A kisebb alvásigény hátterében ez áll

Míg egyeseknek a 7-9 óra alvás sem elég, mások alig néhány óra után is kipihenten ébrednek. A Kaliforniai Egyetem kutatói nemrég rájöttek, hogy a jelenség hátterében egy bizonyos gén mutációja állhat.

Az alváshiány súlyos következményeiről korábbi cikkünkben olvashat!

A tudósok hosszas kutatómunka során 50 olyan családot találtak, akiknek kevesebb mint hat és fél óra alvás is elég volt éjszakánként. Az egyik famíliánál folytatott vizsgálatok után a szakemberek arra jutottak, hogy az ADRB1 nevezetű gén mutációja okozhatja a lecsökkent alvásigényt. Ez a mutáció az összes kevesebb alvással működő családtagnál jelen volt, ám a többet alvó rokonaiknál már nem volt megfigyelhető.

alvás, alvásigény, kevés alvás, lecsökkent alvásigény, génmutáció
Hat és fél óra alatt is kipihenik magukat a génmutációval rendelkezők. Fotó: 123rf

Az agyban van a válasz

Az ADRB1 nevezetű gén fokozza az agysejtek aktivitását, így elősegíti az éberséget is. Ezért a fent említett családok tagjai többet vannak ébren, miközben kevesebb éjszakai pihenésre vágynak. A tudósok egereknél is módosították ugyanezt a gént, és az eredmények tanúsága szerint a rágcsálók ezután 55 perccel kevesebbet aludtak, mint a mutáció nélkül élő állatok.

A tanulmány egyik társszerzője szerint felfedezéseik új utakat nyithatnak azon tudósok számára, akik az agy különböző rendszereinek és neuronjainak összetettségét elemzik. Valamint távlati cél lehet az is, hogy ezen mutáció ismeretében új típusú gyógyszereket fejlesszenek ki, amelyekkel hatékonyabban veheti fel a tudomány a harcot az alváshiánnyal is összefüggésbe hozott betegségek - például a demencia, a szívbetegségek és egyes ráktípusok - ellen.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)