A maratoni alvások ezért nem jók

Egy új tanulmány szerint a szabálytalan alvásciklus a figyelmet és a kreativitást is megöli. Kognitív képességeinken pedig csak tovább rontunk, ha a kimaradt napokat több alvással szeretnénk pótolni.

Sokan úgy gondolják, hogy ha egy-egy éjszaka kevesebbet alszunk, a következő éjszakán, esetleg hétvégén pótolhatjuk a kimaradt órákat. Valójában azonban az ilyen hosszú alvások maradandó károkat okozhatnak az agyban egy új tanulmány szerint. A tudósok szerint a szabálytalan alvásciklus rosszabb kognitív funkciókat eredményeznek, különösen a kreativitás és a figyelem terén.

Ezek a pluszszunyókálások ugyanis hibás mintát rajzolnak fel, ami árt a mentális egészségnek, szorongást, depressziót is okozhat.

7-9 óra az ideális

A Texas-i Baylor Egyetem 28 diák alvási szokásait figyelte meg. A kutatók az alvásmintákat a testhelyzetek alapján figyelték meg, karszalagot használtak az alvás közbeni mozgás figyelésére. A fiatal felnőttek számára 7-9 óra alvás javasolt. Azonban a résztvevők 79 százaléka kevesebb, mint 7 órát aludt legalább egy héten háromszor. A kimaradt órákat pedig a maradék négy napban akarták orvosolni a diákok.

A rendszertelen alvás megöli a kreativitásunkat
A rendszertelen alvás megöli a kreativitásunkat

Megöli a kreativitást

Ezt követően a diákokkal a kutatás első és utolsó napján olyan tesztet végeztettek, amely főként a kreativitásukra és a figyelmükre volt kíváncsi. Amit kreativitásnak nevezünk, voltaképp az a képesség, amellyel kapcsolatba tudunk állítani különböző dolgokat. A résztvevők három olyan szót kaptak, amely valamilyen értelemben kapcsolódott egymáshoz, mint a "fájó", a "váll" és a "verejték", ehhez pedig egy negyedik, mindhármat összekapcsoló szót kellett kitalálniuk. Amelyek először eszünkbe jutnak, a gyakorlattal kapcsolatos szavak, de ebben az esetben egyetlen gyakorlati szó sem működik igazán. Ehelyett a kreatív és helyes válasz a "hideg" volt.

A kutatás részét képezte egy feladat, amelyben a működő memóriát vizsgálták. Ehhez a résztvevők elvégeztek egy feladatot, amelyben egy rácsot láttak, amely fekete és fehér négyzetekből állt, és el kellett dönteniük, hogy szimmetrikus-e vagy sem. Minden döntés után egy rácsot mutattak, amelyben egy négyzet piros színnel volt kiemelve, majd egy másikat, ahol egy másik négyzetet jelöltek meg. Ez ötször megismétlődött, majd arra kérték őket, hogy a helyes sorrendben idézzék fel az összes négyzet helyét.

A kevés alvás 8 súlyos következménye Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire úgy gondoljuk is, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye , hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Azoknak, akik nagy eltéréseket mutattak a napi alvásukban, sokkal nehezebb volt ezeket a feladatokat megoldaniuk, mint akik rendszeres alvási szokásokkal rendelkeztek.

A szorongás, a depresszió, de más mentális problémák kialakulásának esélye is sokkal nagyobb, ha nincsenek megfelelő alvási szokásaink. A következetes szokások ugyanis legalább annyira fontosak, mint az alvás teljes hossza.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)