Kérdések és válaszok

Milyen kezelési lehetőségek vannak jelenleg pikkelysömörben?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

Mivel a betegség kiváltó okát még mindig nem sikerült pontosan megtalálni, ezért a pikkelysömör kezelése a mai napig TÜNETI kezelés. A kezelési módot általában a betegség súlyossága befolyásolja, de természetesen figyelembe kell venni a társbetegségeket és a kezelések rövid- és hosszú távú mellékhatásait is.

A kezelés első és nagyon fontos lépése a pikkelyek eltávolítása. Ez bármilyen hámlasztó hatású helyi készítménnyel történhet. A hámlasztás, mivel a pikkelyek eltűnnek, úgy tűnik, mintha javítaná a pikkelysömört, de önmagában nem hoz megoldást, mivel a bőrben lévő gyulladást nem befolyásolja. Ezért a hámlasztó kezelést (akár a törzsön, végtagokon, akár a fejbőrön) mindig egyéb, a gyulladást is csökkentő kezeléssel kell kombinálni.

A legelterjedtebb kezelési módszer a helyi kezelés. Ez általában SZTEROID tartalmú kenőcsöket, krémeket, oldatokat jelent. A szteroidok hatékonyan gátolják a bőrben lévő gyulladásos folyamatokat, ezért kis kiterjedésű betegség esetén önmagukban is tünetmentességhez vezetnek. Hátrányuk, hogy hosszú ideig használva hatékonyságuk csökken ("hozzászokik a bőr") illetve a bőrt lassan elsorvasztják, elvékonyítják, értágulatokat okozhatnak.

A másik népszerű és elterjedt kezelési mód a FÉNYTERÁPIA. Ez tulajdonképpen ultraibolya (UV) fény használatát jelenti. Az UV fény képes behatolni a bőrbe, és ott számtalan, bonyolult folyamat révén a gyulladást csökkenteni, és ezáltal a pikkelysömört javítani. A fénykezelés csak meghatározott bőrgyógyászati rendeléseken érhető el. Mivel a fent említett fényspektrumokat a napfény is tartalmazza, ezért a napozás is egyfajta természetes fényterápiának fogható fel, melyet nagyon sok pikkelysömörös beteg ki is használ. A SZOLÁRIUM NEM UGYANAZT A FÉNYKEZELÉSI MÓDSZERT NYÚJTJA MINT A FENT LEÍRTAK, EZÉRT A KÉT KEZELÉSI MÓDSZER NEM HELYETTESÍTHETŐ!!! A PIKKELYSÖMÖRÖS BETEGEK FÉNYKEZELÉSÉT SZAKORVOS KELL, HOGY FELÜGYELJE!

Az ACITRETIN, a METOTREXÁT és a CIKLOSPORIN nagy potenciálú, a bőrsejtek osztódását ill. immunrendszert befolyásoló gyógyszerek, melyet súlyos, egyéb kezelési módokra nem reagáló pikkelysömör esetén lehet választani, ezért szigorú szakorvosi felügyelet mellett lehet csak alkalmazni.

Cikkek