Mit jelez, ha a szív klikkelő hangot ad?

Átlagosan minden huszadik embert érint valamilyen mértékben a mitrális prolapsus, azaz a szív mitrális billentyűjének nem megfelelő záródása. Mit jelent ez pontosan, és milyen következményei lehetnek az elváltozásnak?

A mitrális billentyű a bal kamrát és a bal pitvart választja el a szívben. Összehúzódáskor bezáródik, meggátolva ezáltal, hogy a vér visszaáramoljon a pitvarba. Kötőszöveti gyengeségből adódóan előfordulhat ugyanakkor, hogy a billentyű elülső vagy hátsó vitorlája picit visszabillen, így pedig rés keletkezik, amin keresztül mégis visszajuthat a vér a pitvarba.

A mitrális prolapsus gyakrabban fordul elő vékony testalkatú nőknél
A mitrális prolapsus gyakrabban fordul elő vékony testalkatú nőknél. Fotó: Getty Images

Az állapottal az érintetteknek együtt kell élniük, illetve figyelemmel kell lenniük rá. Nagyon fontos, hogy megfelelő étrendet kövessenek, valamint fizikai aktivitás során kerüljék a túlzottan megterhelő tevékenységeket. Ellenkező esetben akár a billentyű, akár a billentyűvitorlát tartó ínhúrok beszakadhatnak, ami már műtéti beavatkozást tehet szükségessé.

Valódi, panaszokat okozó mitrális prolapsus esetén a szívet hallgató kardiológus klikkelő hangot hall szívösszehúzódáskor, illetve ezen felül szívzörej is észlelhető lehet. Milyen egyéb tünetek utalhatnak a probléma fennállására? Hogyan állítható fel a diagnózis? Mi mindenre terjed ki a kezelés? Minderről bővebben olvashat Betegségek A-Z rovatunk legfrissebb bejegyzésében ide kattintva .

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: