Miért kap szívrohamot egyre több 40 alatti férfi?

A szívbetegségeket rendszerint az idősebb korral párosítjuk, de riasztó nemzetközi trend, hogy egyre több fiatal kerül szívinfarktussal kórházba. Az orvosok és tudósok szerint ez több okra vezethető vissza.

Ha világszinten nézzük az adatokat, a középkorúaknál jó ideje óta stagnál, sőt az elmúlt két évtized során a 65 év feletti korosztályban majdnem 40 százalékkal csökkent azok száma, akik szívroham miatt szorultak kórházi ápolásra. Magyarországon is jelentősen visszaesett 1990 óta a szívinfarktusban vagy egyéb, a szívet érintő rendellenességekben elhunytak száma, de a legutóbbi, 2018-as adatok szerint még mindig ezek adják a vezető halálokot, megelőzve a daganatos betegségeket is. Ha pedig külön vizsgáljuk a heveny szívizomelhalás hazai áldozatainak számát, még szomorúbb a kép: kétszer többen vannak, mint az Európai Unió legtöbb országában.

Bár mindezek miatt a középkorú és idősebb lakosság számára számos szűrő- és megelőzést segítő tájékoztató program indult, a legújabb tendenciák alapján azonban úgy tink, ezeket ki kellene terjeszteni a fiatalabb korosztályra is. Az Amerikai Kardiológiai Társaság tanulmánya szerint ugyanis a 20-as és 30-as férfiak közül egyre többeket érint a szívroham. De mi állhat ennek a hátterében?

"Szívrohamom volt és észre sem vettem" Bár azt gondolnánk, hogy egy olyan komoly rendellenesség, mint a szívinfarktus, nem játszódhat le anélkül testünkben, hogy felfigyelnénk rá, ez azonban nem minden esetben van így. Egy 35 éves családanya is csak utólag tudta meg, hogy életveszélyben volt - történetét korábbi cikkünkben olvashatja el.

SÚLYos probléma

Bár tisztában vagyunk vele, hogy az elhízás milyen egészségügyi problémákhoz - például szívbetegségekhez - vezet, a statisztikák szerint mégis egyre nő a túlsúlyos emberek aránya. Az európai lakosság több mint fele legalább túlsúlyos és 20 százaléka elhízott. Becslések szerint ráadásul 10 éven belül 50 százalékra nőhet az utóbbiak aránya. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tavalyi jelentése szerint Magyarországon különösen rossz a helyzet: az elhízottak aránya nálunk a legmagasabb Európában, globálisan pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk. Különösen aggasztó, hogy nemcsak a felnőttek, de a gyerekek között is nő a jelentős súlyproblémákkal küzdők száma. Minden ötödik 15 éves magyar gyermek elhízott. Ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy fiatal felnőttként már komolyabb betegségekkel kell szembesülniük. A súlytöbblet ugyanis jelentős terhelést ró a szívre és a keringési rendszerre, így a szívroham kockázata jóval magasabb azoknál, akik már gyerekkorukban elhíznak.

A stressz is komoly faktor

A tartós feszültség számos negatív folyamatot indít el a szervezetünkben, például gyulladást vált ki a koszorúerekben, ami növeli a vérrögök kialakulásának veszélyét. Nem véletlen, hogy a stresszes életmódot folytatók között jóval több a szívbeteg. Egy 52 országban végzett kutatás eredménye szerint azoknál, akik munkahelyi vagy otthoni stresszre panaszkodnak, kétszer nagyobb a szívroham rizikója. Az Amerikai Pszichológiai Társaság felmérése szerint pedig a 22-39 év közöttiek stresszelnek a legtöbbet. Fontos lenne tehát, hogy a 20-as és 30-as éveink ne a teljesítménykényszerről, túlhajtásról szóljanak - gondolván, hogy ráérünk majd nyugdíjasként pihenni -, különben komoly egészségügyi következményekkel kell szembenéznünk.

A mellkasi fájdalmat fiatalabb korban sem szabad figyelmen kívül hagyni. Fotó: Getty Images
A mellkasi fájdalmat fiatalabb korban sem szabad figyelmen kívül hagyni. Fotó: Getty Images

Sok a fiatal dohányos

A szívbetegségek másik fontos rizikófaktora a dohányzás, amely még mindig túlságosan elterjedt szokás a fiatalok körében. Sőt, a 25-44 éves korosztályban közel kétszer annyian gyújtanak rá rendszeresen, mint az idősebbek. Egy, a The British Medical Journal című szakmai folyóiratban közölt tanulmány szerint pedig napi egy cigaretta majdnem 50 százalékkal növeli a koszorúér-betegségek kockázatát férfiaknál. A kardiovaszkuláris rizikót pedig az sem csökkenti számottevően, ha valaki e-cigire vált a hagyományos dohány helyett. Az e-cigarettázóknál még mindig 40 százalékkal magasabb a szívbetegségek veszélye, mint azoknál, akik leszoknak.

Nem ismerik fel a figyelmeztető jeleket

Bár a szívinfarktus sokszor derült égből villámcsapásként sújt le, általában a szervezet már előre jelzi, hogy gond van - ám fiatalként ezeket sokan nem veszik elég komolyan. Ez nemcsak a páciensekre, de az orvosokra is jellemző. Míg egy 60 év feletti férfinál fokozott izzadás, fáradékonyság , légszomj esetén azonnal elrendelik az EKG-vizsgálatot, egy 30-as férfinál gyakran csupán kímélő életmódot javasolnak.

Éppen ezért fontos, hogy saját magunk is figyeljünk a vészjelekre. Az egyik legjellemzőbb tünet a fájdalom, amely a mellkasból a vállakba, a karokba és a nyakba sugározhat. De a hasi fájdalom, émelygés és a kellemetlen teltségérzés is jelezhet szívproblémát, ráadásul ezeket könnyű összekeverni a reflux tüneteivel.

Fontos tudni azt is, hogy a fiatalkorban elszenvedett szívroham nem jelent feltétlen könnyebb felépülést, a szervezetre ugyanúgy komoly veszélyt jelent. Egy második szívroham vagy stroke kockázata pedig ugyanolyan magas, mint azoknál, akik idősebb korban kapnak először infarktust. A megelőzés tehát itt is kulcsfontosságú, ennek érdekében pedig sokat tehetünk azzal, ha egészségesebb életmódra váltunk, és családtagjainkat - beleértve a gyermekeket - is erre ösztönözzük.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: