Botox lehet a szívritmuszavar új gyógyszere

A botulinum toxin, közismert nevén a botox forradalmasította a kozmetikai ipart azáltal, hogy képes műtét nélkül eltüntetni a ráncokat. Azóta sikerült bizonyítani, hogy egy sor másik területen is eredményesen használhatják az orvosok, például a túlzott izzadás, a görcsök és a hang remegése ellen. És most már a szívritmuszavarokat is megelőzhetik vele.

A botulinum toxin az egyik legerősebb természetes méreg. Testsúlykilogrammonként már 30 pikogramm halált okoz (1 pikogramm (pg) = 1 billiomod gramm = 10−12 g). Azaz egy üvegcsényivel kiirtható lenne az egész emberiség. Nem véletlenül tartják a világ egyik legveszélyesebb anyagának, amelyet a bioterrorizmus szempontjából is a legveszélyesebb vegyület közé sorolnak.
A botox azonban eleddig (leszámítva az olykor halálos kimenetelű ételmérgezéseket) a jó oldalon áll. És most még több jót tehet, mert forradalmasítja a pitvarfibrilláció kezelését, s ezzel számos életet megmenthet.

Megvan a szívritmuszavar oka

Létfontosságú a szerepe a szívritmuszavarok (aritmia) elleni védekezésben egy most azonosított fehérjének. A tudósok azt remélik, nemcsak az évente több százezer ember haláláért felelős szívelégtelenség időbeni diagnosztizálását, hanem akár jövőbeli kezelését is előmozdíthatja felfedezésük. Kattintson!

A gyógyszerek nem mindig képesek megelőzni a szívritmuszavar, az aritmia kialakulását, különösen, ha az szívkoszorúér bypass műtét után jelentkezik. Az úgynevezett abláció sikeresebb lehet, de ez a katéteres invazív eljárás költséges, és gyakran több kezelésre is szükség van, mire sikerül megszüntetni a ritmuszavart.

A botox kezelés azonban hatékonyabb lehet, mint bármelyik korábbi terápia, ráadásul minimális ráfordítást kíván.

Az amerikai szívritmus társaság tavaly májusi éves közgyűlésén a kutatók már bemutatták egy tanulmány néhány megdöbbentő eredményét. A kutatásba bevont 60, bypass-műtéten átesett beteget, akiknél rendszeresen visszatért a szívritmuszavar, két csoportra osztották. Az első csoport botoxinjekciót kapott a szívet övező zsírszövetbe a bypass-műtét alatt, a második csoport tagjai sóoldat injekciót kaptak.

A botox forradalmasította a kozmetikai ipart

A botox forradalmasította a kozmetikai ipart

Egy hónappal később a botoxszal kezelt betegek mindössze 7 százalékánál alakult ki aritmia, míg a b placebóval kezelteknél ez az arány 30 százalék volt. Ezt követte az igazi meglepetés, mert az elkövetkező 11 hónapban, a ritmuszavar a placebót kapó betegek 27 százalékánál jelent meg, de a botox-kezelésben részesültek egyikénél sem.

A botoxról természetesen tudják az orvosok, és eddig is ezt a képességét használták ki, hogy képes blokkolni bizonyos izmok működését elég huzamos ideig. A szív aritmiájának megakadályozása is ezen az úton történhet.

A kutatók arra számítottak, hogy a botox hatása három-hat hónap után elmúlik az injekció beadása után, és meglepődtek, hogy mennyivel tovább kitartott. Jelenleg csak feltételezések vannak róla, hogy ez miért történt. A klinikai vizsgálat túl kicsi volt ahhoz, hogy a jelenlegi kezelési gyakorlaton széles körben változtasson, s eltart még egy ideig, hogy a botoxinjekciók szívre gyakorolt hatásait alaposan felderítsék. A kutatók azonban úgy vélik, hogy ez az eljárás potenciálisan "megváltoztathatja a játékszabályokat".

Forrás: www.healthnewswebsite.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+19, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős lesz az ég, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag