Aki több tejterméket eszik, azt elkerülik a szívbetegségek?

A tejzsírfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - derült ki egy svéd kutatásból. De a pontos összefüggések feltárásához további vizsgálatokra lesz szükség.

Régóta foglalkoztatja a tudósokat, hogy az öröklött, genetikai hajlam és a különböző környezeti tényezők mellett az életmódbeli sajátosságok, ezen belül is az étrend hogyan befolyásolhatja szív- és érrendszerünk egészségét, illetve a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. Egy témában készült svéd tanulmány szerzői arra keresték a választ, hogy a tejzsírfogyasztás valóban jótékonyan hat-e szívünk egészségére.

tejtermékek szív- és érrendszer egészsége
A tejtermékek nemcsak finomak, egészségesek is azok számára, akik nem érzékenyek.Fotó: Getty Images

Azt találták, hogy azoknál, akik több tejzsírt fogyasztanak - bőségesen rejti a teljes tej, valamit a különféle tejtermékek, például a joghurtok és a sajtok is -, kisebb valószínűséggel alakulhat ki szívbetegség, mint azoknál, akik kevesebb tejzsírban gazdag terméket esznek - számolt be róla a Harvard Health Publishing oldala.

Az alacsony zsírtartalmú vagy a teljes tej egészségesebb a gyerekek számára? Ennek járt utána egy kutatás.

Mire számíthatnak, akik imádják a tejtermékeket?

A svédországi tanulmányba - ami a PLOS Medicine folyóiratban jelent meg még az ősszel - a kutatók 4150, hatvan éves embert vontak be. Több mint 16 évig tartó utánkövetés során megvizsgálták, hogyan alakult a vérükben néhány tejtermékekben található zsírsav szintje. Ahhoz, hogy a mérés a lehető legpontosabb legyen, két páratlan láncú telített zsírsavat, a pentadekánsavat és a heptadekánsavat, valamint egy transzzsírsavat, a transz-palmitolajsavat használták a kutatók a tejzsírbevitel biomarkereként.

Azt találták, hogy az ismert kockázati tényezőket - beleértve a demográfiai jellemzőket, az életmódot és a különböző betegségek családon belüli előfordulását - figyelembe véve azoknál volt a legalacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, akiknél a legmagasabb volt a vizsgált zsírsavak szintje.

Még mindig sok a kérdés

A tanulmány szerzői a svéd eredményeket összevetették az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Dániából származó, hasonló adatokkal, ami alátámasztotta megállapításaikat. Ugyanakkor leszögezték: az eredmények nem bizonyítják, hogy a tejzsír véd a szív- és érrendszeri problémák kialakulásával szemben, csupán arra utalnak, hogy az ezt gazdagon tartalmazó tejtermékek kevésbé károsak a szív egészségére, mint azt korábban feltételezték. Azt is hozzátették, hogy további vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy a telített zsírokban gazdag tejtermékek hogyan és milyen mértékben védik szív- és érrendszerünk egészségét. Az erre gyakorolt egészségügyi hatások ugyanis a tejtermékek típusától és feldolgozási módjától függően eltérőek lehetnek.

Nem szabad megfeledkezni arról sem - ahogy arra a kutatók is felhívják a figyelmet -, hogy ennek a tanulmánynak is megvoltak a korlátai, egyebek mellett az önbevalláson alapuló mérés, a résztvevők által fogyasztott tejtermékek sokfélesége, valamint az ezek eltérő zsírsavösszetétele.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)