45 év alatt: mérni kell a koleszterinszintet

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a magas koleszterinszint hozzájárulhat plakkok képződéséhez az erekben, és ezáltal növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A legtöbben mégsem ellenőriztetik rendszeresen az LDL-koleszterinszijüket - pedig érdemes lenne már fiatalon elkezdeni.

Amíg fiatalok vagyunk és egészségesnek érezzük magunkat, a legtöbben nem gondolunk arra, hogy esetleg meg kellene nézetnünk a koleszterinszintünket. Egy új tanulmány eredményei azonban pont erre sarkallnak mindenkit. A kutatók 38 korábbi tanulmányt néztek át a kutatásukhoz - ez körülbelül 400 ezer, szívbetegséggel még nem diagnosztizált alany adatait jelentette. Az alanyok harmada 45 évnél fiatalabb volt. Minden korábbi tanulmány kezdetén megmérték a résztvevők koleszterinszintjét, valamint kikérdezték őket az életmódjukról és a korábbi betegségeikről is. Az ezt követő években csaknem 55 ezer alanynak volt stroke-ja vagy valamilyen szívproblémája.

koleszterinszint, LDL-koleszterin, rossz koleszterin, szív- és érrendszeri betegségek,
koleszterinszint, LDL-koleszterin, rossz koleszterin, szív- és érrendszeri betegségek,

Veszélyben a szívünk

A friss tanulmányt jegyző tudósok a leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy milyen kapcsolat lehet a kiindulási koleszterinszint és a későbbi szívbetegségek közt. A begyűjtött információkat arra is felhasználták, hogy egy modellt kreáljanak, amelynek segítségével előre jelezhetik, mennyire magas valakinél a szívbetegségek kialakulásának kockázata - figyelembe véve az alany nemét, életkorát és a már ismert rizikófaktorokat (például dohányzás, vérnyomás, testtömegindex, már fennálló cukorbetegség, szedett gyógyszerek).

Mikor kell aggódni a koleszterinszint miatt? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

A kutatók ezt a modellt követve úgy becsülik, hogy egy 45 évesnél fiatalabb, 145-185 mg/dl-es "rossz" koleszterinszinttel rendelkező férfinál, akinél még legalább két másik szívprobléma-rizikófaktor is fennáll, 75 éves korára 29 százalékos eséllyel alakulhat ki valamilyen szívbetegség. Egy ugyanilyen jellemzőkkel bírő 60 éves férfinál pedig 21 százalék ennek valószínűsége. A nők esetében 16, illetve 12 százalék volt ez az arány.

A tudósok ez azzal magyarázzák, hogy a fiatalabb felnőttek tartósan magas koleszterinszintje korábban kezdi rombolni az egészségüket, ezek a károk pedig halmozódnak és összeadódnak az idő múlásával. Ha viszont valakinek csak később lesz magas az LDL-koleszterinszintje, annál kevesebb hátralévő idő áll rendelkezésre, hogy összeadódjanak és kritikus szintet érjenek el a magas koleszterinszint egészségromboló hatásai.

Mit tehetünk?

A kutatók szerint kulcsfontosságú lenne, hogy már fiatalon ügyeljünk a koleszterinünkre, és a "rossz" koleszterinszintet életmódbeli változtatásokkal, vagy súlyosabb esetben akár gyógyszeres kezeléssel is csökkentsük. Állításuk szerint ugyanis azoknál a 45 évnél fiatalabb férfiaknál, akik lefelezték az LDL-koleszterin értékeiket, 29 százalékról 6 százalékra csökkent a későbbi szívproblémák valószínűsége, a nők esetében pedig 16 százalékról 4 százalékra esett vissza ez az arány.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés