Alzheimer-kórt jelezhet az alvászavar

A legfrissebb vizsgálati eredmények kapcsolatot fedeznek fel az alvászavarok és az Alzheimer-kór biológiai markerei között.

Számos betegséggel kapcsolatban beszámoltak máralvászavarokjelentkezéséről. A diabétesz, a magas vérnyomás, a depresszió és az elhízás esetén éppúgy előfordulhatnak el- vagy átalvási problémák, mint a kognitív funkciók károsodása esetén. A lista azonban bővül: az Alzheimer-kór korai stádiumában is felléphetnek alvászavarok - írja a pharmaonline.hu.

Egy tavaly publikált vizsgálat eredményei rávilágítanak arra, hogyan vezethet az alvászavar, azaz azalvásalatt elmaradó "takarítási" fázis - amely során az agy-gerincvelői folyadék átmossa és eltávolítja a felesleges proteineket a neuronok közötti térből - Alzheimer-kór kialakulásához.

z Alzheimer-kór korai stádiumában is felléphetnek alvászavarok
AzAlzheimer-kórkorai stádiumában is felléphetnek alvászavarok

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói 101, az Alzheimer-kór kialakulása szempontjából rizikócsoportba tartozó (közvetlen hozzátartozója alzheimer-kóros, vagy apolipoprotein-E gén mutatható ki nála) ember megvizsgálásával tanulmányozták, hogy az alvászavar hogyan függ össze az Alzheimer-kór biológiai markereivel. A vizsgálatba bevont személyek átlagéletkora a vizsgálat kezdetekor 63 év volt, és egyiküknél sem volt jelen kimutatható mértékű kognitív zavar.

Az emlékezetzavarokkal, beszédzavarokkal és egyéb tünetekkel járó Alzheimer-kórnak négy szakaszát különíthetjük el. Ha bizonyos változásokat észlelünk családtagjainkon vagy akár saját magunkon, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni. További információért kattintson!

Aki rosszabbul alszik, több Alzheimer-markere van

Bebizonyosodott, hogy azok a személyek, aki a kérdőíves megkérdezés alapján rosszabb alvásminőségről számolnak be vagy alvászavarokat tapasztalnak, gyakrabban rendelkeznek magasabb Alzheimer-kórra jellemző markerszinttel az agy-gerincvelői folyadékukban, mint kortársaik. A különbség abban az esetben is szignifikáns maradt, ha a kutatók figyelembe vették az esetleges depresszió jelenlétét, altató gyógyszerek szedését, a testtömegindexet (BMI), illetve a képzettséget.


Ok-okozati kapcsolat

Egyelőre nem ismert, hogy az alvászavarok fellépése vezet-e Alzheimer-kór kialakulásához vagy a neurodegeneratív betegség okozza-e a különféle alvászavarok megjelenését. Tény azonban, hogy az alvászavarok felhívhatják a figyelmet a neurodegeneratív betegség megjelenésére, és - terápiás lehetőségek birtokában - segíthetnek korai gyógykezelésében is.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt helyenként hosszabb-rövidebb időre felszakad a felhőzet, de lesznek borult tájak is.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag