Növeli a szívproblémák esélyét ez a betegség

A daganatos betegeknél megnő a szív- és érrendszeri problémák kockázata. A rákosok több mint tíz százalékának halálát ugyanis nem a rák, hanem szívbetegség okozza - állapította meg egy hosszú távú, nagy létszámú kutatás.

A szakemberek hárommillió amerikai beteg adatait elemezték. A pácienseket 28-féle rákkal diagnosztizálták az elmúlt 40 évben. A tudósok azt látták, hogy a daganatos betegségek túlélési aránya ugyan javul, de nagyobb gondot kellene fordítani a betegek kardiovaszkuláris állapotának folyamatos ellenőrzésére.

szívbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, szívproblémák, rák, daganat, daganatos betegség, kardiovaszkuláris kockázat
A daganatos betegek egy része nem a rákba hal bele, hanem szívbetegségbe. Fotó: iStock

A rákkezelés növeli a kockázatot

A tanulmányban vizsgált páciensek 38 százaléka hunyt el rákbetegségben, 11 százalékuk pedig valamilyen szív- és érrendszeri betegségben - utóbbi háromnegyede szívbetegség volt. Főként a hólyag-, a gége-, a prosztata-, a méh-, a bél- és a mellrák túlélői hunytak el szív- és érrendszeri betegségben.

A szívproblémák meglepő tüneteiről itt olvashat!

A rákos betegeknél a kemoterápia és a sugárkezelés miatt amúgy is magas a szív- és érrendszeri kockázat az első évben. A rizikó azonban később is magasabb marad a rákkal nem diagnosztizált népességhez képest. A tanulmány szerint tehát a daganatos betegek állandóan megnövekedett kockázatnak vannak kitéve. Amennyiben ezekkel a kockázatokkal tisztában vannak az orvosok és a betegek, az segíthet abban, hogy a páciensek egészséges életmóddal csökkenthessék a szív- és érrendszeri betegség kialakulását, és egyúttal a daganat visszatérésének kockázatát is - magyarázta Nicholas Zaorsky, az amerikai Penn Állami Rákintézet sugárterápiás onkológusa, a kutatás vezetője.

A rákbetegséget kezelő orvosoknak és a kardiológusoknak a kezdetektől együtt kellene működnie, és kialakítani egy olyan korai stratégiát, amely minimalizálja a rákot túlélő betegek szív- és érrendszeri problémáinak kialakulását - hangsúlyozta Metin Avkiran, a Brit Szívalapítvány orvosigazgatója.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső