"Pánikrohamnak hittük, de infarktusa volt"

Mentős

Mi, mentők minden hívást komolyan veszünk, nyilván ez a természetes. Nem ritka azonban az olyan helyzet, amikor már előre tudjuk, hogy valószínűleg nem olyan nagy, vagy éppenséggel nincs is baj. Íme, két tanulságos eset.

Egy 21 éves nő esete

A bejelentéskor még azt hittük, hogy banális ügyről van szó. 21 éves nő, ideges, fáj a mellkasa - mindez ráadásul a műkörmösnél történik. "Pánikroham" - gondolja ilyenkor minden tapasztalt mentős, de mint említettem, menni kell. Ki is mentünk, nagyon szép szalon volt a helyszín, tele csinos és fiatal nőkkel. Az egyikük a mellkasát fogta, közben vadul sms-ezett, mint kiderült, a barátjával, aki felidegesítette. Odaléptem hozzá, kértem, hogy most ránk figyeljen. Közben az járt a fejemben, hogy miért kell egy esetkocsinak átszáguldoznia egy teljes kerületen azért, mert egy szalonban ücsörgő fiatal nőnek beteg a kutyája, a párja pedig elfejtette elvinni állatorvoshoz.

Aztán ismét konstatáltam magamban, hogy pánikrohammal van dolgunk, de ahogy a karjához értem, éreztem, hogy hideg verítékben úszik. Azonnal átvittük egy másik helyiségbe, nyugalomba helyeztük, elvégeztünk egy EKG-vizsgálatot, és kiderült, hogy a lánynak infarktusa van. Megfelelő gyógyszerezés után koszorúér-katéterezés céljából szakintézménybe rohantunk vele, és szerencsére meg is úszta maradandó tünet nélkül.

Megtanultam az esetből, hogy mindig érhetnek meglepetések (ilyen fiatal korban ritka az infarktus), és a rutint nem szabad, hogy felváltsa a figyelmetlenség.

A szívinfarktus és a pánikroham tüneteit könnyen össze lehet keverni
A szívinfarktus és a pánikroham tüneteit könnyen össze lehet keverni. Fotó: 123rf

Egy 55 éves férfi esete

Persze fordítva is megesik. Egyszer bírósági épületből riasztottak minket azzal, hogy egy 55 éves férfi hirtelen a szívéhez kapott, nem kap levegőt, zihál. Ismert szívbeteg. Itt pont az lenne a valószínű, hogy infarktusa van, rohantunk is, ahogy tudtunk. Ám kiderült, hogy a szívbetegsége valójában pánikbetegség, és mire odaértünk, már jobban is volt.

A pánikroham tüneteit laikusként nem nehéz a szívinfarktuséival összekeverni. Ugyanaz a mellkasi, szorítófájdalomjellemzi, a beteg pedig kapkodja a levegőt, összességében tehát tényleg ijesztő látvány. Mégis, míg a pánikroham (bár az érintett szempontjából nagyon nehéznek megélhető kórkép) ártalmatlan, addig a szívinfarktus akár pillanatokon belül halálhoz is vezethet.

Nagy különbség, hogy infarktus esetén a mellkasi fájdalom gyakran kisugárzik (főleg a bal vállba és karba), illetve hogy gyakran jár hideg verítékezéssel, sápadtsággal, nagyon erős légszomjjal. A tünetek észlelésekor a beteget nyugalomba kell helyezni (félig ülő helyzetbe fektessük), és mentőt kell hívni hozzá. Ha van gyógyszere, mondjuk, nitráttartalmú spray, akkor adjuk oda neki, hogy használja.

Pánikroham: nincs maradandó nyoma

Milyen esetekben beszélhetünk pánikbetegségről? Részletek itt.

A pánikroham egy egészen más helyzet. Gyakran minden ok és előzmény nélkül jelentkezik. Amennyiben tisztában vagyunk azzal, hogy valakinek pánikrohama van, mert mondjuk az illető tudja magáról, hogy ebben a betegségben szenved, a legrosszabb dolog, amit tehetünk, ha nyugtatgatjuk. Nem szokott segíteni. Ilyenkor a legjobb, ha nem hagyjuk magára a beteget, mellette vagyunk, de nem erőltetünk semmit. Ha esetleg kapkodva veszi a levegőt, mondhatjuk, hogy lassan, egyenletesen lélegezzen. A zacskóval való lélegeztetés is működik, ilyenkor a visszalélegzett szén-dioxiddal csökkentjük a vér oxigéntartalmát, amely a hiperventilláció miatt lett túlzottan magas. Általában negyedóra elteltével kezd szűnni a roham.


Előfordul, hogy a pánikrohamot nem veszik komolyan. A pánikbeteg valóban nincs közvetlen életveszélyben, még akkor sem, ha azt mondogatja, hogy mindjárt meghal. Ám fontos tudni, hogy a halálfélelmet hangoztató beteg valóban így érez. Az empátia tehát a legfontosabb egy ilyen helyzetben - segíthet, ha arra gondolunk, mi mitől félnénk halálosan az adott pillanatban. Sajnos egyre többen mondhatják el a magukról, hogy volt már pánikrohamuk. Lehet, hogy mi leszünk a következők. Jól fog esni, ha nem kell még a környezetünk rosszallása miatt is pocsékul éreznünk magunkat.

A szerző mentőápolóként dolgozik.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, sok napsütésre számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag