Kérdések és válaszok

Hol találhatók a pikkelysömörrel speciálisan foglalkozó bőrgyógyászati centrumok?

Semmelweis Egyetem
Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika
1085 - Budapest
Mária u. 41. Tel: 45-91-500

Szegedi Tudományegyetem
Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika
6720 - Szeged Korányi fasor 6.
Tel: 62/ 545-274

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Bőrgyógyászati Klinika
4032 - Debrecen Nagyerdei Körút 98.
Tel: 52/ 432-282

Pécsi Tudomány Egyetem
Bőrgyógyászati és Onkodermatológiai Klinika
7624 - Pécs Kodály Z. u. 20.
Tel:72/ 535 870

Bács Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza
Bőrgondozó
6000 - Kecskemét Csabai Géza Krt. 21.
Tel: 76/ 519 830

Markusovszky Kórház
9700 - Szombathely Markusovszky u 3.
Tel: 94/ 515-559

Kaposi Mór Oktató Kórház
7400 - Kaposvár
Gróf Apponyi A. u. 16.
Tel: 82/ 414 373

Miskolci Egészségügyi Központ
3529 - Miskolc Csabai kapu 9-11.
Tel: 46/ 555 666

Pikkelysömörben szenvedek. Kaphatok biológiai terápiát?

A biológiai terápia - bár nagyon hatékony - igen költséges és odafigyelést igényel, ezért szigorúan szabályozott az alkalmazása, hazánkban csakis meghatározott bőrgyógyászati centrumok szakorvosai végezhetik. Jelenleg Magyarországon az a pikkelysömörös beteg jogosult térítésmentesen biológiai terápiára, aki közepes fokú vagy súlyos pszoriázisban szenved és a klasszikus gyógyszeres (szisztémás) kezelésekkel vagy fényterápiával adott idő alatt nem érhető el megfelelő javulás a bőrtüneteket illetően, vagy azokat mellékhatások előfordulása miatt fel kell függeszteni, illetve akiknél ezek ellenjavalltak. Enyhe, kis kiterjedésű pikkelysömör esetén ezek a készítmények jelenleg nem írhatóak fel a betegnek.

Mi az a biológiai terápia?

A biológiai terápiák a közelmúltban kifejlesztésre került, új támadáspontú gyógyszerek, melyek alapjaiban változtatták meg a pikkelysömör kezelését. Azért nevezik őket biológiai terápiának, mert a régi, klasszikus, szájon keresztül szedhető, általános hatású gyógyszerekkel ellentétben ezek a szerek olyan speciális fehérjék, melyek nagyon precízen gátolnak bizonyos gyulladásos folyamatokat a bőrben. Szájon keresztül ezek a szerek nem is adhatók, mert a gyomorban azonnal lebomlanának, ezért ezeket injekció vagy infúzió formájában kapja a beteg. A kezelést bizonyos időközönként ismételni kell, hogy hatása fennmaradjon. Nem egyszeri, végleges kezelésről van tehát szó!

Milyen kezelési lehetőségek vannak jelenleg pikkelysömörben?

Mivel a betegség kiváltó okát még mindig nem sikerült pontosan megtalálni, ezért a pikkelysömör kezelése a mai napig TÜNETI kezelés. A kezelési módot általában a betegség súlyossága befolyásolja, de természetesen figyelembe kell venni a társbetegségeket és a kezelések rövid- és hosszú távú mellékhatásait is.

A kezelés első és nagyon fontos lépése a pikkelyek eltávolítása. Ez bármilyen hámlasztó hatású helyi készítménnyel történhet. A hámlasztás, mivel a pikkelyek eltűnnek, úgy tűnik, mintha javítaná a pikkelysömört, de önmagában nem hoz megoldást, mivel a bőrben lévő gyulladást nem befolyásolja. Ezért a hámlasztó kezelést (akár a törzsön, végtagokon, akár a fejbőrön) mindig egyéb, a gyulladást is csökkentő kezeléssel kell kombinálni.

A legelterjedtebb kezelési módszer a helyi kezelés. Ez általában SZTEROID tartalmú kenőcsöket, krémeket, oldatokat jelent. A szteroidok hatékonyan gátolják a bőrben lévő gyulladásos folyamatokat, ezért kis kiterjedésű betegség esetén önmagukban is tünetmentességhez vezetnek. Hátrányuk, hogy hosszú ideig használva hatékonyságuk csökken ("hozzászokik a bőr") illetve a bőrt lassan elsorvasztják, elvékonyítják, értágulatokat okozhatnak.

