Egy sorsfordító betűszó: ADHD

Kiss Éva

A tanulási nehézségek egyik leggyakoribb oka a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, azaz az ADHD. A köztudatban hiperaktivitásként ismert állapot nem ritka jelenség, Magyarországon 70.000 főre tehető az ADHD-s gyermekek száma. Talán az Öné is az?

Bár egyáltalán nem csak a gyermekek betegsége, és kinőni sem lehet igazán, mégis elsősorban a gyermekkorhoz, főleg az iskolás korhoz kötődik a figyelemhiányos hiperaktivitás jelensége. A gyerek elképesztő energiával éli az életét, szinte pezseg körülötte a levegő, "képtelen nyugton ülni", figyelme csapong ide-oda, nehezen lehet lekötni, szétszórt. Bár sem testi, sem értelmi sérülése nincsen, mégis állapotát az óvoda, iskola, sőt a család is nehezen tolerálja, állandóan bajba kerül, "rossz gyerekként" könyvelik el, és a tanulással is gondjai vannak, hiszen a figyelem a memória kapuja.

Minden iskolai osztályban előfordulhat

A hiperaktivitás a szakirodalomban az ADHD tünetegyüttes néven szerepel, az attention deficit / hyperactivity disorder (figyelemhiányos hiperaktivitás zavar) rövidítéséből. Ez egy sajátos agyi állapot, neurobiológiai zavar, az irányító funkciók sérülése, amelynek legfontosabb megnyilvánulási módjai a figyelemzavar, a motoros nyugtalanság, a szertelenség, az impulzivitás. A betegség kialakulásának oka lehet örökletes hajlam, de gyakoribb az idegrendszer sérülése magzati korban (pl. oxigénhiányos állapot) vagy a születés során. Az ADHD nem ritka jelenség: az iskoláskorú gyerekeknek legalább 5 százalékát érinti, Magyarországon 70.000-re tehető a beteg gyermekek száma. Így minden általános és középiskolai osztályban lehet legalább egy ADHD-s. A diagnosztizált esetek között mintegy háromszor annyi a fiú, mint a lány.

Négyből három esetben a szülő nem ismeri fel

A közkeletű tévhit ellenére a hiperaktivitás nem nőhető ki, legfeljebb bizonyos fokig ellensúlyozható különböző módszerekkel - erre azonban viselkedésterápiával és szakszerű segítséggel fel kell készíteni őket. Négyből három esetben azonban a szülők tévesen azt gondolják, hogy gyermekük csupán az átlagnál szétszórtabb, így nem kérnek segítséget. Pedig megfelelő, gyermekkorban kezdődő kezelés nélkül az ADHD-s gyermek és családja egész életére kihathat ez az állapot, nagyobb valószínűséggel fog küzdeni egész életében családi és iskolai, felnőttként munkahelyi, érzelmi, magatartási problémákkal. A meg nem értettség, a meg nem felelés érzése, az állandóan érkező negatív visszajelzések alacsony önértékeléshez vezetnek, mindez kezeletlenül nagy veszélyt jelent a számára: fiatalkori depressziót, droghasználatot, más függőséget válthat ki, nemegyszer agresszivitáshoz vagy öngyilkossági hajlamhoz is vezethet.

A hátrány előnnyé fordítható

Az ADHD-nak nem csak negatívumai, kezeletlen esetben súlyos pszichés és szociális következményei lehetnek: megfelelő hozzáállás és szakértő kezelés mellett a hátrányok előnyökké fordíthatók, kiemelkedő képességekké fejleszthetők. Az iskolai előmenetelt például nagyon akadályozza a figyelem irányának hihetetlenül gyors váltogatása, de ugyanez a tulajdonság átfogó figyelmet, gyors felfogóképességet tesz lehetővé. Az impulzivitás, a szertelenség kisgyermekkorban veszélyt jelent, de később kiemelkedően gyors döntésképességgé fejlődhet.

A motoros nyugtalanság is nagyon zavaró az iskolai munkában, de más helyzetben - például a sportban vagy a munkahelyen - ugyanez a kitartás és fáradhatatlanság sikeressé teheti ezeket a gyermekeket! Számosan közülük kiemelkedően intelligensek, tehetségesek, és az információ felvételének és tárolásának sajátosságai eredeti látásmódot, kreativitást jelenthetnek a számukra. Olthatatlan kíváncsiságuk, kezdeményezőkészségük is nagy dolgokra teheti őket képessé. Amerikai szakértők úgy vélik, hogy, ha az érintettek az érdeklődésüknek megfelelő területen tevékenykedhetnek, igen nagy dolgokra képesek: a leghíresebb felfedezők és államférfiak között is találkozhatunk velük - például Edison és Churchill életrajzában is felfedezhetjük az ADHD jellemzőit.

Három alaptípus, sok variáció

A tünetek nagy változatosságban jelentkezhetnek. Gyakori félreértés például azt hinni, hogy a motoros nyugtalanság folytonos mozgásban jelenik meg: nem így van, sőt, lassúbb gyerek is kaphat ilyen diagnózist. A domináló alaptulajdonságok szerint megkülönböztetnek alaptípusokat, így van, akire inkább a figyelemzavar, másnál a motoros nyugtalanság, illetve az impulzivitás, a szertelenség jellemző, és sokan (különösen a fiúk) pedig a kevert típusba tartoznak. A tünetek megítélésénél figyelembe kell venni a gyermek korát és a jelenség tartós voltát: tünetnek az számít, ami gyakran fordul elő, illetve amiben a gyermek a kortársaihoz képest tartósan és jelentősen különbözik. Kapcsolódó cikkeinkben részletezzük a figyelemhiányos hiperaktivitás jellemző tüneteit. Ha felmerül az ADHD gyanúja, mindenképpen forduljanak szakemberhez, hiszen többirányú terápiára, esetenként gyógyszeres segítségre van szükség, hogy megtaníthassák a gyermeket és a családot együtt élni ezzel az állapottal. Minél előbb diagnosztizálják, annál nagyobb esély van arra, hogy a lehető legkevesebb hátrányt szenvedje el, sőt megtanulja a benne rejlő lehetőségeket, képességeket a lehető legjobban kihasználni.

Az oldal elkészítését támogatta a Lilly Hungária Kft. OGYI/41379-3/2014
HUSTR00069
OGYI/41379-3/2014
A dokumentum lezárásának ideje: 2014.11.03
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách I. u. 13-14.
www.lilly.hu
(x)


Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-3, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában gyengén felhős, derült lesz az ég, délen lehetnek felhősebb körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag