynak mely területei aktiválódnak rémálmok esetén. Az első kísérlet abban segített nekik, hogy jobban lássák, mi történik az agyban valós időben rémálmok esetén. "Ez volt az első eset, hogy álmodás közben azonosítottuk a félelem idegi korrelációit, és azt láttuk, hogy hasonló agyi régiók aktiválódnak, ha alvás közben félünk, mint akkor, ha éber állapotban éljük át a félelmet" - magyarázta Lampros Perogamvros, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Ezek a folyamatok egyébként az agy két területén, így az insulában és a cinguláris kéregben játszódnak le. Az insula engedi útjára a félelemre adott reakciókat, a cinguláris kéreg pedig segít szabályozni azokat.

Hasznos is lehet

A második kísérlet segített jobban megérteni a rémálmok agyunkra gyakorolt pszichológiai és fiziológiai hatásait. A tudósok azt a következtetést vonták le, hogy egy bizonyos pontig rémálmaink hasznosak is lehetnek számunkra, ugyanis segíthetnek, hogy hatékonyabban boldoguljunk a hétköznapi stresszhelyzetekben.

Az viszont már nem jó, ha az álombeli félelem átlép egy bizonyos határt. Ha túl nagy traumát élünk át alvás közben, az álom egyrészt elveszíti a jótékony hatását, másrészt pedig álmatlanságot és plusz stresszt okozhat.

Forrás: dailymail.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció