Mikor van szükség otthoni szakápolóra?

HáziPatika

Az otthoni betegellátás nem kényelmi szolgáltatás. Akkor igényelhető, ha a beteg egészségi állapota miatt kórházi kezelésre szorul - de lehetőség van kiváltására is otthoni betegellátással.

Az esetek többségében a betegek és hozzátartozóik számára is ez a legoptimálisabb megoldás, ráadásul költséghatékonyan csökkenthető a kórházi kezelések száma.

szakápoló, otthonápolás, idősgondozás

Igénybe vehető szolgáltatások

A háziorvos a szolgáltatás elrendelésekor határozza meg a betegnél alkalmazható ellátásokat, azok gyakoriságát, valamint, ha szükség van rá, előírja a gyógyszeres kezelést is. Otthoni betegápolás keretében a következő szolgáltatásokat vehetik igénybe a betegek:  

 • szondán át tápláláshoz és folyadékfelvételhez kapcsolódó ápolás
 • katéterezés, illetve hólyagöblítéshez kapcsolódó feladatok
 • baleseti vagy műtétek utáni ápolás, és korlátozott önellátás esetén a testi higiéné biztosítása, valamint a mozgás segítése
 • tracheális (gége) kanül tisztítása, betét cseréje
 • műtéti területek - nyitott és zárt sebek - ellátása
 • intravénás folyadék- és elektrolitpótláshoz nem szájüregen történő gyógyszer beadáshoz kapcsolódó ápolás
 • sztomaterápia (sztóma: mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon) és különböző célt szolgáló drének (csövek) kezelése
 • szakmaspecifikus szájápolási tevékenységek műtét után
 • dekubitálódott (felfekvéses) területek, fekélyek ápolása
 • betegség következményeként átmenetileg vagy véglegesen kiesett vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez vagy pótlásához kapcsolódó ápolás keretében: mozgás hely- és helyzetváltoztatás segítése.
 • szükség szerinti, kiegészítő speciális eljárások: UH inhalálás, légzésterápia, szívó alkalmazása, oxigénterápia
 • tartós fájdalomcsillapítás
 • elekroterápia
 • otthoni parenterális (nem szájüregen keresztül történő) táplálás végzése kizárólag krónikus bélelégtelenségben szenvedő betegek esetében

Egyéb szolgáltatások

Az otthoni szakápolás része, hogy az ápoló ne csak elvégezze, hanem meg is tanítsa a betegeknek és/vagy a hozzátartozóknak mindazon feladatokat, amelyeket ők is el tudnak látni. A szakápolók étkezési tanácsokat is nyújtanak - ha szükség van rá, dietetikus bevonásával -, de más szaksegítséget is bevonhatnak a folyamatba, például logopédust vagy gyógytornászt. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy fekvőbetegeknél kiemelten fontos a bőrápolás is.

További feladatuk az ápolási tevékenységek dokumentálása, valamint a szakorvossal való folyamatos kapcsolattartás, hiszen jelentési kötelezettséggel is tartoznak az irányába.  Szintén elengedhetetlen feladatkörük a pszichés foglalkozás a betegekkel.


Ki lehet otthoni szakápoló?

Fontos a szakápoló személyisége. Az otthonokba kijáró egészségügyi dolgozók rugalmassága és pozitív személyisége talán még hangsúlyosabb, mint kórházakban dolgozó társaiké. Az ő viszonyuk gyakran sokkal szorosabb a betegekkel azáltal, hogy kórház vagy szakrendelők helyett saját otthonukban látják el őket. Előfordul, hogy a betegek többet találkoznak velük, mint saját hozzátartozóikkal. Ahhoz, hogy a kezelések optimális kedélyállapotban zajlódjanak le, fontos, hogy az ápoló könnyen teremtsen kapcsolatot, a betegek elfogadják őket, hogy hatékonyan tudjanak együttműködni.

Az idősgondozás kizárólag női feladat? Hogyan tudják megőrizni a nők a saját életüket, ha közben idős szüleikről is gondoskodniuk kell? Mennyire számíthatnak a férfiakra? Éva története.

Megkövetelik a szakmai hátteret is: kizárólag megfelelő szakképesítéssel rendelkező, diplomás ápolók vagy más, egészségügyi végzettséggel rendelkezők végezhetnek otthoni szakápolást. A kellő rutin fontos szerepet játszik a feladat elvégzésében, ezért több éves ápolói gyakorlatra van szükség a pozíció zökkenésmentes ellátásához.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Ha segítségre van szükségünk, ne féljük megkérdezni a háziorvosunkat a lehetőségekről! Az ápolószolgálatok egy része ingyenes.