Mit jelez, ha a szív klikkelő hangot ad?

Átlagosan minden huszadik embert érint valamilyen mértékben a mitrális prolapsus, azaz a szív mitrális billentyűjének nem megfelelő záródása. Mit jelent ez pontosan, és milyen következményei lehetnek az elváltozásnak?

A mitrális billentyű a bal kamrát és a bal pitvart választja el a szívben. Összehúzódáskor bezáródik, meggátolva ezáltal, hogy a vér visszaáramoljon a pitvarba. Kötőszöveti gyengeségből adódóan előfordulhat ugyanakkor, hogy a billentyű elülső vagy hátsó vitorlája picit visszabillen, így pedig rés keletkezik, amin keresztül mégis visszajuthat a vér a pitvarba.

A mitrális prolapsus gyakrabban fordul elő vékony testalkatú nőknél
A mitrális prolapsus gyakrabban fordul elő vékony testalkatú nőknél. Fotó: Getty Images

Az állapottal az érintetteknek együtt kell élniük, illetve figyelemmel kell lenniük rá. Nagyon fontos, hogy megfelelő étrendet kövessenek, valamint fizikai aktivitás során kerüljék a túlzottan megterhelő tevékenységeket. Ellenkező esetben akár a billentyű, akár a billentyűvitorlát tartó ínhúrok beszakadhatnak, ami már műtéti beavatkozást tehet szükségessé.

Valódi, panaszokat okozó mitrális prolapsus esetén a szívet hallgató kardiológus klikkelő hangot hall szívösszehúzódáskor, illetve ezen felül szívzörej is észlelhető lehet. Milyen egyéb tünetek utalhatnak a probléma fennállására? Hogyan állítható fel a diagnózis? Mi mindenre terjed ki a kezelés? Minderről bővebben olvashat Betegségek A-Z rovatunk legfrissebb bejegyzésében ide kattintva .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)