A világ elsőszámú gyilkos betegségei

A szív- és érrendszeri betegségek a világ szinte valamennyi országában a vezető halálokok közé tartoznak: az emberek harmada ilyen betegségre visszavezethetően hal meg.

Kórtani alapja az érelmeszesedés, mely évek alatt fejlődik ki és mire a tünetek jelentkeznek, már előrehaladott a betegség.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2008-ban körülbelül 17,3 millió ember halálát okozták a szív- és érrendszeri betegségek, ez az összhalálozás 30 százalékát tette ki. Ezen belül körülbelül 7,3 millió ember haláláért szívkoszorúér-betegség volt a felelős, míg stroke 6,2 millió ember esetében. A kardiovaszkuláris megbetegedések Európában az összhalálozás 47 százalékért felelősek, míg az Európai Unió országaiban ez az arány 40 százalék. Megdöbbentő adatok ezek, de a rettegett kórkép a nők körében Európa valamennyi országában vezető halálok, míg a férfiak esetében - 6 ország kivételével - szintén ez áll a szomorú lista élén.

2030-ra évi 25 millió áldozat

Szívkoszorúér betegség 1,92 millió ember halálát okozza Európában évente, a nők 22, míg a férfiak 21 százaléka veszti életét ebben a betegségben. Stroke esetében a szám 1,24 millió fő évente, a nők 17, míg a férfiak 11 százaléka hal meg Európában stroke következtében. A 65 éves kor alattiak esetében szintén a szív- és érrendszeri betegségek számítanak vezető haláloknak, több mint 680 ezer ember halálát okozva évente, a férfiaknál a halálozás 31, míg a nőknél a halálozás 26 százalékát jelenti.

Az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint 2030-ra évente közel 25 millió ember halálát fogják okozni a szív- és érrendszeri betegségek, ezen belül is elsősorban a szívinfarktus és stroke. Előreláthatólag 2020-ra a kardiovaszkuláris betegségekből bekövetkezett halálozások aránya meghaladja a fertőző betegségekét.

Változtatni és fogyni kell

A szívinfarktus és a túlsúlynak tulajdonított.

Európában a dohányzás továbbra is jelentős közegészségügyi kérdés, hiszen Európában a férfiak esetében a szív- és érrendszeri betegségek következtében bekövetkezett halálozás 20 százaléka, nők esetében 3 százaléka a dohányzás miatt következik be. Habár a dohányzás valamennyi európai országban csökkent, a leszokás aránya azonban továbbra is alacsony, sőt a dohányzók aránya stabil vagy rosszabb esetben néhány országban nő is, különösen a nők esetében.

A gyümölcs- és zöldség fogyasztás az utóbbi évtizedekben növekedett, a zsírfogyasztás azonban stabil maradt. Az európai lakosság közel kétharmada naponta eszik zöldséget és gyümölcsöt. A mozgás és sportolás aránya alacsony az Európai Unióban, a felnőttek 39 százaléka nem mozog semmit, míg csupán 21 százalék sportol legalább háromszor vagy annál többször egy héten. Az elhízottak aránya mind a felnőttek, mind a fiatalok között magas, habár jelentős különbségek fedezhetők fel az európai országok között. A férfiak esetében átlagosan 35-45 százalék tekinthető túlsúlyosnak, míg 15-25 százalék elhízott, a nők esetében körülbelül 30 százalék túlsúlyos és 15-25 százalék elhízott.

Itthon is lehangoló a helyzet

Magyarországon egy 2009-es felmérés szerint a szív- és érrendszeri betegségek a felelősek a halálozások feléért, a férfiak esetében 44,6 százalékban, a nők esetében viszont 55 százalékban. A 75 év alattiak esetében az összhalálozás egyharmadát okozzák.

A 15 év felettiek körében zajlott vizsgálat során a férfiak közel 37 százaléka, míg a nők közel 27 százaléka vallotta magát dohányosnak, mely minimális és lassú csökkenést mutat a dohányzók számában, hiszen az 1990-es évek elején ez az arány 44 és 27 százalék volt. Különösen elgondolkodtató, hogy a 15 évesek körében végzett felmérés során kiderült, minden negyedik fiatal dohányzik.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás az európai átlaghoz képest alacsony, viszont a napi kalória- és zsírfogyasztásban élen jár Magyarország. Ezzel szemben a válaszadók 67 százaléka nem végez semmilyen sportot vagy bármilyen mozgást, mely adat a legmagasabb az Európai Unió országain belül és jóval meghaladja a 39 százalékos uniós átlagot. Egy 2004-es felmérés szerint hazánkban a férfiak közel 42 százaléka túlsúlyos, míg 17 százalék elhízott. A nőknél 31 százalék tekinthető túlsúlyosnak, és 18 százalék elhízottnak. A 7 és 14 éves gyermekek között végzett 2005-ös felmérés alapján mind a lányok, mind a fiúk 26 százaléka tekinthető túlsúlyosnak.

Forrás: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en/index.html

További érdekes cikkek a témában: www.szeretemazeletem.hu

Nézze meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a Score-táblázat segítségével!

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

SM: mutatjuk, ezek a legjobb mozgásformák

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)