A délutáni szunyókálás hihetetlen előnye

Egy felmérés szerint produktívabbak, akik szundítanak délutánonként.

Kétezer amerikai felnőtt részvételével végeztek egy felmérést, amelyben az emberek pihenési szokásait vizsgálták. Emellett azonban azt is megnézték, hogy milyen személyiségjegyek kapcsolhatók a "sziesztázni szerető", illetve a "nem szunyókáló" csoportba tartozókhoz. Az eredmények azt mutatták, hogy délutáni pihenést kedvelők nagyobb arányban vallották magukat produktívnak. A sziesztázni szeretők közül 93 százalék, a sziesztára nemet mondók közül pedig 85 százalék érzi magáénak ezt a jellemvonást.

délutáni pihenés, szundikálás, alvás, szieszta, produktivitás, személyiségjegyek, boldogság, magabiztosság
Produktívvá és magabiztossá tesz a szieszta. Fotó: Getty Images

Boldoggá tesz a szieszta

A délután szunyókálók ezen kívül boldogabbnak és magabiztosabbnak is érzik magukat. A sziesztaszeretők háromnegyede állította magáról, hogy karrierorientált, a nem szunyókálóknak pedig mindössze az 55 százaléka mondta magáról ugyanezt. De senki se gondolja, hogy a délután pihenőknek csak a szakmai előmenetelük számít: 83 százalékuk egészséges egyensúlyt tud fenntartani a hivatás és a magánélet között - szemben a nem szunyókálók 60 százalékával.

Így hat ránk a délutáni pihenés

Pótolja a délutáni pihenés az éjszakai alvást? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

A sziesztarajongók annyira szeretik a délutáni alvást, hogy 79 százalékuk a hobbik közé sorolja. A válaszadók több mint fele pedig még abba is belemenne, hogy csökkentsék a fizetését, ha cserébe a munkahelyükön is aludhatnak egyet délutánonként. Az alváspártiak 33 százaléka kipihentnek, 19 százaléka boldognak, 17 százaléka pedig energiával telinek érzi magát egy szemhunyásnyi pihenés után. Ugyanakkor a válaszadók 15 százaléka általában összezavarodva ébred, 12 százalék pedig azt sem tudja, hol van. A legnépszerűbb szundiidőpont 13:31, a legideálisabbnak tartott helyszín pedig egy 18,3 Celsius-fokos szoba.

A nem sziesztázók egyébként általában azért mondanak nemet a délutáni pihenésre, mert nem tudnak elég kényelmesen elhelyezkedni, vagy attól tartanak, hogy a nappalialvásután majd este nehezebben fognak tudni elaludni.

Forrás: nypost.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: