Szisztémás készítmények a pikkelysömör kezelésére

A pikkelysömör azon krónikus bőrbetegségek közé tartozik, amely folyamatos kiújulása miatt és esztétikai szempontból is megkeserítheti a mindennapokat.

A pikkelysömör vagy tudományos nevén pszoriázis krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely a bőrön kívül a körmöket, az ízületeket is érintheti. Nem tartozik a fertőző betegségek közé, veleszületett hajlam hatására alakul ki, de környezeti tényezők is kiválthatják, például a dohányzás, a stressz vagy az elhízás. A tünetek leggyakrabban a bőrre korlátozódnak, amely a szarusejtek túlburjánzásával megvastagszik, felpikkelyesedik, súrlódás hatására leválik, sebet hagyva maga után. Súlyosabb esetben a bőrön gennyes elváltozások is megjelenhetnek, és az ízületek is érintettek lehetnek. A jelenleg ismert pikkelysömör terápia a tünetek megszüntetésére korlátozódik, végleges gyógymód még nem áll a orvostudomány rendelkezésére.

A legegyszerűbb kezelési módok

Bár megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetők , vagy akár tünetmentesség is elérhető, azonban a tünetek időről időre kiújulhatnak, és az esetek többségében az újabb fellángolások során egyre súlyosabb formát ölthet a betegség.

A bőrgyógyász a tünetek súlyosságának megfelelően választja ki a legmegfelelőbb kezelési módot. Az enyhébb bőrtünetek helyileg alkalmazandó krémekkel kezelhetők, valamint a napfény és bizonyos gyógyvizek is jó hatással lehetnek a pszoriázisos bőrfelületre. Súlyosabb esetekben meghatározott hullámhosszú UV-fénnyel világítják meg a kezelendő bőrfelületet (fototerápia), amely csökkenti a bőrben a gyulladást, ezáltal csökken a pikkelyek képződése.

A pszoriázis gyógyszeres kezelése

Amennyiben a kezelőorvos meglátása szerint szisztémás kezelés indokolt, metotrexátot vagy ciklosporint alkalmaznak. A szájon át szedett metotrexát gátolja a hámsejtek gyors szaporodását. Mellékhatásai miatt azonban folyamatosan ellenőrizni kell a páciens vérképét, vese- és májfunkciós eredményeit.

A súlyos, más készítményekre nem reagáló pikkelysömör esetén a másik kezelési lehetőség az A-vitamin származékok alkalmazása, amely azonban potenciálisan magzatkárosító hatású, ráadásul felhalmozódik a szervezetben. Emiatt a nők figyelmét fel kell hívni arra, hogy a készítmény használata alatt és annak abbahagyása után is legalább 2 évig még nem javasolt a teherbe esés.

Miért fontos a kezelés? A betegséget sokan csak esztétikai bőrbetegségnek tartják, pedig a pikkelysömör súlyos, gyakran társbetegségekkel járó egészségügyi állapot. A súlyos pikkelysömör nagymértékben befolyásolhatja a betegek életminőségét, felboríthatja a betegek pszichés egyensúlyát, sok esetben akár depresszióhoz is vezethet. Amennyiben pikkelysömörös tüneteket fedez fel magán, vagy meglévő pikkelysömöre nem javul legalább 3 hónap kezelés ellenére sem, keresse fel háziorvosát (enyhe pikkelysömör esetén) vagy az országban 9 helyen működő pszoriázis centrumok egyikét, ahol tapasztalt szakorvosok lesznek az Ön segítségére. Pszoriázis-centrumok Más szerek hatástalansága esetén az immunrendszert gátló hatású ciklosporinnal is kezelhetik a betegeket. A ciklosporinnal azonban általában maximum egy éven át lehet a kezelést folytatni mellékhatásai miatt, a köztes időszakban pedig más kezelési módokat vagy gyógyszereket lehet alkalmazni.

Biológiai terápiák

Ha a betegség szisztémás kezelése nem vezet kellő eredményre, vagy mellékhatások miatt azt fel kell függeszteni, biológiai terápiát javasolhat a bőrgyógyász. Ezek a készítmények többségében biotechnológiai úton előállított, fehérjetermészetű molekulák, melyek a szervezet saját fehérjéire vannak hatással. A biológiai terápiát pszoriázis centrumokban alkalmazzák, injekciós vagy infúziós formában kaphatják a betegek. A terápia feltétele, hogy a páciens már részesült megfelelő dózisú szisztémás kezelésben, és azok vagy nem hoztak kellő eredményt vagy mellékhatásaik miatt nem voltak tolerálhatóak. Továbbá szakorvos feladata megvizsgálni, hogy nem állnak-e fenn olyan állapotok (pl. bizonyos fertőzések), amelyek kontraindikálják a terápia megkezdését.

A biológiai terápiák rendelhetősége korlátozott, azonban a terápiát az arra jogosultaknak az OEP 100%-ban támogatja.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)