Felnőttkori ADHD kezelési lehetőségei

A figyelemzavaros felnőtteknek nemcsak a betegséggel kell megküzdeniük nap, mint nap, hanem azokkal a kihívásokkal is, melyekkel a munkahelyükön vagy a párkapcsolatukban találkoznak. A gyógyszerek segítenek vagy a pontosan megtervezett napirend?

A gyermekként ADHD-s személyek közel egyharmada felnőttként is megtapasztalhatja a figyelemzavaros tüneteket: nehezen tudnak koncentrálni, nem mindig találják a helyüket, a gyakran elkalandozó figyelem miatt rosszul alakulhatnak a társas kapcsolataik, sokszor veszítik el a fontos irataikat, kulcsaikat.

Gyógyszeres kezelési lehetőségek

A felnőtteknek azért ajánlják elsősorban a betegség gyógyszeres kezelését, mert a leglátványosabb - és egyben legtöbb problémát okozó - tüneteket nagyon jól lehet csökkenteni. Ugyanakkor, ezek önmagukban általában kevésnek bizonyulnak, sokkal hatékonyabb, ha a gyógyszerelést pszichoterápiával és viselkedésterápiával is kiegészítik. A gyógyszerek nagy előnye, hogy a beteget együttműködőbbé teszik, így a pszichológus segítsége is látványosabb.

Miben segíthet a pszichológus?

Bizonyított tény, hogy a gyógyszeres kezelés mellé társuló pszichoterápia sokkal hatékonyabb módon csökkentheti az ADHD tüneteit és javíthatja a beteg életminőségét, mint az, ha az egyiket vagy a másikat külön-külön alkalmazzák.

A pszichológus által nyújtott segítség egyrészt jelentheti a gyermekkori traumák feldolgozását, a másság-érzésének feloldását. A hiperaktív felnőttek gyermekkorára sokszor az állandó stressz, az önbizalomhiány, a barátoktól vagy rokonoktól való eltérés érzése a jellemző. Sokan folyamatosan azt hallották, hogy lusták, ostobák vagy kezelhetetlenül rosszak - ez pedig még akkor is alááshatta az önértékelésüket, ha egyébként mások tehetségesnek vagy kreatívnak tartották őket. Több ADHD-s számolt be leküzdhetetlen dühről vagy csalódottságról, amit a szülei, tanárai iránt érez még évtizedekkel később is. A munkahelyi vagy párkapcsolati problémák is folytonos frusztráció forrásának tekinthetőek: nehéz azt megérteni egy kollégának vagy egy házastársnak, hogy a figyelmetlenség vagy impulzivitás nem direkt van.

A szakemberek emellett segíthetnek abban is, hogy a hiperaktivitással küzdő személy jobban megértse saját magát és azt, hogy milyen lépésekre lehet szüksége a mindennapi életben való megfeleléshez. A pszichológus támogatásával egyértelművé válhat, hogy mely területeken kell fejlődnie, mely események miatt lángolhat fel a betegség, hogyan használhatja ki a személyisége pozitív oldalát és a tehetségét.

A legjobb barát: a notesz

A figyelemzavarból nem lehet meggyógyulni, viszont a tüneteket lehet csökkenteni és az életet is könnyebbé lehet tenni némi szervezéssel. Erre mindenképpen szükség van, akár gyógyszerrel, akár pszichoterápiával, akár a kettő kombinációjával próbálkozik valaki.

A gyógyszereket ugyanis rendszeresen szedni kell (és a felíratásukról sem szabad elfeledkezni), a pszichoterápiás időpontokon meg kell jelenni, és a viselkedés megváltoztatásának is az a módja, hogy az érintett igyekszik megfelelni a társadalmi elvárásoknak - például betartja a munkahelyi határidőket és rendszeresen befizeti a számláit.

Ehhez pedig rendszerezettségre, elhivatottságra és következetességre van szükség. A legjobb barát a határidőnapló és a notesz: a szakemberek javaslatai szerint mindent érdemes felírni, hogy ne felejtődjenek el az egyébként igen fontos események, tennivalók. Akárcsak a gyermekeknél, a felnőtteknél is érdemes használni különböző jutalmakat (igaz, ezek általában már felnőttesebbek), jól mérhető célokat kitűzni, és olyan személyek társaságát keresni, akik hasonló betegséggel küzdenek.

Bővebb információt az alábbi edukációs kisfüzetekben talál: Tájékoztató füzet szülőknek Tájékoztató füzet pedagógusoknak Tájékoztató füzet gyerekeknek Tájékoztató füzet fiataloknak

Az oldal elkészítését támogatta a Lilly Hungária Kft. OGYI/41379-3/2014
HUSTR00069
OGYI/41379-3/2014
A dokumentum lezárásának ideje: 2014.11.03
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách I. u. 13-14.
www.lilly.hu
(x)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció