Mikor menjünk pikkelysömörrel pszichológushoz?

A pszoriázis, ismertebb nevén a pikkelysömör olyan bőrbetegség, amely a bőr, a körmök, és ritkább esetben az ízületek megbetegedését is okozza.

pikkelysömörsorán a bőr szarusejtjei (keratinocyták) túlburjánzanak, működésük fokozódik, ami a bőr fokozott elszarusodásával jár. Krónikus, élethosszan tartó betegség, sajnos kiújulásra hajlamos. A pikkelysömör az egész testen bárhol megjelenhet. A bőrgyógyász a tünetekből rendszerint különlegesebb, bonyolultabb, szövettani vizsgálat nélkül tudja diagnosztizálni a pikkelysömört, mivel megjelenése igen jellegzetes. Tipikus megjelenési területei a hajas fejbőr és a végtagok feszítő felszíne (térd, könyök).

pikkelysömör
A fizikai tünetek mellett lelki eredetű problémák is felléphetnek. Fotó: Getty Images
A pikkelysömörre jellemző elváltozások viaszfehér, vaskos pikkelyes felrakódásokra hasonlító pörkök, amelyek szövődménymentes esetben szárazak. A betegség másik formája hirtelen jelentkezik a testen, eleinte 1-2 milliméter átmérőjű, később 2-5 milliméterre növő, élénkvörös, bőr felszínéből kiemelkedő göbök formájában. Súlyos esetekben pedig, az egész testet befedő pikkelysömörös bőrfelszín alakul ki. A körömlemez felületén is megjelenhetnek tűszúrásnyi, pontszerű gödröcskék, ami a köröm fénytelenséget, deformáltságát okozza.

Életveszélyes a pikkelysömör?

Pszoriázis: így juthatnak kezeléshez az érintettek - kattintson!

A pikkelysömör az életet általában nem veszélyeztető betegségek csoportjába tartozik, ugyanakkor nagymértékben rontja az életminőséget. Nem fertőz, így a beteg környezetére nem veszélyes. A magyar lakosság jelenleg mintegy 2 százalékát érinti, ez kb. 200 ezer pikkelysömörben szenvedő beteget jelent. A pszoriázissal diagnosztizált betegek számos esetben szenvednek a fizikai tünetek mellett lelki eredetű problémákkal is, amelyeket szintén nem szabad elhanyagolni. A társadalom nagy része nincs tudatában annak, hogy a betegség nem fertőző, ezért sok esetben kirekesztő módon viselkedik a pszoriázisos betegekkel szemben.

A pikkelysömör pszichés következményei

A bőr különösen kiemelkedő szerepet játszik a társas érintkezések során: meghatározza a megjelenésünket, árulkodik a belső harmóniáról, ápoltságunkról, és intim kapcsolatainkban a tapintás/érintés/szeretet-kifejezés közvetítője. Éppen emiatt a bőr bármely előnytelen elváltozása súlyos önértékelési zavarokat, a társas kapcsolatokban komoly gátlásokat képes előidézni. Elkerülő viselkedés is kialakulhat: az érintett személy ilyenkor óvakodik az új ismeretségektől, a kapcsolatteremtéstől, elutasítja a szexuális együttlétet, hogy ne kelljen kudarcot megélnie. Bizonytalanná válhat a fellépése, hiszen egy látható probléma miatt sérülékenyebbnek érezzük magunkat mások támadásaival szemben.
Összességében ezek a következmények szorongásos-, illetve hangulati nyomottságra utaló tüneteket válthatnak ki, melyek ráadásul fokozhatják a betegség tüneteit. A tünetek enyhítésének ezért előfeltétele, hogy e folyamat ne bontakozhasson ki, hanem idejében megfelelő segítséggel saját kézbe kerüljön a betegség visszaszorítása, ezáltal a magabiztosság megőrzése - mondta korábban dr. Almási Kitti, klinikai szakpszichológus.

Pikkelysömörrel pszichológushoz?

A pszichológus szakemberek a stressz faktorok beazonosítása és csökkentése mellett a páciens önértékelésén, pozitív önképének javításában is segíthetnek. Ennek hatására a pszoriázisos tünetek csökkenhetnek. Nagyon fontos ezenkívül a társadalom tájékoztatása a betegségről, és arról, hogy az érintetteket súlyos depresszióba sodorhatja, ha elutasítóak és tapintatlanok vagyunk velük szemben. Igen lényeges a család és barátok elfogadó, támogató hozzáállása is. Nagyon jó hatással van a betegre, ha sorstársakkal is találkozhat, és láthatja, hogy nincs egyedül a problémájával. Mindezek mellett természetesen tudnunk kell azt is, hogy a pikkelysömör olyan betegség, melynél a beteg együttműködése az orvossal, az utasítások pontos és következetes betartása nélkülözhetetlen.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)