Az alváshiány így hat az agyra

Időről időre bárkivel megeshet, hogy a feltorlódó napi feladatok ellátása érdekében inkább lemond némi alvásidőről. Az egészségügyi kockázatok hosszabb távon jelentősen túlmutatnak az így nyerhető előnyökön.

Jót teszünk-e a szervezetünkkel, ha napközben is - lefekszünk aludni? Részletek itt.

Nem titok, hogy az alváshiány kihatással van a fizikai egészségre, így például az éhség szabályozásáért felelős hormonok egyensúlyát felborítva kontrollálatlan hízáshoz vagy fogyáshoz vezethet. Kutatások igazolják azt is, hogy a túlzottan kevésalváshajlamosító tényező az inzulinrezisztenciára és a 2-es típusú cukorbetegségre. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy agyunk is megsínyli, ha nem jut elegendő pihenéshez, emiatt pedig az alábbi problémák jelentkezhetnek.

Felgyorsult öregedés

A krónikus alváshiány a demencia egyik leggyakoribb kiváltó oka. Hosszú távon ez a rossz szokás korai halálhoz vezethet, amelynek hátterében a szervezet anyagcsere-folyamatainak nem megfelelő működése áll.

Az alváshiány hosszú távon rendkívül egészségkárosító hatású
Az alváshiány hosszú távon rendkívül egészségkárosító hatású

Lelassult gondolkodás

Amennyiben nem töltünk elég időt ágyban esténként, úgy az agy frontális lebenyébe nem jut elég vér. Ennek köszönhetően lelassulnak az agyhullámok, végeredményben pedig olyanná válunk, mint egy álmodozó tinédzser. Az állapot kihatással van a döntéshozatalra, és úgy érezhetjük, komoly nehézséget okoz tisztán gondolkodni.

Agyi szennyeződések

Egyszerű hasonlattal élve az aktív agy olyan, mint egy zakatoló gépezet, amely menet közben koszossá válhat. Az alvás során a gerincvelői folyadék kitakarítja ezt a koszt, amely aztán a máj érintésével távozik a szervezetből. Alváshiány esetén ez a folyamat sérül, agyunk pedig nem tud megszabadulni a nappal felgyülemlett káros anyagoktól és fehérjéktől.

Erősíti a stresszt

Fáradtan, álmosan még a rutinfeladatok is, mint a kutyasétáltatás, a bevásárlás vagy az autóvezetés, úgy tűnhetnek, mintha túlnőnének rajtunk. Valójában a stresszküszöbünk válik alacsonyabbá, ami hosszú távon akár depressziót is eredményezhet.

Forrás: stethnews.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)