Egy örökmozgó hétköznapjai

Aki próbált már valaha egy kismadarat kalitkába terelni, vagy igyekezett megállítani egy elromlott fékkel száguldó autót, az sejtheti, milyen nehézségei adódnak a hiperaktív gyermekek szüleinek. Nekik szeretnénk segíteni néhány jó tanáccsal.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: bármennyire is úgy tűnik néha, de a figyelemzavaros hiperaktivitási zavarban érintett gyerekek nem rosszak, nem agresszívak, és nem tudatosan igyekeznek pokollá tenni környezetük életét. Az ADHD-nak is nevezett betegség egy pszichiátriai zavar, amely bizony mielőbbi kezelést igényel. Fel kell venni egy gyermekpszichiáterrel a kapcsolatot, aki egy alapos kivizsgálás során kizárja az egyéb problémákat, megállapítja a diagnózist és, hogy az ADHD melyik típusáról van szó, a figyelemzavar, a túlzott motoros nyugtalanság vagy az impulzivitás-e a vezető tünet.

Általában a túlzott mozgékonyságot, motoros nyugtalanságot mutató gyerekek látványosabban jelzik a bajt, így ők hamarabb eljutnak kezeléshez, mint például azok akiknél a figyelemzavar, a koncentrálóképesség hiánya a fő tünet - az ő jellemző viselkedésük, a szégyenlős visszahúzódás, a tanulási zavar nem kelti fel annyira a szülők aggodalmát. A gyermekpszichiáterrel való alapos konzultáció azért is elengedhetetlen, mivel nincs két egyforma eset. Szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, hogy az agy biokémiai egyensúlyát segítsen helyreállítani. Az ADHD komplex kezelést igényel, ennek része lehet például az egyéni pszichoterápia, a szülői tréning, a családterápia és a gyógyszeres kezelés is.

Játszani is engedd!

Egy hiperaktív gyermek másként, mást és máskor játszik, mint kortársai, játékfejlődésében akár egy-másfél évvel is lemaradhat, vagy éppen megelőzi társait, ha például fokozott mozgékonyság, kreativitás vagy egyéb speciális képességek szükségesek az adott feladat elvégzéséhez. Az első években folyton rohan, cikázik ide-oda, nem képes például leülni néhány építőkocka mellé, a tárgyakkal való ilyen ismerkedése csak három éves korában kezdődik, amikor a környezete már mást vár el tőle.

Később is megmutatkozik ez a sajátos késés: a legtöbb ADHD-s például még 13-14 évesen is szívesen autózik, legózik - persze csak ha nem ütközik gúnyos elutasításba a környezet részéről. A játékok során, ha valami nem sikerül, hamar elveszíti a türelmét. Sok múlik ilyenkor a szülők higgadtságán, segítőkészségén. Ha megjegyzés nélkül átsegítik a nehézségen és megszokja, hogy mindig fordulhat segítségért a szüleihez, akkor előbb-utóbb képes megtanulni, hogyan segíthet saját magán ilyen helyzetekben. A játékra szüksége van, így kár lenne teljesen leszoktatni róla. A számítógépes játékok vagy a tévé viszonylag hosszabb ideig képernyő előtt tudja tartani az amúgy rémesen fárasztó örökmozgót, ez természetesen könnyebbséget jelent a családnak. Hosszabb távon azonban nagy szüksége van a játék, különösen a kétszemélyes helyzetben, vele együtt gyakorolt játék személyiség- és kapcsolatfejlesztő hatására, így arra is alkalmat kell teremteni.

A szavak falak és hidak is lehetnek

Az értő, szeretetteljes, nyugodt kommunikáció kulcsfontosságú a szülők és gyerekeik között, és a hiperaktív gyerekek esetében pedig még nagyobb a jelentősége - hangsúlyozta dr. László Zsuzsa, aki munkahelye honlapján () részletes tanácsokat ad az ADHD-s gyerekekkel való mindennapos foglalkozásra. Nézzünk ezekből néhányat!

A feszültséggel terhelt, indulatos, elutasításokkal és ellenállással, negatív visszajelzésekkel teli kapcsolat nemcsak nem segít, hanem rengeteget árt ebben a helyzetben. A szülőnek igyekeznie kell uralkodni az érzelmein: nem engedheti meg magának, hogy haragból, első indulatának engedve, emelt hangon beszéljen a gyerekhez, mert azzal csak félelmet, dacot, ellenállást vált ki, és menthetetlenül elfajul a helyzet. Helyette vegyen egy nagy levegőt, és nézzen a gyermekre, keressen vele szemkontaktust, próbálja végiggondolni, mi történt, és halkan, rövidre fogott, lassan ejtett, egyszerű szavakkal fogalmazza meg a mondandóját. A tiltást és a szidást kerülje, helyette igyekezzen alternatívát kínálni, magyarázatot adni a gyereknek: ne azt mondja neki, mit ne tegyen (ha mégis, hangozzon el az is, miért ne, milyen következményekkel járhat), hanem azt, amit szeretne látni tőle. A jó szülő-gyerek kapcsolatban legalább ilyen döntő az, hogy ne csak saját álláspontját közvetítse, hanem figyeljen a gyerekre, hallgassa meg, próbálja meg az ő helyzetét megérteni. Mindig törekedjen a pozitív megfogalmazásokra, a megerősítésre, a szidás, a tiltás, a negatív értékelés kerülésére. Az "Egyre jobban megy!" inspirál, a "Ne ügyetlenkedj!" lebénít!

Nehéz reggelek

A figyelemzavaros, hiperaktív gyerekek egyik legfárasztóbb tulajdonsága, hogy pokoli keveset alszanak: egy kétéves nem alszik többet, mint egy felnőtt. Korán, hajnalban ébred, és számára azonnal elkezdődik a nap: üvöltve kéri a kakaóját, mindenkit felébreszt maga körül, kialvatlanságot, nyűgös rosszkedvet árasztva. A legkisebbekkel még nincs mit tenni, legszerencsésebb, ha lehetőség szerint a szülők tudomásul veszik és alkalmazkodnak ehhez, mondjuk egy ügyeleti rendszer kialakításával: hol az apa, hol az anya kel fel hozzá (legjobb egy kicsit meg is előzve!), hogy a többiek még tudjanak aludni. Így lehet legjobban elkerülni a nyűgös és fáradt reggeleket, amikor mindenki haragszik mindenkire.

Idősebb korban nemegyszer megváltozik a helyzet: a hiperaktív gyerek nehezen ébred, könyörög egy kis pótalvásért, aminek az eredménye persze kapkodás, ideges feszültség, rosszul bepakolt táska stb. lesz. Tanácsos kidolgozni egy reggeli menetrendet, amelyben minden szükséges tevékenységre van idő, és ezt rutinná téve begyakoroltatni, következetesen, sokat dicsérve betartatni. A napirend lehet egy rajzos táblázat is, de fontos, hogy vele együtt alakítsák ki, megbeszélve vele az értelmét, célját: hogy kényelmesen legyen ideje mindenre és jó hangulatban kezdődjék a nap.

Csak öltözködni ne kellene...

Legtöbb hiperaktív gyerek utál öltözni, nem egy heves családi veszekedés tört már ki amiatt, hogy "bár tudná, de nem hajlandó önállóan felvenni a ruháját".

A szakértő erre a problémára a kis lépések politikáját ajánlja: öltöztessék fel a gyereket, és csak a végén kérjék arra, hogy például a nadrágjába egyedül bújjon bele. Be kell gyakorolnia ezt a mozdulatsort, és amikor már rutinná válik, akkor jöhet egy újabb ruhadarab felvétele. Sose maradjon el a dicséret, a pozitív megerősítés. Nyugodt beszélgetés közben, vita, veszekedés nélkül történjék mindez. Ha általában nem célszerű egy gyerekre drága, féltenivaló ruhát adni, úgy ez fokozottan érvényes a hiperaktív gyerekekre: kényelmes, könnyen mosható, olcsó ruhákba érdemes öltöztetni, így nem kelt feszültséget, ha nem tud vigyázni rá. Ha mégis elegánsnak kell lennie, például egy esküvőn, akkor gondoskodjanak váltóruháról is. Előfordul, hogy a hiperaktív gyerek bőre túlérzékeny: nem viseli el, ha a ruha túl nagy felületen érintkezik a bőrével, és irritálja a gyapjú vagy műszálas ruha. Ha ez így van, okosabb elfogadni, és bővebb, pamutruhákba öltöztetni.

Rémálom a bevásárlás?

Szülők gyakori panasza a boltban vagy hipermarketben jelenetet rendező gyerek: rohangál a polcok közt, mindenhez hozzányúl, mindent lepakol, a leglehetetlenebb dolgokért hisztizik. Hogyan lehet ezt elkerülni? Legelőször is úgy, hogy ha nem muszáj, nem viszik el magukkal a bevásárlásra, azt igyekeznek nélküle, tervszerűen elvégezni. Ha mégis együtt mennek el, beszéljék meg a gyerekkel, mit fognak venni, mire van szükség, és vonják be a döntésbe őt is, akár úgy, hogy ő választhasson a hasonló termékek közül, akár úgy, hogy egyvalamit maga választhasson ki.

Kapjon feladatot: keressen meg és például az alsóbb polcokról vegye le ő a kiválasztott árut. Mindenért, amit jól csinál, kapjon dicséretet. Természetesen előfordulhat, hogy a legjobban előkészített bevásárlás során egyszer csak mégis hisztizni kell: ilyenkor a legteljesebb higgadtsággal várja meg, amíg abbahagyja, vagy a kisebb gyereket fogja meg és határozottan vigye ki, és szeretettel próbálja meg megsimogatni, megnyugtatni. Legszerencsésebb ilyenkor azonnal hazamenni, veszekedés nélkül, higgadtan szembesíteni a gyereket a viselkedése következményével: például, hogy "Ez a bevásárlás most sajnos nem sikerült, nem vettünk szalámit a vajas kenyérhez vacsorára."

Bővebb információt az alábbi edukációs kisfüzetekben talál: Tájékoztató füzet szülőknek Tájékoztató füzet pedagógusoknak Tájékoztató füzet gyerekeknek Tájékoztató füzet fiataloknak

Az oldal elkészítését támogatta a Lilly Hungária Kft. OGYI/41379-3/2014
HUSTR00069
OGYI/41379-3/2014
A dokumentum lezárásának ideje: 2014.11.03
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách I. u. 13-14.
www.lilly.hu
(x)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső