Pikkelysömör a családban

A pszoriázissal (pikkelysömörrel) nem könnyű együtt élni: sem a betegnek, sem környezetének. Olyan betegség ez, amely mind fizikailag, mind mentálisan igen megterhelő. Hogyan segíthetünk, ha egy családtagunk vagy barátunk érintett?

Ha egy szerettünk pikkelysömörrel küzd, az nemcsak őt érinti, hanem minket is. Nem mindegy, hogyan segítünk. A türelem és tapintat mellett megfelelő határozottságra is szükségünk van: nekünk kell erőt öntenünk az érintettbe akkor is, amikor ő éppen fel akarja adni a harcot.

Ahhoz, hogy hatékonyan segíthessünk, meg kell ismerünk a betegséget. Tisztában kell lennünk a pikkelysömör okaival, tüneteivel és lehetséges gyógymódjaival is. Ez egy olyan krónikus, hosszan tartó, gyakran kiújulásra hajlamos bőrbetegség, amely a szarusejtek (keratinocyták) túlburjánzásával jár, így a bőr gyakorlatilag elszarusodik, viaszfehér, pikkelyes felrakódások jelennek meg rajta: innen a betegség elnevezése. Azon túl, hogy nem szép látvány, nem fertőz a pikkelysömörös beteg tehát nem veszélyes környezetére. Sajnos sokan ezt nem tudják, ebből a félreértésből adódik, hogy a társadalom a pikkelysömörös betegekkel gyakran kirekesztően viselkedik, és a betegeknek olyan bánásmódot és megjegyzéseket kell elviselniük, amelyek lelkileg igen megterhelőek.

pikkelysömör, bőrbetegség, pszoriázis, család
Ha egy szerettünk pikkelysömörrel küzd, az nemcsak őt érinti, hanem minket is. Fotó: Getty Images

Kérdezzünk a pikkelysömörről!

Ne mi találjuk ki, mire van szüksége az érintettnek: kérdezzük meg tőle. Lehet, hogy örülne, ha valaki elkísérné az orvosi felülvizsgálatokra vagy megvitatná vele a gyógykezelés lehetőségeit. Talán csak arra van szüksége, hogy valakinek kiönthesse a szívét, esetleg hogy csak úgy beszélgethessen valakivel anélkül, hogy a "pszoriázis" szó elhangoznék.

Bátorítás betegeknek

Váratlanul felbukkanó és eltűnő foltok - olvassa el, mit kell tudni a pikkelysömörről!

Apikkelysömörgyógymódjai hosszas és rendkívüli türelmet igénylő kezelések, mely során a beteg kitartó együttműködése szükséges. Gyakran hetek, akár hónapok is eltelhetnek, mire a hatás látható lesz. Az is előfordul, hogy míg az egyik kezelés valakinek beválik, másoknak nem. A családtagok kitartó unszolása, segítsége és támogatása nélkül a pszoriázissal nehéz megbirkózni. Sose szűnjünk meg új gyógymódok után kutatni és legyünk folyamatosan naprakészek a tudományos felfedezésekkel kapcsolatban: nem tudhatjuk, mikor találunk rá egy olyan megoldásra, mely tartós enyhülést hozhat.

Csökkentsük a stresszt!

Amennyire csak lehetséges, vegyük le a terheket a pikkelysömörös beteg válláról, hogy az így kapott időt pihenésre, meditálásra, stresszcsökkentésre fordíthassa. Jellemző ugyanis az elváltozásra, hogy fokozott stressz hatására romlanak a tünetek, így a feszültségektől amennyire csak lehet, kímélje meg szerettét.

Figyeljünk az intő jelekre!

A külsőre gyakorolt előnytelen hatása miatt a pszoriázisban szenvedő betegek gyakran magukba zárkóznak és depresszióba zuhannak, mivel úgy vélik, mindenki undorodik tőlük, és nem lehet szeretni őket. Figyeljünk oda a depresszió jeleire: tartós lehangoltság esetén tapintatosan, de határozottan győzzük meg az érintettet, hogy keressen fel szakembert.

Törődjünk magunkkal is

Minden betegség esetén igaz, hogy a családtagoknak és barátoknak legalább akkora szükségük van kikapcsolódásra, mint magának a betegnek. Fontos, hogy legyenek olyan hobbijaink, időtöltéseink, melyek örömet szereznek és feltöltenek pozitív energiákkal, hiszen csak így tudunk figyelni támogatásunkat igénylő szerettünkre is. Ne érezzünk lelkifurdalást, ha időnként magunkra is szánunk időt: kapcsolódjunk ki, érezzük jól magunkat, különben hosszú távon kiégünk, és ezzel sem beteg családtagunknak, sem magunknak nem teszünk jót.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)