Felnőttkori ADHD kezelési lehetőségei

Huták Judit

A figyelemzavaros felnőtteknek nemcsak a betegséggel kell megküzdeniük nap, mint nap, hanem azokkal a kihívásokkal is, melyekkel a munkahelyükön vagy a párkapcsolatukban találkoznak. A gyógyszerek segítenek vagy a pontosan megtervezett napirend?

A gyermekként ADHD-s személyek közel egyharmada felnőttként is megtapasztalhatja a figyelemzavaros tüneteket: nehezen tudnak koncentrálni, nem mindig találják a helyüket, a gyakran elkalandozó figyelem miatt rosszul alakulhatnak a társas kapcsolataik, sokszor veszítik el a fontos irataikat, kulcsaikat.

Gyógyszeres kezelési lehetőségek

A felnőtteknek azért ajánlják elsősorban a betegség gyógyszeres kezelését, mert a leglátványosabb - és egyben legtöbb problémát okozó - tüneteket nagyon jól lehet csökkenteni. Ugyanakkor, ezek önmagukban általában kevésnek bizonyulnak, sokkal hatékonyabb, ha a gyógyszerelést pszichoterápiával és viselkedésterápiával is kiegészítik. A gyógyszerek nagy előnye, hogy a beteget együttműködőbbé teszik, így a pszichológus segítsége is látványosabb.

Miben segíthet a pszichológus?

Bizonyított tény, hogy a gyógyszeres kezelés mellé társuló pszichoterápia sokkal hatékonyabb módon csökkentheti az ADHD tüneteit és javíthatja a beteg életminőségét, mint az, ha az egyiket vagy a másikat külön-külön alkalmazzák.

A pszichológus által nyújtott segítség egyrészt jelentheti a gyermekkori traumák feldolgozását, a másság-érzésének feloldását. A hiperaktív felnőttek gyermekkorára sokszor az állandó stressz, az önbizalomhiány, a barátoktól vagy rokonoktól való eltérés érzése a jellemző. Sokan folyamatosan azt hallották, hogy lusták, ostobák vagy kezelhetetlenül rosszak - ez pedig még akkor is alááshatta az önértékelésüket, ha egyébként mások tehetségesnek vagy kreatívnak tartották őket. Több ADHD-s számolt be leküzdhetetlen dühről vagy csalódottságról, amit a szülei, tanárai iránt érez még évtizedekkel később is. A munkahelyi vagy párkapcsolati problémák is folytonos frusztráció forrásának tekinthetőek: nehéz azt megérteni egy kollégának vagy egy házastársnak, hogy a figyelmetlenség vagy impulzivitás nem direkt van.

A szakemberek emellett segíthetnek abban is, hogy a hiperaktivitással küzdő személy jobban megértse saját magát és azt, hogy milyen lépésekre lehet szüksége a mindennapi életben való megfeleléshez. A pszichológus támogatásával egyértelművé válhat, hogy mely területeken kell fejlődnie, mely események miatt lángolhat fel a betegség, hogyan használhatja ki a személyisége pozitív oldalát és a tehetségét.

A legjobb barát: a notesz

A figyelemzavarból nem lehet meggyógyulni, viszont a tüneteket lehet csökkenteni és az életet is könnyebbé lehet tenni némi szervezéssel. Erre mindenképpen szükség van, akár gyógyszerrel, akár pszichoterápiával, akár a kettő kombinációjával próbálkozik valaki.

A gyógyszereket ugyanis rendszeresen szedni kell (és a felíratásukról sem szabad elfeledkezni), a pszichoterápiás időpontokon meg kell jelenni, és a viselkedés megváltoztatásának is az a módja, hogy az érintett igyekszik megfelelni a társadalmi elvárásoknak - például betartja a munkahelyi határidőket és rendszeresen befizeti a számláit.

Ehhez pedig rendszerezettségre, elhivatottságra és következetességre van szükség. A legjobb barát a határidőnapló és a notesz: a szakemberek javaslatai szerint mindent érdemes felírni, hogy ne felejtődjenek el az egyébként igen fontos események, tennivalók. Akárcsak a gyermekeknél, a felnőtteknél is érdemes használni különböző jutalmakat (igaz, ezek általában már felnőttesebbek), jól mérhető célokat kitűzni, és olyan személyek társaságát keresni, akik hasonló betegséggel küzdenek.

Az oldal elkészítését támogatta a Lilly Hungária Kft. OGYI/41379-3/2014
HUSTR00069
OGYI/41379-3/2014
A dokumentum lezárásának ideje: 2014.11.03
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách I. u. 13-14.
www.lilly.hu
(x)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen vagy közepesen felhős lesz az ég, a Dunántúlon többfelé várható zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag