Kétszer annyi a szívbeteg, mint 15 éve

A tünetek időbeni felismerése, megfelelő kezelése, a megelőző betegségek gondozása, illetve az influenza elleni védőoltás beadatása. Ezek azok a lépések, amelyekkel mi magunk is sokat tehetünk a szívelégtelenség okozta halálozások elkerüléséért.

A betegség egyre többeket érint: ma közel kétszer annyi a beteg, mint 15 évvel ezelőtt. A Magyar Kardiológusok Társasága az idei Szívelégtelenség Napok alkalmából hívja fel a figyelmet a tudatosságra, amely a legfontosabb mind a betegek, mind az orvosok számára.

70 ezren szorulnának kontrollált ellátásra

Talán még soha ennyire nagy igény nem volt a felvilágosításra, tájékoztatásra, a szakma és a betegek kooperációjára mind itthon, mind Európa szerte. Az elmúlt években csaknem megduplázódott a betegek száma: a szívelégtelenség hazánkban ma nagyjából 200-250 ezer embert érint - közülük 70 ezer szorulna feltétlenül szigorúan kontrollált ellátásra, gondozásra. Nagyon fontos, hogy figyeljünk a tünetekre, különösen azoknál, akiknek már van valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedése - az ő esetükben ugyanis lényegesen magasabb a szívelégtelenség kialakulásának veszélye, és az ahhoz vezető betegségek megfelelő gondozása is fontos, hogy megelőzzük a tragédiákat.

Kétszer annyi a szívbeteg, mint 15 éve
Az elmúlt években csaknem megduplázódott a betegek száma (Forrás: 123rf)

"A szívelégtelenség nemcsak nálunk, de egész Európában is kiemelt terület. A most zárult Szívelégtelenség Kongresszus egyik fontos témája éppen a tudatosság, a lakosság és a szakma szoros együttműködése volt. A probléma óriási, a korai felismerés, illetve az ehhez vezető betegségek kezelése, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, vagy ha volt már az illetőnek szívinfarktusa, ismert koszorúér betegsége, kulcsfontosságú. Egyrészt, hogy megelőzzük az állapot romlását és az ezzel együtt járó súlyos következményeket. Mert ma már valóban hatékony kezelési lehetőségek, illetve megfelelő eszközök állnak a rendelkezésünkre, amivel nagyon jó eredménnyel kézben tudjuk tartani a betegeket" - hívta fel a figyelmet dr. Habon Tamás kardiológus, az MKT Szívelégtelenség és Szívizombetegségek Munkacsoport vezetője.

A szívelégtelenség jó néhány tipikus és általános tünetet produkálhat, ezért ha valaki gyanút keltő tüneteket tapasztal, mindenképpen ajánlott kivizsgáltatnia magát. Melyek a gyakori jelei? Kattintson!

A kardiológus hozzátette azt is, hogy megfelelő gondozással a szívelégtelenséghez vezető kórképek is jól karban tarthatóak, enélkül viszont többszörösére nő a betegség kialakulásának esélye. A kongresszuson foglalkoztak a cukorbetegség és a szívelégtelenség nagyon szoros kapcsolatával, mert igen fontos, hogy ne csak a vércukorértékek normál szinten tartására figyeljünk, hanem olyan készítményeket kell alkalmazni, amelyek a szív-érrendszer szempontjából is kedvező hatásúak.

Jelentősen javulhatnak a túlélési esélyek

Ez egy összetett betegség, amelynél nagyon fontos a terápia jó megválasztása - ha pedig már kialakult a betegség, akkor a mielőbbi felismerés jelentősen javítja nemcsak az életminőséget, de a hosszú távú túlélési esélyeket is. Ma olyan hatékony gyógyszerek és eszközök vannak - speciális pacemakerek, szívtámogató eszközök -, amelyeknek köszönhetően egy szívelégtelenséggel diagnosztizált beteg akár 10-15 évet is élhet, míg, mondjuk, egy évtizede jó, ha néhány évre számíthatott. Végső esetben a szívtranszplantációban is olyan szakmai háttér adott Magyarországon, amely világszínvonalúnak tekinthető: a SOTE Városmajori Klinikáján egész Európában a második legtöbb szívátültetést végzik, tavaly ez a szám összességében meghaladta az 500-at.

"Ahhoz viszont, hogy ezek a lehetőségek el is jussanak a betegekhez, feltétel a betegség felismerése. Így figyelni kell a tünetekre: ha valakinek dagad a lába, fullad, fáradékony, esetleg szívritmuszavara van, az mindenképp árulkodó" - sorolta a kardiológus, aki még egy másik fontos dologra is kitért: influenzaszezon közepén vagyunk, ami a szívbetegek, illetve szívelégtelenségben szenvedők számára fokozott veszélyt jelent. "Így nagyon is aktuális az a dániai kutatás, amelyet csaknem a teljes ország népességén végeztek 10 éven át. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a betegeknél, akik rendszeresen és időben beoltatják magukat, jelentősen, csaknem 20 százalékkal csökkent a halálozás - ami óriási szám" - tette még hozzá Dr. Habon Tamás.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: