+17° - +39°
Nincs front

Élénk, mozgékony, vagy ADHD-s?

Kiss Éva

Hol a határ a természetes, gyermekkori pajkosság, élénkség és a nehezen elviselhető hiperaktivitás / ADHD között? Mikor van a gyermeknek és családjának segítségre szüksége?

"Duracell" gyerekek

Majdnem minden családban van legalább egy olyan gyermek, akit a környezete az élénkség, a "rosszaság", de legalábbis a felnőttek számára elképesztő mozgékonyság megtestesítőjének tart, tréfásan mindeme tulajdonságok mértékegységeként emleget. A gyermekviccek Pistikéit megszégyenítő energiával rendelkező gyerekek próbák elé állítják szüleiket. Kifogyhatatlan lendülettel cikáznak a lakásban vagy a játszótéren, igazi örökmozgók, az ülő testhelyzetet gyakorlatilag nem ismerik, és ők azok, akiknek egy pillanatra sem szabad elengedni a kezét az utcán, mert könnyen bajba kerülhetnek.

Az elcsigázott hozzátartozókban velük kapcsolatban felmerül a kérdés: hol a határ az "egészségesen rossz", élénk, mozgékony és az ADHD-snak, hiperaktívnak tekinthető gyermek között? Dr. László Zsuzsa klinikai szakpszichológust, a FIMOTA Központ vezetőjét kérdeztük meg erről.

A szertelenség jelzésértékű

Az egyszerűen élénk gyermekeknek nagyon nagy a mozgásigénye, de nem társul hozzá impulzivitás, vagyis az ingernek az azonnali, közvetlen választ kiváltó hatása, ezért képes késleltetni a vágyait, "uralkodni magán". A hiperaktivitás, a motoros nyugtalanság nem a fő diagnosztikai eleme az ADHD-nak, annyira nem, hogy akár kifejezetten lassú mozgású gyermekről is megállapítható.

Korábban a figyelemzavart tartották a legfontosabb tünetnek, manapság viszont az impulzivitás került a kutatások központjába, mivel az orvosok úgy vélik, hogy a végrehajtó funkciók zavara okozza elsősorban a problémát. Az érintettek azonnal reagálnak, nem tudják az ingerszelekcióért felelős homloklebenyükből irányítva megfelelően kontroll alatt tartani a viselkedésüket. Így például, ha a gyerek felfedezi egy barátját az út túlsó oldalán, azonnal odaszalad hozzá, vagy ha meglát a kezében egy tetszetős játékot, azonnal elkapja tőle, gondolkodás nélkül. A környezet ezért esetleg erőszakosnak bélyegzi, pedig ez csupán a kontrollálatlanság, az impulzivitás, az azonnali válaszcselekvés jele.

Hallja, de nem teszi

"Jellegzetes gond az is, hogy az ADHD-s gyerekeknek verbális információk nem szervezik a viselkedését - tette hozzá László doktornő. - Azt mondjuk neki például, hogy 'menj a szekrényhez, szedd elő a kabátodat és vedd fel', ő pedig hallja az utasítást, akár meg is ismétli hiánytalanul, de nem biztos, hogy meg is tudja tenni. Csak akkor képes végrehajtani ezt a kért mozgássort, ha a mozgásminta már ismerős, ha már 'benne van a fejében'. Legalább két-háromszor, türelmesen, egyszerű utasításokra bontva végig kell vele együtt csinálni, és e begyakorlás után boldogan meg fogja tenni bármikor, de addig nem. Mivel közben láthatóan hallotta a hozzá intézett kérést, és sem a fülével, sem az ép értelmével nincs baj, ezért ezt a viselkedést a környezet valószínűleg dacnak, engedetlenségnek fogja tekinteni, mondván: 'meg tudná tenni, de nem akarja'.
Néhány ilyen jelenet után aztán elkezdődik a negatív visszajelzéseknek, konfliktusoknak a hosszú sora, amelynek a vége az lehet, hogy valóban dac és elutasítás ébred a gyerekben, és a helyzet csúnyán elmérgesedik. Nem szabad megvárni ezt, mert ezek a gyerekek - amíg nincsenek elrontva - nagyon jó szándékúak, készségesek, ők örülnek a legjobban, ha teljesíthetik a kapott utasításokat, vagyis, ha már megkapták a megfelelő mozgásmintát hozzá" - figyelmeztetett a téma szakértője.

