Pikkelysömör a családban

A pszoriázissal nem könnyű együtt élni: sem a betegnek, sem környezetének. Olyan betegség ez, mely mind fizikailag, mind mentálisan igen megterhelő. Mit tehetünk, hogyan segíthetünk, ha egy családtagunk vagy barátunk érintett?

Mit kell tudni a pikkelysömörről?

Ha egy szerettünk pikkelysömörrel küzd, az nemcsak őt érinti, hanem minket is. Nem mindegy, hogyan segítünk. A türelem és tapintat mellett megfelelő határozottságra is szükségünk van: nekünk kell erőt öntenünk az érintettbe akkor is, amikor ő éppen fel akarja adni a harcot.
Pikkelysömör a családban, depresszió család pikkelysömör pszoriázis stressz
Ha valaki pikkelysömörrel küzd, az nem csak őt érinti
Ahhoz, hogy hatékonyan segíthessünk, meg kell ismerünk a betegséget. Tisztában kell lennünk a pikkelysömör okaival, tüneteivel és lehetséges gyógymódjaival is. Ez egy olyan krónikus, hosszan tartó, gyakran kiújulásra hajlamos bőrbetegség, mely a szarusejtek (keratinocyták) túlburjánzásával jár, így a bőr gyakorlatilag elszarusodik, viaszfehér, pikkelyes felrakódások jelennek meg rajta: innen a betegség elnevezése. Fontos tudni, azon túl, hogy nem szép látvány, nem fertőz: a pikkelysömörös beteg tehát nem veszélyes környezetére. Sajnos sokan ezt nem tudják, ebből a félreértésből adódik, hogy a társadalom a pikkelysömörös betegekkel gyakran kirekesztően viselkedik, és a betegeknek olyan bánásmódot és megjegyzéseket kell elviselniük, melyek lelkileg igen megterhelőek.

Kérdezzünk a pikkelysömörről!

Megdöbbentő képek a pikkelysömörről és a kezeléséről

Megdöbbentő képek a pikkelysömörről és a kezeléséről
Ne mi találjuk ki, mire van szüksége az érintettnek: kérdezzük meg tőle. Lehet, hogy örülne, ha valaki elkísérné az orvosi felülvizsgálatokra vagy megvitatná vele a gyógykezelés lehetőségeit. Talán csak arra van szüksége, hogy valakinek kiönthesse a szívét, esetleg hogy csak úgy beszélgethessen valakivel anélkül, hogy a "pszoriázis" szó elhangoznék.

Bátorítás betegeknek

Apikkelysömörgyógymódjai hosszas és rendkívüli türelmet igénylő kezelések, mely során a beteg kitartó együttműködése szükséges. Gyakran hetek, akár hónapok is eltelhetnek, mire a hatás látható lesz. Az is előfordul, hogy míg az egyik kezelés valakinek beválik, másoknak nem. A családtagok kitartó unszolása, segítsége és támogatása nélkül a pszoriázissal nehéz megbirkózni. Sose szűnjünk meg új gyógymódok után kutatni és legyünk folyamatosan naprakészek a tudományos felfedezésekkel kapcsolatban: nem tudhatjuk, mikor találunk rá egy olyan megoldásra, mely tartós enyhülést hozhat.

Csökkentsük a stresszt!

Amennyire csak lehetséges, vegye le a terheket a pikkelysömörös beteg válláról, hogy az így kapott időt pihenésre, meditálásra, stresszcsökkentésre fordíthassa. Jellemző ugyanis az elváltozásra, hogy fokozott stressz hatására romlanak a tünetek, így a feszültségektől amennyire csak lehet, kímélje meg szerettét.

Amennyiben pikkelysömörös tüneteket fedez fel magán, vagy meglévő pikkelysömöre nem javul legalább 3 hónap kezelés ellenére sem, keresse fel háziorvosát (enyhe pikkelysömör esetén) vagy az országban 9 helyen működő pszoriázis centrumok egyikét, ahol tapasztalt szakorvosok lesznek az Ön segítségére.

Pszoriázis-centrumok

Figyeljünk az intő jelekre!

A külsőre gyakorolt előnytelen hatása miatt a pszoriázisban szenvedő betegek gyakran magukba zárkóznak és depresszióba zuhannak, mivel úgy vélik, mindenki undorodik tőlük, és nem lehet szeretni őket. Figyeljünk oda a depresszió jeleire: tartós lehangoltság esetén tapintatosan, de határozottan győzzük meg az érintettet, hogy keressen fel szakembert.

Törődjünk magunkkal is

Minden betegség esetén igaz, hogy a családtagoknak és barátoknak legalább akkora szükségük van kikapcsolódásra, mint magának a betegnek. Fontos, hogy legyenek olyan hobbijaink, időtöltéseink, melyek örömet szereznek és feltöltenek pozitív energiákkal, hiszen csak így tudunk figyelni támogatásunkat igénylő szerettünkre is. Ne érezzünk lelkifurdalást, ha időnként magunkra is szánunk időt: kapcsolódjunk ki, érezzük jól magunkat, különben hosszú távon kiégünk, és ezzel sem beteg családtagunknak, sem magunknak nem teszünk jót.

Értékelje a cikket!

 
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de időnként napsütéses időszakok is előfordulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag