Bent folyékony, kint szilárd: mi az?

Elvágjuk az ujjunkat és bosszankodva nézzük a vérzést, amivel összemaszatolunk mindent. Nem gondolkodunk el azon, hogy miért nem vérzünk el, talán észre sem vesszük, amikor a vérzés eláll. Pedig ha nem működne a véralvadás, egyikünk sem élne sokáig.

Vér nélkül nincs élet: fontos, hogy az ereken belül maradjon, és ellássa feladatait. Szállítson, védje és táplálja a sejteket, és fenntartsa szervezetünk belső egyensúlyát. Ha áramlása megszűnik vagy elhagyja a testünket, életünk is véget ér.

Hogy ez ne következzen be, a vér lényegében önmagát akadályozza meg a szervezet elhagyásában: ezt a funkcióját hívjuk véralvadásnak. A véralvadás igen bonyolult és komplex folyamat, leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy három, egymást erősítő részfolyamatból áll, amelyek részben egymás után, részben egymás mellett, párhuzamosan zajlanak.

Véralvadás lépésről lépésre

A véralvadás megértésének legegyszerűbb módja, ha végigkövetjük, mi történik, amikor megvágjuk az ujjunkat, és az elkezd vérezni. Ilyenkor tulajdonképpen egy véreret sértünk meg: az felszakad, és a vér elkezd távozni belőle. A károsodott ér ennek megakadályozására elkezd összehúzódni, hogy lassítsa a véráramlást, és így minimálisra csökkentse a vérveszteséget. Eközben egy vérlemezke-dugó képződik. A leginkább sejttöredéknek nevezhető vérlemezkék (trombocyták), melyek a vérplazmában lebegnek, most összegyűlnek a sérülés helyén, és az ereket összehúzó szerotonint bocsátanak ki, ami lassítja a vérzést. Ráadásul egyéb olyan kémiai "hívóanyagot" is felszabadítanak, ami még több trombocytát hív oda. Hamarosan laza vérlemezkedugó zárja el a sebet.

Ha csak karcolásról van szó, ennyi elég is. Ha jobban megvágtuk magunkat, akkor szükség lesz a vér tényleges megalvadására. Ez a harmadik lépés. A folyamatot "véralvadási kaszkádnak" hívják jellegzetes, mindig állandó sorrendje miatt, és lényegében egy enzimatikus láncreakcióról van szó. A résztvevő enzimek (őket hívjuk véralvadási faktoroknak) inaktív (proenzim) formában találhatók a vérben egészen addig, míg szükség nem lesz rájuk.

Ilyenkor a láncfolyamat első enzimje aktiválódik, ez aktiválja a következő enzimet, és így tovább, meghatározott sorrendben. Ha bármelyik faktor hiányzik, a láncreakció nem tud végigmenni, a véralvadás folyamata pedig leáll.

Az utolsó inaktív faktor a protrombin. Ha átalakul aktív trombinná, hatására a vérplazmában nagy mennyiségben jelen lévő fibrinogénből oldhatatlan fibrin lesz. A keletkező fibrinszálakból gyorsan lyukacsos háló szövődik, mely felfogja a vörösvérsejteket, vérlemezkéket és minden egyéb sejtes alkotót. Egyre több sejt esik tehát a háló csapdájába, és a véralvadék végül eléri azt a méretet, amikor a sebet elzárja. És bár szilárdnak látszik, nagy része víz, azaz szérum. Perceken belül kipréseli magából ezt a halványsárga folyadékot, végül az alvadék a levegő hatására megkeményedik, létrejön a varasodás. A var még sokáig védi a sebet, segítve ezzel annak gyógyulását, így sosem szabad eltávolítani, mindig meg kell várni, amíg magától leválik.

A haemophiliás (vérzékeny) betegeknél a VIII. vagy a IX. faktor hiányzik. Ők azok, akik a mások számára jelentéktelen sérülésektől is elvérezhetnek. Az erekben áramló vér normális körülmények közt nem alvad meg. Ennek egyik feltétele, hogy az erek belső fala ép legyen, a másik egy bonyolult kémiai szabályozás, mely több ponton is gátolja a véralvadást. Ennek elemei többek között a heparin és az antitrombin III: mindkettő a szervezetben termelődő természetes alvadásgátló.

Ha a szervezetben mégis kialakul vérrög (trombus), az igen veszélyes rendellenesség, amennyiben érelzáródást okoz az agyban, a szívben, a tüdőben vagy másutt. Hiszen ha az ér elzáródik, az adott terület vér-és ezáltal oxigén-ellátása sérül, az adott szövetek elhalnak.

A modern orvostudomány már előállított olyan mesterséges véralvadásgátlókat, melyekkel ez a probléma kezelhető.

Nézze meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a Score-táblázat segítségével!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)