A másik népszerű és elterjedt kezelési mód a FÉNYTERÁPIA. Ez tulajdonképpen ultraibolya (UV) fény használatát jelenti. Az UV fény képes behatolni a bőrbe, és ott számtalan, bonyolult folyamat révén a gyulladást csökkenteni, és ezáltal a pikkelysömört javítani. A fénykezelés csak meghatározott bőrgyógyászati rendeléseken érhető el. Mivel a fent említett fényspektrumokat a napfény is tartalmazza, ezért a napozás is egyfajta természetes fényterápiának fogható fel, melyet nagyon sok pikkelysömörös beteg ki is használ. A SZOLÁRIUM NEM UGYANAZT A FÉNYKEZELÉSI MÓDSZERT NYÚJTJA MINT A FENT LEÍRTAK, EZÉRT A KÉT KEZELÉSI MÓDSZER NEM HELYETTESÍTHETŐ!!! A PIKKELYSÖMÖRÖS BETEGEK FÉNYKEZELÉSÉT SZAKORVOS KELL, HOGY FELÜGYELJE!

Az ACITRETIN, a METOTREXÁT és a CIKLOSPORIN nagy potenciálú, a bőrsejtek osztódását ill. immunrendszert befolyásoló gyógyszerek, melyet súlyos, egyéb kezelési módokra nem reagáló pikkelysömör esetén lehet választani, ezért szigorú szakorvosi felügyelet mellett lehet csak alkalmazni.

Ha nincs végleges gyógymód, mi lesz velem és a pikkelysömörömmel?

A pikkelysömör megfelelően és gondosan kiválasztott helyi kezeléssel, fénykezeléssel vagy gyógyszeres kezeléssel az esetek túlnyomó részében hatékonyan kezelhető. Hála a rendkívül intenzív tudományos kutatásoknak, egyre több, hosszú távon is nagyon hatékony gyógyszer áll fejlesztés alatt (ezek nagy része az ún. biológiai terápia), amivel évekig, sőt évtizedekig is közel tünetmentesen lehet tartani a betegeket. Bizonyos gyógyszerek és kezelési lehetőségek ill. új fejlesztésű gyógyszerekkel végzett klinikai vizsgálatok csak egyes bőrgyógyászati centrumokban érhetők el teljes körűen.

Van-e végleges gyógymód a pikkelysömörre?

Sajnos jelenleg nincs olyan kezelési lehetőség vagy gyógyszer, ami egyszer és mindenkorra megszünteti a betegséget. Bár nagyon sokat tudnak a pikkelysömörös gyulladás kialakulásáról, de az első lépés, a pontos kiváltó ok még mindig rejtély.

A pikkelysömör csak a bőrömet érinti, vagy más betegséget is okozhat?

Fontos tudni a betegségről, hogy nemcsak a bőrt érinti, hanem a betegek kb. 30%-ában ízületi gyulladás is társulhat hozzá, mely súlyos esetben akár mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. A pikkelysömörös betegekben, főleg akiknek kiterjedt bőrtünetei vannak, gyakoribbak a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a gyulladásos bélbetegségek.

Megrövidíti az életemet a pikkelysömör?

Az enyhe, kis kiterjedésű és/vagy megfelelően kezelt pikkelysömör nem csökkenti az életkilátásokat. A statisztikák viszont kimutatták, hogy a súlyos, kiterjedt bőrtünetekkel járó, kezeletlen pikkelysömörben szenvedő betegek 3-4 évvel kevesebb ideig élnek, mint aki enyhe tünetekkel rendelkező betegtársaik.

A pikkelysömör fertőző?

Nem, a pikkelysömör nem fertőző betegség, amit "elkapunk" valakitől, így tovább adni sem tudjuk. Bár a pikkelysömörös bőrtünetek sokszor bizarrul néznek ki, és más emberek gyakran vélik fertőző bőrbetegségnek, egyáltalán nem jelentenek veszélyt másik egyén számára.

Mi is az a pikkelysömör egyáltalán?

A pikkelysömör egy öröklött hajlam és változatos provokáló tényezők hatására kialakuló, krónikus, kiújulásra hajlamos, gyakori bőrbetegség, melynek típusos tünetei az éles határú, gyulladt, vaskos pikkelyekkel borított göbcsék és plakkok. A pikkelysömör gyakorisága a fejlett országokban eléri a 2%-ot, azaz száz emberből kettőnek van pikkelysömöre. A típusos pikkelysömörös tünetek éles szélű, vörös, gyulladt, nem viszkető, vaskos pikkelyekkel borított, érményi-tenyérnyi plakkok. Típusos megjelenési helye a térd, a könyök, a lábszár, a fejbőr, de bárhol előfordulhatnak a tünetek, akár a tenyereken-talpakon is. A körmökön is okoz elváltozást. Apró gödröcskék, olajcseppszerű foltok, a köröm alatti szarumassza, a körmök végének "felválása", morzsolódása jellemzi itt a képet. A tünetek kiterjedése a néhány érményitől a csaknem a teljes testet borító elváltozásokig terjedhet.

Cikkek