Megfázásnak hitte, pedig szívrohama volt

A szívroham legjellegzetesebb tünetei a mellkasi fájdalom és a karzsibbadás, bizonyos esetekben azonban kevésbé tipikus szimptómák figyelmeztetnek a bajra. Ez történt a 46 éves Ed Coverttel is.

A férfi azt hitte, csak megfázott. Mint azt a thehealthy.com -nak elmondta, úgy érezte, hogy "tele van a mellkasa", ami egyébként valóban gyakori tapasztalat nátha esetén. Hogy valamelyest oldja a fullasztó érzést, folyamatosan köhécselt. A lába is dagadtabb volt a szokásosnál, de ezt annak tudta be, hogy sokat kellett állnia munka közben. Covert börtönőrként dolgozott, és végül a munkahelyén kért segítséget: elment az orvosi szobába, és szólt a nővérnek, hogy megfázás elleni gyógyszerre lenne szüksége. Az ápolónő - aki már évek óta ismerte a férfit - ránézett, és azonnal tudta, hogy valami nincs rendben. Azt mondta, szerinte ez nem nátha, és inkább menjen kórházba.

A szívroham egyik legjellegzetesebb tünete a mellkasi fájdalom, mégsem jelentkezik mindenkinél.
A szívroham egyik legjellegzetesebb tünete a mellkasi fájdalom, mégsem jelentkezik mindenkinél. Fotó: Getty Images

A diagnózis: szívroham

A legfontosabb információk a szívrohamról Szívroham vagy szívinfarktus akkor következik be, ha a szív oxigénigénye jelentősen meghaladja a koszorúerek oxigénkínálatát, és ennek hatására a szívizom általában egy területen elhal. Ide kattintva részletesen olvashat a tünetekről, a diagnosztizálás menetéről, illetve a megelőzési és kezelési lehetőségekről.

Igencsak meglepődött Covert, amikor a kórházban közölték vele, hogy a tünetek, amelyek alapján ő náthára gyanakodott, valójában arra utaltak, hogy szívrohama volt - ráadásul nem egy, hanem kettő. És közeledett a harmadik is. "Adtak egy listát, mit nem csinálhatok a jövőben. Részmunkaidőben egy farmon is dolgoztam, súlyos szénabálákat cipeltem, állatokkal foglalkoztam. A szívrohamok miatt azonban nem emelhettem nehezebbet, mint egy doboz tej" - így a férfi, akinek az apja mindössze 41 éves volt, amikor szívrohamban meghalt.

Egy speciális eszköz segített

A férfinak nemcsak a farmon végzett munkáját kellett abbahagynia, hanem börtönőrként sem dolgozhatott tovább. És ha mindez nem lenne elég, a kapott gyógyszerektől egy ideig úgy tűnt, csak rosszabbodik az állapota. Az orvosával sokáig kísérleteztek, melyik készítmény milyen dózisú adagolása lenne a legmegfelelőbb, míg végül egy másik szakember felajánlotta Covertnek, vegyen részt egy klinikai kísérletben. Ennek részeként beültettek egy speciális, CardioMEMS nevű eszközt a tüdőartériába, amely folyamatosan információkat küldött az orvosnak az állapotáról. Így tisztábban látták, milyen módosításokra van szüksége, és anélkül tudták összeállítani neki a megfelelő terápiát, hogy újra és újra be kellett volna mennie a kórházba.

Dr. Phil Adamson, a CardioMEMS-t megalkotó cég orvos igazgatója úgy nyilatkozott, az eszköz célja, hogy a segítségével minél korábban diagnosztizálni tudják a szívproblémákat , és ezáltal hozzájárulhassanak a betegek egészségügyi terheinek csökkentéséhez, ahhoz, hogy teljesebb életet élhessenek.

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra