Ha sok rítus kapcsolódik az alváshoz, rosszabbul alszunk

Kutatók szerint hosszú távon nem az altató szedése vagy a lefekvés előtt felhajtott alkohol a leghatékonyabb módja a nyugodt alvás biztosításának.

"Akiknek bizonyos cselekvések - például szeszes ital fogyasztása vagy gyógyszer bevétele - szükséges a nyugodt alváshoz, valójában inkább megzavarják ezt a folyamatot. Ezek az alváshoz kapcsolódó téves hiedelmeken alapulnak, mivel az érintettek elhiszik, hogy ezek nélkül képtelenek álomba szenderülni" - nyilatkozta Heather Hood, a Ryerson Egyetem PhD-hallgatója.

A fiatal kutató az egyetem Alvás- és Depressziólaboratóriumának dolgozójával, dr. Colleen Carney-vel és egy tanulótársával, Andrea Harrissal együtt végezte el a vizsgálatát. 397 egyetemistát kérdeztek ki az alvás előtti rutinjukról, az úgynevezett "biztonságot adó cselekedeteikről", és arról, hogy ezek mennyire fontosak számukra a nyugodt pihenéshez. Arról is kérdezték őket, hogy mennyire félnek attól, hogy a nem elegendő alvás hatására fáradtak lesznek napközben.

Minél rosszabb alvó volt valaki, annál több ilyen cselekedetre volt szüksége a pihenéshez. A jó alvók általában nem gondoltak semmi különlegesre, egyszerűen csak elaludtak. "Az alvászavarban szenvedőknek rengeteg energiájukba telik, amíg tényleg képesek kipihenni magukat. Minél több dologra van szükség az elősegítése érdekében, annál kevésbé lesz sikeres a folyamat" - mondta el Carney.

A szakember szerint a kognitív viselkedésterápia jelentheti a megoldást a problémára. Ezen megtanítják a résztvevőket, hogyan vehetik fel a harcot a kényszeres cselekedetek ellen, hogyan győzhetik le az eléjük tornyosuló pszichológiai akadályokat, és olyan szokásokkal ismerkedhetnek meg, amelyek valóban a jó alvást segítik elő.

A tanulmány a Behavior Therapy című folyóirat decemberi számában jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció