Kérdések és válaszok

Nagyon féltem beteg édesapámat, mert egész nap csak fekszik - agyilag azonban teljesen éber! Hogyan tudnám egy kicsit felpezsdíteni?

A gyógytorna erre tökéletesen alkalmas! Nemcsak az izmoknak, a vérkeringésnek, a szervek oxigénellátásának tesz jót, de a hangulatot is javítja és sikerélményt ad a betegnek. Kérjük ki gyógytornász tanácsát, segítségét és kezdjük a legegyszerűbb mozdulatokkal! Naponta többször 5 perc "torna" gyorsan kedvező eredményeket hozhat!

A nagypapámat otthon ápoljuk, de van olyan feladat, amit mi nem tudunk megcsinálni. Kihez fordulhatunk?

A háziorvostól vagy a szakorvostól kérhetünk segítséget. A szakápolói szolgálatok sokféle szolgáltatással állnak a gondozók rendelkezésére, igénybevételük pedig bizonyos keretek között ingyenes.

Úgy döntöttünk, hogy a súlyos beteg édesanyámat otthon szeretnénk ápolni. Hogyan alakítsuk ki a lakrészét?

Ez természetesen függ attól, hogy milyen állapotban van az ápolt. Tud-e egyedül ülni, sétálni vagy az egész napját ágyban tölti? Szeret-e zenét hallgatni vagy tévét nézni, vagy a napjait csendesen, pihenéssel töltené? A legfontosabb, hogy a környezet tiszta, biztonságos és jól szellőztethető, könnyen takarítható legyen! Még a beteg érkezése előtt érdemes felmérni a lakrészt és megtalálni az esetleges veszélyforrásokat (pl. csúszós szőnyeg, fürdőszoba stb.)

Régóta fekvőbeteg nagybátyámnak sarokfekélye lett. Kötözöm, de úgy látom, ez neki nagyon fájdalmas: baj, ha csak minden másnap cserélem a kötést?

A felfekvéses fekélyen a kötést naponta cserélni kell, mert a sebbe ragadt kötözőanyag nemcsak fertőzésveszélyes, hanem eltávolítása igen fájdalmas is a betegnek.

Találtam otthon régről maradt steril pólyákat: kicsit sárgás már a csomagolásuk, de még zártak. Felhasználhatom még őket?

Semmiképpen nem javasolt, ugyanis az elszíneződés a sterilitás megszűnésére utalhat.

Otthon ápolom édesanyámat, aki katétert igényel. Most jelezte, hogy szivárog a vizelet a katéter mellett. Miért?

Ennek több oka is lehet, például valami eltömíti a csövet, túl kicsi a katéter, nem megfelelő méretű a műanyag gyűjtőzsák, húgyúti fertőzés vagy hólyaggörcs lépett fel. Forduljon minél hamarabb a kezelőorvoshoz.

A kórházi dietetikus "könnyű diétát" javasolt a nagymamámnak; mit jelent ez?

Ez a diéta könnyen emészthető élelmiszerekből, pl. halból, tojásból, fehér húsból, tejből, kenyérből és vajból áll. Zöldséget és gyümölcsöt csak kis mennyiségben, olajban sült élelmiszereket pedig egyáltalán ne adjunk. Fontos, hogy az ételek sok tápanyagot és kevés salakképző anyagot tartalmazzanak.

Félek, hogy ha haldokló testvérem nem kerül kórházba, otthon nem tudok neki mindent megadni a halálos ágyánál, de legfőképpen nem lesz elég a pszichés támasz, amit nyújtani tudok. Mit tehetnék?

A hospice ebben is segítségünkre lehet, hiszen az orvosok, ápolók, gyógytornászok stb mellett pszichológusok/mentálhigiénikusok és lelkészek is részt vesznek benne, így a "komplex" szakértői csapat testi, lelki, szociális és nem utolsó sorban spirituális támaszt tud nyújtani.

A nagymamámnak az orvosok szerint már nincs sok hátra. Nagy fájdalmai vannak, de nem akar hallani a kórházról. Van valami emberi megoldás, hogy mégis szépen teljenek az utolsó napjai?

Igen, ilyen a hospice, mely kifejezetten a haldoklók (legtöbbször daganatos betegek) ellátása. Az ellátás során az a cél, hogy az érintett életminősége ne romoljon a betegség, illetve ezzel együtt életének végső stádiumában. A hospice ellátás során kiemelt szerepet kap a palliatív terápiás ellátás ugyanúgy, mint a fájdalomcsillapítás, de a hozzátartozók lelki gondozása is beletartozik. A hospice történhet fekvőbeteg-intézményekben, ambuláns formában és ahogy az otthonápolás, a beteg otthonában is.

Három nap múlva magunkhoz vesszük egyedül maradt, beteg nagynénémet és a házi betegápoló mellett én is besegítek. Milyen alapvető higiénés felszereléseket, kozmetikumokat szerezzek be?

A következők nélkülözhetetlenek: mosdókrém, nedves törlőkendő, papírtörlő, fültisztító pálcika, hintőpor, gumikesztyű, körömvágó olló, láb- és körömcsipesz, sarokreszelő, felfekvéseket kezelő krémek, hámosítók, inkontinenciabetétek, bőrápolók.

Tippek

A beteg szájhigiéniáját szondán történő táplálásnál sem szabad elhanyagolnunk.