A jó alvás ezért fontos (2)

Az alvás mechanizmusáról, a cirkadián ritmusról, a kialvatlanságról, a nappali álmosságról és az alváskutatásokról is szó volt a közelmúltban megtartott alvás világfórumon. A szakemberek beszéltek továbbá az alvásipar helyzetéről és lehetőségeiről, illetve a mindennapi alvást segítő eszközökről, módszerekről is.

A világkonferencián nemzetközi összefogást szorgalmaztak azalvásszakemberei. A kanadai Vancouverben tanácskozó résztvevők 75 ország tapasztalatait adták közre.

alávs, jó alvás, minőségi alvág, alvás minősége, alvás mennyisége
alávs, jó alvás, minőségi alvág, alvás minősége, alvás mennyisége

A minőségi alvás fontossága

Minden emberhez el kell juttatni a saját és a környezete (családja) egészségének megőrzéshez szükséges ismereteket, kiemelve az alvászavarok és az alvásbetegségek megelőzését és a minőségi alvás feltételeit - hívták fel a figyelmet a világfórum résztvevői.

Az alváshiányra utaló különös jelekről korábbi cikkünkben olvashat!

A kormányok és egészségügyi intézmények felelőssége mellett mindenkinek megvan a maga lehetősége és feladata. Az ezen a területen példamutató tevékenységet végző országok közül a legjobbakat a világszervezet elismerésben is részesítette. Idén Magyarországot is díjazták is az alváskultúra alakításáért, a World Sleep Day nemzetközi alvásmozgalomban való magas színvonalú részvételéért és a széles körű társadalmi mozgalom szervezéséért.

Az alváshiány súlyos következménye

Ahogy korábban megírtuk, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fontosságára már az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára is felhívta a figyelmet. Horváth Ildikó arról beszélt, hogy a nyugati világ technológiai átalakulása olyan alvási szokásokat alakított ki, amelyek nem természetesek az emberi szervezetnek.

Egyes adatok szerint az európai uniós felnőtt lakosság 29,6 százalékának, valamint a magyarok 31,3 százalékának van valamilyen alvásproblémája. A megfelelő alvás azonban elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, így mindenkinek a saját felelőssége, hogy időben feküdjön le aludni. A szülők ezzel is példát mutathatnak gyermekeiknek - hangsúlyozta az államtitkár.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső