Hiperaktív felnőttek: kovácsoljunk előnyt a hátrányokból!

Huták Judit

A hiperaktív felnőttek szerettei már megszokhatták, hogy velük máshogy kell viselkedni. De mit tehet egy főnök, egy kolléga vagy éppen a házastárs? Hogyan könnyítheti meg a saját napjait az, aki felnőttként is ADHD-val küzd?

Mivel a figyelemzavaros felnőttek legnagyobb része gyermekként is problémákkal küzdött, ezért a közvetlen családjuk (például a szüleik, testvéreik vagy a legközelebbi barátaik) megtanultak ezzel együtt élni, pontosan tudják, mit várhatnak el a másiktól, illetve mi mindenre kell figyelni vele kapcsolatban. Az újonnan kialakuló kapcsolatok során azonban meg kell küzdeniük a többiek elismeréséért és elfogadásáért.
Az ADHD-s felnőttek mások szemében ugyanis gyakran figyelmetlennek, szétszórtnak, nehezen motiválhatónak, agresszívnak és antiszociálisnak tűnhetnek. A tünetegyüttes ráadásul más problémákkal is együtt járhat: a hiperaktivitás és a figyelemzavar mellé sokszor társul depresszió, idegesség, alvászavar. Az ADHD-sok körében gyakori lehet a függőség, könnyen keresnek megnyugvást, vigaszt az alkoholban, a gyógyszerekben vagy a cigarettában.

A munkaadók rémálma - vagy álma?

Akárcsak a gyerekek, általában a figyelemzavaros felnőttek is nehezebben koncentrálnak, könnyű elterelni a figyelmüket, még a legegyszerűbbnek tűnő feladatokat is csak nehézségek árán tudják teljesíteni, a hibákat pedig gyakran figyelmen kívül hagyják. Nehezükre esik beosztani az idejüket, sokszor gondjaik vannak a pontossággal, hajlamosak a halogatásra. Emiatt pedig a munkahelyükön gyakran nem tudnak teljesíteni, és a munkatársaik, főnökeik rossz véleménnyel lehetnek róluk - már ha egyáltalán kapnak munkát. Az ADHD-s gyerekeknek ugyanis gyakran rosszabbak az iskolai eredményei, mint társaiknak, ritkábban tanulnak tovább és nehezebben tudnak érvényesülni a képességeik. Emiatt pedig a munkaerőpiacon is rosszabbak az esélyeik.

Ugyanakkor azok a felnőttek, akiknél hiperaktivitást diagnosztizáltak, könnyen kihasználhatják egyedi képességeiket, főként a kreativitást, az impulzivitást, a nyitottságot, az őszinteséget. Ehhez azonban megfelelő karrierút szükséges - a családnak, a tanároknak, illetve a baráti körnek és a munkatársaknak mindenképpen arra kell bíztatni az érintettet, hogy merjen kipróbálni új dolgokat és ne adja fel a küzdelmet, ha esetleg nincsenek azonnal sikerei.

Családi (tűz)fészek

A hétköznapi problémák, az elvárások, a felnőtt léttel összefüggő feladatok, a társas kapcsolatok egyaránt megszenvedhetik az ADHD-s viselkedését. A türelmetlenség, a frusztráltság, az elkötelezettségtől való félelem, a felelőtlenség miatt még azoknak sem mindig teljes az élete, akiknek egyébként minden adott lenne ehhez. Sok ADHD-s felnőtt számol be arról, hogy nem tud őszinte és tartós párkapcsolatot kialakítani, mert túl könnyen megunja a másikat, esetleg túl sok a számára az elvárás - vagy mert éppen a másik adja fel a küzdelmet a bizonytalansággal. A tartós párkapcsolat hiánya vagy a rengeteg veszekedés pedig szintén a frusztráció forrása lehet, ami tovább csökkenti a hiperaktív felnőtt egyébként is alacsony önbizalmát.

A családi kapcsolatokban komoly gondot okozhat, ha az egyik fél nem tud odafigyelni arra, amit a másik mond, könnyen elfelejti a fontos dátumokat vagy tennivalókat. Ezt (sajnos) könnyen lehet nemtörődöm viselkedésként, sőt rosszindulatként értelmezni, pedig sokszor ugyanolyan kellemetlen mindkét félnek.

Segítséggel minden könnyebb!

Akár szakembertől, akár gyógyszerektől, akár szerető és megértő környezettől (ideális esetben mindháromtól egyszerre) várja valaki a segítséget, ha nem egyedül kell megbirkóznia a problémákkal, egy ADHD-s felnőtt könnyen boldog és teljes életet alakíthat ki magának. A legfontosabb talán annak feltérképezése, hogy mitől lesz jobb az ADHD-s felnőtt állapota, illetve melyek azok a történések, melyek miatt a tünetek "fellángolhatnak".

Több technika létezik a koncentráció és a figyelem fenntartására - a zavaró körülmények kizárásától a figyelemfelkeltő kiemelések használatáig -, ezek jó része megtanulható és viszonylag kis befektetéssel hatalmas sikereket lehet elérni.

Minél jobban szervezett valaki élete, minél több benne a rutin, annál könnyebbek lehetnek a hétköznapok. Természetesen, ehhez az is szükséges, hogy a hiperaktív felnőtt közvetlen környezete tudatában legyen az állapotának és segítse őt. Ez nem azt jelenti, hogy mindent helyette kell megcsinálni - inkább azt, hogy támogatni kell őt az erőfeszítésekben és időnként érdemes figyelmeztetni arra, ha romlanak az eredményei.

Az oldal elkészítését támogatta a Lilly Hungária Kft. OGYI/41379-3/2014
HUSTR00069
OGYI/41379-3/2014
A dokumentum lezárásának ideje: 2014.11.03
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách I. u. 13-14.
www.lilly.hu
(x)

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt ködös, borult, nyirkos idő várható, szitálással.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag