45 év alatt: mérni kell a koleszterinszintet

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a magas koleszterinszint hozzájárulhat plakkok képződéséhez az erekben, és ezáltal növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A legtöbben mégsem ellenőriztetik rendszeresen az LDL-koleszterinszijüket - pedig érdemes lenne már fiatalon elkezdeni.

Amíg fiatalok vagyunk és egészségesnek érezzük magunkat, a legtöbben nem gondolunk arra, hogy esetleg meg kellene nézetnünk a koleszterinszintünket. Egy új tanulmány eredményei azonban pont erre sarkallnak mindenkit. A kutatók 38 korábbi tanulmányt néztek át a kutatásukhoz - ez körülbelül 400 ezer, szívbetegséggel még nem diagnosztizált alany adatait jelentette. Az alanyok harmada 45 évnél fiatalabb volt. Minden korábbi tanulmány kezdetén megmérték a résztvevők koleszterinszintjét, valamint kikérdezték őket az életmódjukról és a korábbi betegségeikről is. Az ezt követő években csaknem 55 ezer alanynak volt stroke-ja vagy valamilyen szívproblémája.

koleszterinszint, LDL-koleszterin, rossz koleszterin, szív- és érrendszeri betegségek,
Szívünk bánja, ha nem figyelünk a koleszterinszintre. Fotó: iStock

Veszélyben a szívünk

A friss tanulmányt jegyző tudósok a leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy milyen kapcsolat lehet a kiindulási koleszterinszint és a későbbi szívbetegségek közt. A begyűjtött információkat arra is felhasználták, hogy egy modellt kreáljanak, amelynek segítségével előre jelezhetik, mennyire magas valakinél a szívbetegségek kialakulásának kockázata - figyelembe véve az alany nemét, életkorát és a már ismert rizikófaktorokat (például dohányzás, vérnyomás, testtömegindex, már fennálló cukorbetegség, szedett gyógyszerek).

Mikor kell aggódni a koleszterinszint miatt? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

A kutatók ezt a modellt követve úgy becsülik, hogy egy 45 évesnél fiatalabb, 145-185 mg/dl-es "rossz" koleszterinszinttel rendelkező férfinál, akinél még legalább két másik szívprobléma-rizikófaktor is fennáll, 75 éves korára 29 százalékos eséllyel alakulhat ki valamilyen szívbetegség. Egy ugyanilyen jellemzőkkel bírő 60 éves férfinál pedig 21 százalék ennek valószínűsége. A nők esetében 16, illetve 12 százalék volt ez az arány.

A tudósok ez azzal magyarázzák, hogy a fiatalabb felnőttek tartósan magas koleszterinszintje korábban kezdi rombolni az egészségüket, ezek a károk pedig halmozódnak és összeadódnak az idő múlásával. Ha viszont valakinek csak később lesz magas az LDL-koleszterinszintje, annál kevesebb hátralévő idő áll rendelkezésre, hogy összeadódjanak és kritikus szintet érjenek el a magas koleszterinszint egészségromboló hatásai.

Mit tehetünk?

A kutatók szerint kulcsfontosságú lenne, hogy már fiatalon ügyeljünk a koleszterinünkre, és a "rossz" koleszterinszintet életmódbeli változtatásokkal, vagy súlyosabb esetben akár gyógyszeres kezeléssel is csökkentsük. Állításuk szerint ugyanis azoknál a 45 évnél fiatalabb férfiaknál, akik lefelezték az LDL-koleszterin értékeiket, 29 százalékról 6 százalékra csökkent a későbbi szívproblémák valószínűsége, a nők esetében pedig 16 százalékról 4 százalékra esett vissza ez az arány.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra