Aki több tejterméket eszik, azt elkerülik a szívbetegségek?

A tejzsírfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - derült ki egy svéd kutatásból. De a pontos összefüggések feltárásához további vizsgálatokra lesz szükség.

Régóta foglalkoztatja a tudósokat, hogy az öröklött, genetikai hajlam és a különböző környezeti tényezők mellett az életmódbeli sajátosságok, ezen belül is az étrend hogyan befolyásolhatja szív- és érrendszerünk egészségét, illetve a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. Egy témában készült svéd tanulmány szerzői arra keresték a választ, hogy a tejzsírfogyasztás valóban jótékonyan hat-e szívünk egészségére.

tejtermékek szív- és érrendszer egészsége
A tejtermékek nemcsak finomak, egészségesek is azok számára, akik nem érzékenyek.Fotó: Getty Images

Azt találták, hogy azoknál, akik több tejzsírt fogyasztanak - bőségesen rejti a teljes tej, valamit a különféle tejtermékek , például a joghurtok és a sajtok is -, kisebb valószínűséggel alakulhat ki szívbetegség, mint azoknál, akik kevesebb tejzsírban gazdag terméket esznek - számolt be róla a Harvard Health Publishing oldala.

Az alacsony zsírtartalmú vagy a teljes tej egészségesebb a gyerekek számára ? Ennek járt utána egy kutatás.

Mire számíthatnak, akik imádják a tejtermékeket?

A svédországi tanulmányba - ami a PLOS Medicine folyóiratban jelent meg még az ősszel - a kutatók 4150, hatvan éves embert vontak be. Több mint 16 évig tartó utánkövetés során megvizsgálták, hogyan alakult a vérükben néhány tejtermékekben található zsírsav szintje. Ahhoz, hogy a mérés a lehető legpontosabb legyen, két páratlan láncú telített zsírsavat, a pentadekánsavat és a heptadekánsavat, valamint egy transzzsírsavat, a transz-palmitolajsavat használták a kutatók a tejzsírbevitel biomarkereként.

Azt találták , hogy az ismert kockázati tényezőket - beleértve a demográfiai jellemzőket, az életmódot és a különböző betegségek családon belüli előfordulását - figyelembe véve azoknál volt a legalacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, akiknél a legmagasabb volt a vizsgált zsírsavak szintje.

Még mindig sok a kérdés

A tanulmány szerzői a svéd eredményeket összevetették az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Dániából származó, hasonló adatokkal, ami alátámasztotta megállapításaikat. Ugyanakkor leszögezték: az eredmények nem bizonyítják, hogy a tejzsír véd a szív- és érrendszeri problémák kialakulásával szemben, csupán arra utalnak, hogy az ezt gazdagon tartalmazó tejtermékek kevésbé károsak a szív egészségére, mint azt korábban feltételezték. Azt is hozzátették, hogy további vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy a telített zsírokban gazdag tejtermékek hogyan és milyen mértékben védik szív- és érrendszerünk egészségét. Az erre gyakorolt egészségügyi hatások ugyanis a tejtermékek típusától és feldolgozási módjától függően eltérőek lehetnek.

Nem szabad megfeledkezni arról sem - ahogy arra a kutatók is felhívják a figyelmet -, hogy ennek a tanulmánynak is megvoltak a korlátai, egyebek mellett az önbevalláson alapuló mérés, a résztvevők által fogyasztott tejtermékek sokfélesége, valamint az ezek eltérő zsírsavösszetétele.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Gomolyfelhők, illetve fátyolfelhők is lesznek felettünk és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar. Az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.