Ápolási díj: mennyi, és kinek jár?

HáziPatika

Az ápolási díj a súlyosan fogyatékos, tartósan beteg hozzátartozót ápoló személy számára biztosítható, jövedelemtől független pénzbeli ellátás, amelynek célja azok segítése, akik hozzátartozójuk ápolása miatt kereső tevékenységet nem tudnak folytatni.

Fontos tudni, hogy egyszerre csak egy ápolási díjra való jogosultság állapítható meg az ápolást végző személy számára. Egy ápoltra egyetlen ápolást végző személy számára állapítható meg a díj. 

Az ápolási díj havi bruttó összege 2018-ban 32 600 Ft, nettó összege 29 340 Ft. A kiemelt ápolási díj havi bruttó összege 58 680 Ft, nettó összege pedig 52 812 Ft.

Ki veheti igénybe a támogatást?

Azok a nagykorú személyek, akik a következő rokoni viszony valamelyikében állnak az ápolttal: testvér, testvére házastársa, élettárs, házastárs, házastárs egyenes ágbeli rokona és testvére, egyenes ágbeli rokon, egyenes ágbeli rokon házastársa, örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermek, örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülő.

Kit lehet otthon ápolni?

Az otthonápolás annak a lehetőségét biztosítja, hogy a beteget otthonában szakdolgozó lássa el, amennyiben a beteg kórházi ellátása nem indokolt. De kit lehet otthon ápolni? Korábbi cikkünkből kiderül.

otthonápolás, ápolási díj

Ki után lehet ápolási díjat igényelni?

Alapösszegű ápolási díjban részesülhetnek az igénylő hozzátartozók a súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg, 18 év alatti személyek ápolása, gondozása után. Tartósan betegnek az a személynek számít, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel. 

Kiemelt ápolás

Magasabb összeget állapítanak meg azoknak, akik olyan ápoltakat gondoznak, akik rehabilitációja nem javasolt, egészségkárosodásuk jelentős, önellátásra pedig nem, vagy csak segítséggel képesek. Kiemelt ápolási díjat igényelhetnek továbbá azok is, akik olyan hozzátartozójuk gondozását végzik, aki után magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak miniszteri rendeletben meghatározott súlyosságú betegségre vagy fogyatékosságra való tekintettel. Fokozott ápolást igényelnek azok a súlyosan fogyatékos személyek, akik mások segítsége nélkül nem képesek önállóan étkezni és/vagy tisztálkodni, öltözni, illemhelyet használni és lakáson belül, segédeszközzel sem közlekedni. A felsoroltak közül legalább háromnak egyidejűleg kell teljesülnie ahhoz, hogy megfeleljenek a fokozott ápolásigénylés feltételeinek.


Hol lehet az igénylést benyújtani?

Az ápolási díj igénylését a kérelmező lakcíme szerinti illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalánál, illetve a kérelmező lakcíme szerinti illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál lehet benyújtani egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon.

A kérelemhez csatolni kell a háziorvosi igazolást arról, hogy az ápolt súlyosan fogyatékos vagy tartós beteg, illetve a szakvéleményét arról, hogy állandó és tartós gondozásra szorul. Amennyiben az ápolt oktatási, nevelési, illetve nappali ellátást nyújtó szociális intézményi ellátást vesz igénybe, erről szintén csatolni kell az igazolást. A kérelem elbírálásáról a járási hivatal a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság által kijelölt szakértő szakvéleménye alapján dönt.

A betegápolással hosszabb vagy rövidebb időre sokunknak szembe kell néznie, hozzátartozója bárkinek szorulhat ápolásra. Ebben a cikkben összefoglaltuk, milyen eszközökre lehet szükségünk az otthonápoláshoz.

A kiemelt ápolási díj megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell 18. életévét betöltött személy esetén a rehabilitációs hatóság érvényes és hatályos szakhatósági állásfoglalását, bizottsági állásfoglalását, határozatát vagy hatósági bizonyítványát az ápolt személy egészségi állapotáról - a komplex minősítés eredményéről -, vagy gyermekek esetén a kiemelt ápolási díjra való jogosultságot megalapozó körülményekről szóló szakorvosi igazolást.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +12 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen és közepesen felhős tájak váltakoznak, számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag