Egy sorsfordító betűszó: ADHD

A tanulási nehézségek egyik leggyakoribb oka a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, azaz az ADHD. A köztudatban hiperaktivitásként ismert állapot nem ritka jelenség, Magyarországon 70.000 főre tehető az ADHD-s gyermekek száma. Talán az Öné is az?

Bár egyáltalán nem csak a gyermekek betegsége, és kinőni sem lehet igazán, mégis elsősorban a gyermekkorhoz, főleg az iskolás korhoz kötődik a figyelemhiányos hiperaktivitás jelensége. A gyerek elképesztő energiával éli az életét, szinte pezseg körülötte a levegő, "képtelen nyugton ülni", figyelme csapong ide-oda, nehezen lehet lekötni, szétszórt. Bár sem testi, sem értelmi sérülése nincsen, mégis állapotát az óvoda, iskola, sőt a család is nehezen tolerálja, állandóan bajba kerül, "rossz gyerekként" könyvelik el, és a tanulással is gondjai vannak, hiszen a figyelem a memória kapuja.

Minden iskolai osztályban előfordulhat

A hiperaktivitás a szakirodalomban az ADHD tünetegyüttes néven szerepel, az attention deficit / hyperactivity disorder (figyelemhiányos hiperaktivitás zavar) rövidítéséből. Ez egy sajátos agyi állapot, neurobiológiai zavar, az irányító funkciók sérülése, amelynek legfontosabb megnyilvánulási módjai a figyelemzavar, a motoros nyugtalanság, a szertelenség, az impulzivitás. A betegség kialakulásának oka lehet örökletes hajlam, de gyakoribb az idegrendszer sérülése magzati korban (pl. oxigénhiányos állapot) vagy a születés során. Az ADHD nem ritka jelenség: az iskoláskorú gyerekeknek legalább 5 százalékát érinti, Magyarországon 70.000-re tehető a beteg gyermekek száma. Így minden általános és középiskolai osztályban lehet legalább egy ADHD-s. A diagnosztizált esetek között mintegy háromszor annyi a fiú, mint a lány.

Négyből három esetben a szülő nem ismeri fel

A közkeletű tévhit ellenére a hiperaktivitás nem nőhető ki, legfeljebb bizonyos fokig ellensúlyozható különböző módszerekkel - erre azonban viselkedésterápiával és szakszerű segítséggel fel kell készíteni őket. Négyből három esetben azonban a szülők tévesen azt gondolják, hogy gyermekük csupán az átlagnál szétszórtabb, így nem kérnek segítséget. Pedig megfelelő, gyermekkorban kezdődő kezelés nélkül az ADHD-s gyermek és családja egész életére kihathat ez az állapot, nagyobb valószínűséggel fog küzdeni egész életében családi és iskolai, felnőttként munkahelyi, érzelmi, magatartási problémákkal. A meg nem értettség, a meg nem felelés érzése, az állandóan érkező negatív visszajelzések alacsony önértékeléshez vezetnek, mindez kezeletlenül nagy veszélyt jelent a számára: fiatalkori depressziót, droghasználatot, más függőséget válthat ki, nemegyszer agresszivitáshoz vagy öngyilkossági hajlamhoz is vezethet.

A hátrány előnnyé fordítható

Az ADHD-nak nem csak negatívumai, kezeletlen esetben súlyos pszichés és szociális következményei lehetnek: megfelelő hozzáállás és szakértő kezelés mellett a hátrányok előnyökké fordíthatók, kiemelkedő képességekké fejleszthetők. Az iskolai előmenetelt például nagyon akadályozza a figyelem irányának hihetetlenül gyors váltogatása, de ugyanez a tulajdonság átfogó figyelmet, gyors felfogóképességet tesz lehetővé. Az impulzivitás, a szertelenség kisgyermekkorban veszélyt jelent, de később kiemelkedően gyors döntésképességgé fejlődhet.

A motoros nyugtalanság is nagyon zavaró az iskolai munkában, de más helyzetben - például a sportban vagy a munkahelyen - ugyanez a kitartás és fáradhatatlanság sikeressé teheti ezeket a gyermekeket! Számosan közülük kiemelkedően intelligensek, tehetségesek, és az információ felvételének és tárolásának sajátosságai eredeti látásmódot, kreativitást jelenthetnek a számukra. Olthatatlan kíváncsiságuk, kezdeményezőkészségük is nagy dolgokra teheti őket képessé. Amerikai szakértők úgy vélik, hogy, ha az érintettek az érdeklődésüknek megfelelő területen tevékenykedhetnek, igen nagy dolgokra képesek: a leghíresebb felfedezők és államférfiak között is találkozhatunk velük - például Edison és Churchill életrajzában is felfedezhetjük az ADHD jellemzőit.

Három alaptípus, sok variáció

A tünetek nagy változatosságban jelentkezhetnek. Gyakori félreértés például azt hinni, hogy a motoros nyugtalanság folytonos mozgásban jelenik meg: nem így van, sőt, lassúbb gyerek is kaphat ilyen diagnózist. A domináló alaptulajdonságok szerint megkülönböztetnek alaptípusokat, így van, akire inkább a figyelemzavar, másnál a motoros nyugtalanság, illetve az impulzivitás, a szertelenség jellemző, és sokan (különösen a fiúk) pedig a kevert típusba tartoznak. A tünetek megítélésénél figyelembe kell venni a gyermek korát és a jelenség tartós voltát: tünetnek az számít, ami gyakran fordul elő, illetve amiben a gyermek a kortársaihoz képest tartósan és jelentősen különbözik. Kapcsolódó cikkeinkben részletezzük a figyelemhiányos hiperaktivitás jellemző tüneteit. Ha felmerül az ADHD gyanúja, mindenképpen forduljanak szakemberhez, hiszen többirányú terápiára, esetenként gyógyszeres segítségre van szükség, hogy megtaníthassák a gyermeket és a családot együtt élni ezzel az állapottal. Minél előbb diagnosztizálják, annál nagyobb esély van arra, hogy a lehető legkevesebb hátrányt szenvedje el, sőt megtanulja a benne rejlő lehetőségeket, képességeket a lehető legjobban kihasználni.

Bővebb információt az alábbi edukációs kisfüzetekben talál: Tájékoztató füzet szülőknek Tájékoztató füzet pedagógusoknak Tájékoztató füzet gyerekeknek Tájékoztató füzet fiataloknak

Az oldal elkészítését támogatta a Lilly Hungária Kft. OGYI/41379-3/2014
HUSTR00069
OGYI/41379-3/2014
A dokumentum lezárásának ideje: 2014.11.03
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách I. u. 13-14.
www.lilly.hu
(x)

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)