-3° - +6°
Kettős front

Az otthonápolásra vonatkozó jogszabályok

A korszerű egészségügyi ellátás fontos célja, hogy minél kevesebben, és minél rövidebb ideig szoruljanak kórházi ápolásra.

Otthonápolás, mint betegellátási forma

Egy évtizede működik nálunk államilag finanszírozva, törvényi szabályozással rendezetten az otthonápolás, mint betegellátási forma. Az otthoni betegápolás a szociális, illetve az egészségbiztosítási törvényen alapul.
Az otthoni szakápolást csak arcképes igazolvánnyal rendelkező ápoló végezheti
Az otthoni szakápolást csak arcképes igazolvánnyal rendelkező ápoló végezheti
A szociális törvény az alapszolgáltatások között nevesíti a házi segítségnyújtást, ami az önmagukat saját erőből ellátni nem tudók, pszichiátriai betegek, rehabilitáció után otthonukba visszatérők számára jelent gondoskodást. Ebbe az alapvető gondozási, ápolási feladatok tartoznak, mint például a beteg önálló életvitelének segítése, a környezeti higiénia megteremtése és fenntartása, valamint több, más ide kapcsolódó teendő.
A támogató szolgáltatás célja a fogyatékos személyek lakókörnyezetükben történő ellátása, elsősorban a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítése, valamint életvitelük önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása. A szolgáltatás feladata a fogyatékosság jellege szerint alakul, ami lehet például személyi szállítás, ügyintézés, információ, munkavállalási tanácsadás.

Jogszabályi háttér

A 15/1999. [VI.9.] EÜM-rendelet tartalmazza a végezhető feladatok sorát: A rendelet értelmében minimum fél óra, maximum 3 óra lehet - de ezt - természetesen - nem a család igénye szabja meg, hanem az ellátandó feladat. Ha az ellátandó probléma például egy krónikus lábszárfekély, amellyel a beteg nem tud eljárni a kötözésre, ezt az ápolók eredményesen kezelik, és a tevékenység elvégzésére elég 30-40 perc. Ahol azonban folyadékpótlás, infúzió szükséges, ott az ellátás időtartama 1,5-2 órát is kitesz, hiszen ebben az esetben csak a tű kihúzása után hagyható magára a beteg.

A vizitekről

Egyszerre legfeljebb 14 vizit (napi 1) rendelhető, azonban ismételt orvosi vizsgálatot követően, új elrendelő lap alapján további három alkalommal még ugyanennyi, Egy naptári éven belül összesen folyamatos ápolást a kezelőorvos 56 vizit mértékéig rendelhet el, azzal, hogy ha napi többszöri látogatás szükséges, az akkor is csak egy vizitnek számít.
A kezelőorvos a szolgáltatás elrendelésekor határozza meg a kivitelezendő ellátásokat, azok során alkalmazandó gyógyszereket, és a gyógyító ellátások gyakoriságát. Az elrendelt tevékenységek összetételét és gyakoriságát csak a kezelőorvos jogosult megváltoztatni. Az otthoni szakápolás keretében a térítésmentesen nyújtott ellátás naponta egy vizit, amelynek időtartama a három órát nem haladhatja meg. A biztosított azonos időszak alatt más szolgáltatótól kórház-kiváltó ellátást nem vehet igénybe.

Ha a beteg állapota szükségessé teszi - ideértve a hospice ellátást indokoló állapotot is - a kezelőorvos a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ellenőrző főorvosának egyetértésével, egyedileg meghatározott vizitszámot rendelhet el, ha a vizitszám a szolgáltatónál rendelkezésre áll. Az otthoni hospice ellátás legfeljebb 50 napra rendelhető el, amely ismételt orvosi vizsgálat alapján - új elrendelő lap kitöltésével - további két alkalommal megismételhető.

Feltételek

Az Egészségbiztosítási Alapból történő támogatás feltétele, hogy olyan szakápoló végezze, akivel az egészségbiztosító a feladat ellátására szerződött és a beteg lakhelye, illetve tartózkodási helye a szolgáltató működési területére esik.

Az otthoni szakápolást csak arcképes igazolvánnyal rendelkező ápoló végezheti. Hazánkban több mint 335 otthonápolási szakszolgálat működik, 3400 szakemberrel. Az elmúlt évben 1,2 millió vizit során több mint 70 ezer beteget látott el saját otthonában.

Idősek ápolása

A tartósan gondozásra szoruló személyt ellátó nagykorú hozzátartozó ápolási díjra jogosult, ami az ápolást végző személy lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat állapít meg. A díj összege nem lehet kevesebb, mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 százaléka. A fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személy gondozását végző kérhet emelt összegű ápolási díjat, ami azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékával.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt nyugaton az erősen felhős időben szórványosan havazás, havas eső is előfordul, máshol a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés is lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag