Az otthonápolásra vonatkozó jogszabályok

A korszerű egészségügyi ellátás fontos célja, hogy minél kevesebben, és minél rövidebb ideig szoruljanak kórházi ápolásra.

Egy évtizede működik nálunk államilag finanszírozva, törvényi szabályozással rendezetten az otthonápolás, mint betegellátási forma. Az otthoni betegápolás a szociális, illetve az egészségbiztosítási törvényen alapul.

A szociális törvény az alapszolgáltatások között nevesíti a házi segítségnyújtást, ami az önmagukat saját erőből ellátni nem tudók, pszichiátriai betegek, rehabilitáció után otthonukba visszatérők számára jelent gondoskodást. Ebbe az alapvető gondozási, ápolási feladatok tartoznak, mint például a beteg önálló életvitelének segítése, a környezeti higiénia megteremtése és fenntartása, valamint több, más ide kapcsolódó teendő.
A támogató szolgáltatás célja a fogyatékos személyek lakókörnyezetükben történő ellátása, elsősorban a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítése, valamint életvitelük önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása. A szolgáltatás feladata a fogyatékosság jellege szerint alakul, ami lehet például személyi szállítás, ügyintézés, információ, munkavállalási tanácsadás.

Jogszabályi háttér

A 15/1999. [VI.9.] EÜM-rendelet tartalmazza a végezhető feladatok sorát: A rendelet értelmében minimum fél óra, maximum 3 óra lehet - de ezt - természetesen - nem a család igénye szabja meg, hanem az ellátandó feladat. Ha az ellátandó probléma például egy krónikus lábszárfekély, amellyel a beteg nem tud eljárni a kötözésre, ezt az ápolók eredményesen kezelik, és a tevékenység elvégzésére elég 30-40 perc. Ahol azonban folyadékpótlás, infúzió szükséges, ott az ellátás időtartama 1,5-2 órát is kitesz, hiszen ebben az esetben csak a tű kihúzása után hagyható magára a beteg.

A vizitekről:

Egyszerre legfeljebb 14 vizit (napi 1) rendelhető, azonban ismételt orvosi vizsgálatot követően, új elrendelő lap alapján további három alkalommal még ugyanennyi, Egy naptári éven belül összesen folyamatos ápolást a kezelőorvos 56 vizit mértékéig rendelhet el, azzal, hogy ha napi többszöri látogatás szükséges, az akkor is csak egy vizitnek számít.

A kezelőorvos a szolgáltatás elrendelésekor határozza meg a kivitelezendő ellátásokat, azok során alkalmazandó gyógyszereket, és a gyógyító ellátások gyakoriságát. Az elrendelt tevékenységek összetételét és gyakoriságát csak a kezelőorvos jogosult megváltoztatni. Az otthoni szakápolás keretében a térítésmentesen nyújtott ellátás naponta egy vizit, amelynek időtartama a három órát nem haladhatja meg. A biztosított azonos időszak alatt más szolgáltatótól kórház-kiváltó ellátást nem vehet igénybe.

Ha a beteg állapota szükségessé teszi - ideértve a hospice ellátást indokoló állapotot is - a kezelőorvos a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ellenőrző főorvosának egyetértésével, egyedileg meghatározott vizitszámot rendelhet el, ha a vizitszám a szolgáltatónál rendelkezésre áll. Az otthoni hospice ellátás legfeljebb 50 napra rendelhető el, amely ismételt orvosi vizsgálat alapján - új elrendelő lap kitöltésével - további két alkalommal megismételhető.

Feltételek

Az Egészségbiztosítási Alapból történő támogatás feltétele, hogy olyan szakápoló végezze, akivel az egészségbiztosító a feladat ellátására szerződött és a beteg lakhelye, illetve tartózkodási helye a szolgáltató működési területére esik.

Az otthoni szakápolást csak arcképes igazolvánnyal rendelkező ápoló végezheti. Hazánkban több mint 335 otthonápolási szakszolgálat működik, 3400 szakemberrel. Az elmúlt évben 1,2 millió vizit során több mint 70 ezer beteget látott el saját otthonában.

Idősek ápolása

A tartósan gondozásra szoruló személyt ellátó nagykorú hozzátartozó ápolási díjra jogosult, ami az ápolást végző személy lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat állapít meg. A díj összege nem lehet kevesebb, mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 százaléka. A fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személy gondozását végző kérhet emelt összegű ápolási díjat, ami azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékával.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Tippek

A használt pelenka és egyéb inkontinenciatermékek miatt tartsunk egy külön kukát, melyet rendszeresen fertőtlenítünk ürítés után.