A tünetek megtévesztőek is lehetnek

A pontos diagnózis nagyon fontos, mivel a kísérő jelenségek, a motoros nyugtalanság és a figyelemzavar egészen más jellegű problémákból is adódhatnak. A gyerek viselkedése mögött állhat például egy addig észre sem vett enyhébb érzékszervi károsodás, például nagyothallás, amely miatt nem érti a hozzá beszélőt, vagy elhanyagolt szemtengelyferdülés, amelynek következtében esetleg az egyik szemét nem használja. Előfordulhat az is, hogy valamilyen speciális tanulási zavar vagy egyéb konfliktus miatt produkál az ADHD-val összetéveszthető tüneteket a gyerek. Például egy enyhén diszlexiás, nehezen olvasó gyerek azzal kerüli el az osztály előtti "leégés" szégyenét, hogy mielőtt rá kerülne a sor a hangos olvasásban, bohóckodásával, rendetlenségével eléri, hogy a tanító kiküldje az osztályból. Hasonló viselkedéssel, látványos elutasítással, szertelen túlmozgékonysággal, akár kisebb dührohammal reagálhat arra is, ha az életkorához, képességeihez nem illő követelményeket támasztanak vele szemben - például három évesen olvasni tanítják.

A kisiskolás korban motoros nyugtalanság és figyelemzavar formájában jelentkezhet az érzelmi kiegyensúlyozatlanság, a depresszió is. Érzelmileg elhanyagolt, szocializációs hiányosságokkal küzdő vagy más magatartászavart mutató kiskamaszok viselkedése is megtévesztően hasonló tüneteket mutathat. A közvélekedés (így a pedagógusok többsége is) azokat a gyerekeket tartja hiperaktívnak, akik zavarják a tanítás rendjét, folyton magukra vonják a figyelmet. A szakember természetesen ennél árnyaltabb különbségeket tesz az egészséges gyermekek viselkedését vizsgálva is, nem is beszélve arról, hogy több betegség kísérő tünetei lehetnek figyelemzavaros hiperaktivitásra emlékeztető megnyilvánulások is. Ezért fontos, hogy a pontos diagnózis felállítása érdekében, mindig forduljon szakemberhez.

Forduljanak szakértőhöz!

Az ADHD, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar diagnózisát csak gyermekpszichiáter állapíthatja meg, és segítséget is csak ő képes nyújtani, viselkedésterápiával, illetve szükség esetén gyógyszeres kezeléssel. A diagnosztizáláshoz több, figyelemzavarra, túlzott mozgásigényre illetve impulzivitásra utaló jellegzetes tünetnek hosszabb ideje (legalább fél éve) megfigyelhetőnek kell lennie.

Az életkor is fontos: mindig csak a gyermek saját korcsoportjától eltérést mutató jelenségek számíthatnak tünetnek. Ilyenek lehetnek a gyerek gyorsan változó észlelése, a túl gyors (végiggondolatlan) reagálás, a verbális utasítások meg nem értése, az időérzék, a tervszerűség, a kitartó feladattudat hiánya, és még sok más zavaró jelenség. Ha felmerül a gyanú, feltétlenül forduljanak szakorvoshoz, hiszen a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, az ADHD nem nőhető ki, és kezelés nélkül súlyos következményekkel járhat érzelmi, mentális, családi, iskolai területen egyaránt. Ha azonban időben felismerik, és a gyermek és a környezete is megtanul együtt élni vele, akkor el lehet érni, hogy a lehető legkevesebb hátrányát szenvedje el ennek az állapotnak, sőt, a sajátosságait akár előnyére is fordíthassa, sikeresebb felnőtté váljon ez által is.

Az oldal elkészítését támogatta a Lilly Hungária Kft. OGYI/41379-3/2014
HUSTR00069
OGYI/41379-3/2014
A dokumentum lezárásának ideje: 2014.11.03
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách I. u. 13-14.
www.lilly.hu
(x)


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +39 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag