Nem merte elmondani, hogy apja okozta sérülését

A mostani történetet nem azért írom le, mert annyira izgalmas lenne. Nincs benne semmi rendkívüli, mégis megmaradt bennem, és sajnos még így, közel húsz év távlatából is könnyű felidézni. Ugyanis végtelenül szomorú történetről van szó.

Január volt, egész nap esett a hó, 24 órás szolgálatban voltam az úgynevezett ONE kocsin (Orvos Nélküli Esetkocsi). Este, miután a mentőgépkocsi-vezetőmet leváltotta az éjszakás, az első feladatunk egy 5 éves kisfiú ellátása volt, akit állítólag megdobtak egy hógolyóval, és a szemét találták el. A kissrácot egy játszótéren érte a baj, az apukájával várt minket, és láthatóan nagyon meg volt rémülve. Az apuka elmondása szerint a gyerekek hógolyóztak, és az egyikük véletlenül szemen dobta a fiát. Igyekeztünk megnyugtatni a gyereket, és annak ellenére megnézni a sérüléseit, hogy nem nagyon akarta megmutatni. Láthatóan elég nagy ütés érte, a szemhéja csúnyán bedagadt, és összeszorított szemhéjai között mintha friss vér csillogott volna. Ilyen sérüléseknél nagyon fontos az időfaktor, ezért késlekedés nélkül steril fedőkötést tettünk fel, és megkérdeztük az irányítást, hogy hova vihetjük a sérültet, ahol szakszerű szemészeti ellátásban részesülhet.

"Hörgött, azóta nem vesz levegőt" Inkább hívjunk mentőt úgy, hogy nincs baj, mint hogy ne hívjunk akkor, ha van. Ám magunkat is megkímélhetjük a felesleges ijedtségtől, ha tisztában vagyunk például az influenza tüneteivel. Tanulságos esetet olvashat el az alábbi linkre kattintva!

Miközben az információra vártunk, megkérdeztük az apukát, mégis hogyan történt az eset. Furcsállottuk, hogy ilyen nagy ütés érte a szemét egy hógolyóval, amellyel egy korabeli gyerek célozta meg őt. Az apuka szerint a baleset előtt barátságos hócsata zajlott, ám később beszálltak nagyobb gyerekek is, és az egyikük lehetett az "elkövető".

Nem feladatunk kideríteni az igazságot

Nekünk, mentőknek nem feladatunk, hogy kiderítsük, mi is történt valójában. Még akkor sem, ha az elmondott információkból nem áll össze a kép. Munkánkhoz csak arra van szükségünk, hogy az éppen aktuális kórfolyamat közvetlen kiváltó okát kiderítsük. (Mindezt azért írom le, mert számos esetben érezzük úgy, hogy nem a teljes igazságot mondják el nekünk. És általában jól érezzük.) Abból, ahogy az apuka faggatta a fiát - "ugye nem láttad, ki tette?" -, illetve abból, ahogy a kisgyerek nézett az apjára, valahogy éreztük, hogy ez a gyermek meg van félemlítve.

Megtudtuk, hova kell vinni a kis beteget, rögzítettük az apukát az ülésben, a gyereket az ágyon, és már majdnem elindultunk, amikor valaki elkezdett kopogni a mentőautó ablakán. A kisfiú édesanyja volt. Beengedtük a fiához, és igyekeztünk megnyugtatni, hogy valószínűleg nem komoly a baj, mert ilyenkor a szemhéj, és a szemgödör jó védelmi rendszerként funkcionál, de azért sietnünk kell. Felajánlottam, hogy jöjjön ő is velünk, és ekkor ért a meglepetés: az anyuka ellentmondást nem tűrő hangon kijelentette, hogy csak ő jön velünk, az apuka nem. Az apa szó nélkül kiszállt a mentőautóból.

Az önfeledt hógolyózás sokszor vezet szemsérülésekhez. Fotó: iStock
Az önfeledt hógolyózás sokszor vezet szemsérülésekhez. Fotó: iStock

Az úton csak ők beszélgettek. Az anya megkérdezte kisfiától, hogy "apa is hógolyózott-e", mire a kisfiú elsírta magát. Mindannyian értettük, ez mit jelent. A kisfiú félelmében volt valami igazán szívszorító... Az ilyen eseteket olykor nehezebb feldolgozni, mint azokat, ahol sok a vér.

Nézzük, milyen típusai vannak a szemsérüléseknek, és hogyan kell azokat ellátni, míg meg nem érkezik a segítség!

Mechanikai sérülések (tompa sérülések)

Általában bántalmazás vagy baleset következményei (a hógolyó okozta sérülések száma egyébként meglepően magas). A szennyeződéseket óvatosan mossuk ki, és tegyünk rá steril fedőkötést. Tartsuk a fejet függőlegesen. Tilos az orrfújás! A szemüreg és az orrüreg között van egy vékonyka csont, amennyiben ez eltörik, az orrfújás során még több levegő kerülhet a szemhéj alá, ami további sérülést okozhat.

Idegentest sérülések

Ne piszkáljuk, ne dörzsöljük, ne próbáljuk eltávolítani a bekerült idegen testet. Az idegen test legtöbbször a szem felszínén marad, de ha mozgatjuk, a szem burkait átszakítva mélyebbre hatoló sérülést okozhatunk. Szintén steril fedés után kérjünk szakszerű segítséget.

Égési sérülések, vagy vegyi anyag okozta sérülések

Ez hőhatás, elektromos sugárzás, mikrohullám, ionizáló vagy egyéb sugárzás során alakulhat ki. Ilyenkor elsősorban a szemhéj, és a szaruhártya sérül.

A vegyi anyagot mihamarabb ki kell mosni a szemből, hívjunk mentőt, vagy menjünk egyből szemészetre. Vigyük magunkkal annak az anyagnak a dobozát, amely a sérülést okozta, az ellátáshoz fontos információ lehet az összetevők listája.

A fent bemutatott sérüléseket minden esetbe komolyan kell venni. Bár a szem meglepően strapabíró szerv, komoly károsodása életre szóló következményekkel járhat.

A szerző mentőápolóként dolgozik.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció