Éjszakai műszak

Általában nem jókedvünkből dolgozunk éjszaka, de gyakran elkerülhetetlen. Áldozatkész embertársainknak köszönhető számtalan szolgáltatás, sok megmentett emberi élet is. Nem éjszakai életmódra lettünk megalkotva, így a virrasztásnak bizony ára van.

Felboruló bioritmus

Az alvás-ébrenlét ritmusának váltakozása az egyik alapvető biológiai ritmus. A középagyban található tobozmirigy szabályozza a szervezetet működtető hormonok termelődésének ritmusát. A melatonin hormon meghatározza az alvás-ébrenlét állapotát, befolyásolja a hangulatot; napszakonként, évszakonként és életkoronként is más-más mennyiségben fordul elő a szervezetben.

Hosszú, időeltolódással járó utazás, tartós éjszakai munka könnyen felboríthatja ezt a természetes egyensúlyt: erre mindenkinek másképpen reagál a szervezete. Alkalmazkodóképességünk függ általános egészségügyi állapotunktól, életkorunktól és az egyéni jellemzőinktől.

Egyéni praktikák

Az éjszakai műszakban dolgozóknak megvannak a maguk praktikái, hogyan vészeljék át a kritikus időszakot, hogyan lendüljenek át a holtponton. Sokan a kávéra, a koffeintartalmú üdítőitalokra esküsznek, míg mások egész napos alvással készülnek a kimerítő munkára. A tartós éjszakai munkától felborul a bioritmusunk, éjszaka gyakran jelentkezik éhségérzet, az alvás a délelőtti, koradélutáni órákra tolódik ki, levertség, fokozott fáradékonyság léphet fel.

Inkább teát igyunk

Helyes táplálkozással, rendszeres pihenéssel, mozgással felkészíthetjük szervezetünket ezekre a változásokra anélkül, hogy tartós egészségkárosodástól kellene tartanunk. Az éjszakai munka során teljesítményünket ne kávéval, vagy koffeintartalmú italokkal próbáljuk fokozni, mert bár a koffein izgatólag hat a központi idegrendszerre, serkenti az agy működését, de túlzott élénkítő hatása miatt károsan befolyásolja a szívműködést és a vérnyomást. Igyunk inkább ásványvizet vagy teát. A tea is élénkít, bár hatását hosszabb idő alatt fejti ki. Nagyon fontos, hogy napközben is gyakran és nyugodt körülmények között táplálkozzunk. A cukor és sószegény étrendet részesítsük előnyben. Ne együnk egyszerre túl sokat, kiváltképp ne nehéz és zsíros ételeket, melyek leterhelik a gyomrot, fokozzák az álmosságérzetet.

Ha éjszaka megéhezünk, inkább rostokban gazdag növényi eredetű táplálékokat, elsősorban gyümölcs- és gabonaféléket, zöldségeket fogyasszunk.

Segít a mozgás

A tartós éjszakai műszak megviseli a szervezetet, ez számára sokkal nagyobb igénybevételt jelent, mintha nappal dolgoznánk. Fontos, hogy szabadidőnkben sokat mozogjunk, sportoljunk, ezzel növelhetjük állóképességünket, fizikai teljesítőképességünket.

Ha van rá módunk, akkor munkahelyünkön is végezhetünk pár perces testmozgást. Már néhány gyakorlat is felfrissíti a vérkeringést, javítja a koncentrálóképességet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció