A zajos városi környezet meglepő hatása

Azoknál az embereknél, akik forgalmas, zajos városi környezetben élnek, 30 százalékkal nagyobb a stroke kockázata - derült ki egy új tanulmányából. Egy spanyol-amerikai kutatócsapat több mint 2700 stroke-on átesett beteg adatainak elemzése után jutott erre az eredményre.

A kutatók 2761 olyan spanyol beteg adatait tanulmányozták, akik a 2005 és 2014 közti időszakban estek át stroke-on. Több tényezőt is figyelembe vettek, de az alanyok lakókörnyezete különösen fontos volt a tanulmány készítőinek. Végül arra jutottak, hogy nemcsak a forgalmasabb, zajosabb városi környezet növelheti meg jelentősen a stroke kockázatát, hanem a zöldterület hiánya is fontos tényező lehet.

zaj, zajos környezet, agyvérzés, szélütés, stroke, zajártalom
A zajos városi környezet jelentősen megnövelheti a stroke kockázatát. Fotó: iStock

Fontos a zöldterület mennyisége

A legalább két észrevehető következménnyel - például beszédképtelenséggel, mozgási nehézséggel vagy memóriazavarokkal - járó agyi érkatasztrófa már igazán súlyosnak számít. A tudósok szerint viszont azoknál az embereknél, akiknek legalább 300 méternyi zöldterület található a házuk körül, 25 százalékkal alacsonyabb egy súlyosabb stroke kockázata, mint a teljesen beépített lakóterületen élőknek.

Hogyan beszélhetünk újra a szélütés után? A válaszért kattintson ide!

A kutatók egyébként nem határozták meg pontosan, hogy maga a zaj növeli-e a rizikót, vagy inkább a zajos, forgalmas környéken lévő szennyezettebb levegő számlájára írható-e. Azt viszont elmondták, hogy a zajos környezet mellett sokat számít az is, a forgalmas városokban élők általában stresszesebbek , kevesebbet sportolnak, és magasabb a vérnyomásuk is, mint a zöldebb, nyugodtabb környezetben élő társaiknak.

Évente több százezer stroke

Az Egyesült Királyságban több mint százezer agyi érkatasztrófa történik évente, és bár körülbelül 1,2 millió a túlélők száma, a stroke még mindig az egyik vezető halálok. Az Egyesült Államokban pedig csaknem 8-szor ennyi az új beteg minden évben. Közülük 140 ezret már nem tudnak megmenteni. Amerikában minden 20. elhunyt ember stroke miatt vesztette életét.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: