A horkolás nem rontja az alvásminőséget

Nem alszanak rosszabbul a horkolók, illetve másnap sem fáradtabbak csendben szunyókáló társaiknál - derül ki egy friss tanulmányból.

Csak mítosz, hogy a hangosan horkolók rosszabbul alszanak és másnap fáradtabbak - írja a Daily Mail egy közelmúltban publikált tanulmány eredményeire hivatkozva. A kanadai kutatók 235 olyan önkéntest vontak be tudományos munkájukba, akik alvási rendellenesség miatt szerettek volna orvosi segítséget kérni.

alvás, alvászavar, alvásminőség, horkolás, alvási apnoé, nyugodta alvás, pihentető alvás
A hangosan horkolók mégsem alszanak rosszabbul? Fotó: iStock

Nem a horkolástól függ az alvásminőség

Az alanyok horkolási gyakoriságának, illetve légzésének megfigyelése után kizárták azokat, akik obstruktív alvási apnoéban, insomniában, narkolepsziában vagy nyugtalan láb szindrómában szenvedtek. A maradék 74 főt három csoportra osztották aszerint, hogy óránként hányszor horkolnak. Az első csoportba a száznál kevesebb óránkénti horkolást produkálók kerültek, a másodikba a 100-350 közötti, a harmadikba pedig a 350 feletti értékekkel rendelkezőket sorolták. Az alvásuk mennyiségét és minőségét poliszomnográfos vizsgálattal mérték. Ezt a módszert az alvási rendellenességek diagnosztizálására használják, és az agyhullámokat, a pulzusszámot, valamint a szemmozgásokat rögzíti.

Másnap megkérték az alanyokat, hogy pontozzák, mennyire érzik magukat fáradtnak - pontosabban mennyire tartják valószínűnek, hogy elaludnának bizonyos szituációkban. 1-től 24-ig pontozhattak, és a 10-es vagy az alatti érték már rendkívüli fáradtságot jelzett az adott válaszadónál. Az eredmények összegzése után a tudósok azt látták, hogy nem volt összefüggés a horkolás gyakorisága, az alvás mennyisége és az éjszakai ébredések száma, illetve a másnapi fáradtság mértéke között.

Nem mindegy, milyen horkolásról van szó

A jóalvásfelér a lottónyereménnyel - részletek!

Ezek az eredmények azért is érdekesek, mert korábban több tanulmányból is az derült ki, hogy az éjjelente horkolók másnap csak nagy nehézségek árán tudják nyitva tartani a szemüket. A friss tudományos munka vezető szerzője szerint a korábbi kutatásoknál nem tettek különbséget a népesség nagyjából 30 százalékára jellemző "sima horkolás", és a jóval kevesebb embernél diagnosztizált obstruktív alvási apnoé (OSA) között.

Márpedig ezeket érdemes külön kezelni, ugyanis míg egy kis horkolás a jelenlegi tanulmány szerzői szerint ártalmatlan dolog - és legfeljebb csak a horkoló társát zavarja -, addig a légzéskimaradással is együtt járó OSA jelentősen megemelheti a magas vérnyomás, a szívproblémák és a stroke kockázatát.

Aki úgy érzi, hogy életminőségére is hatással van a nem megfelelő alvás, illetve a horkolás, esetleg komolyabb alvásproblémát sejt a háttérben, annak ajánlott felkeresnie orvosát és részt venni néhány vizsgálaton.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)