Az otthonápolási szolgálatokról

Huták Judit

Az otthoni ápolás nem kizárólag a családtagok feladata: bizonyos esetekben szakápolói szolgálatokat, segítőket is igénybe vehetünk vagy önkéntes ápolók segítségét is kérhetjük. Milyen jogi feltételei vannak ennek és milyen ellátásokat vehetünk igénybe?

Az otthoni szakápolás a jogszabályi definíció alapján a beteg otthonában vagy tartózkodási helyén, kezelőorvosa rendelésére, szakképzett ápoló által végzett tevékenység - olvasható az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján. Az otthoni szakápolás célja, hogy a beteg kényelmes otthoni környezetben, személyre szabottan, humánus és szakszerű ápolásban részesüljön. Ezzel az ellátási formával a kórházi kezelések száma csökkenthető, illetve időtartama lerövidíthető, de az gondozó családtagokról is nagy terhet vehetnek le a szakemberek.
Az otthoni szakápolás abban az esetben vehető igénybe, ha a beteg egészségi állapota - orvosi végzettséghez nem kötött - komplex kórházi ápolást igényelne, de azt helyettesíteni lehet az otthoni szakápolás körében nyújtható ellátásokból összeállított kezeléssel. Ezek az ellátások bizonyos esetekben és a megfelelő nyomtatványokon való elrendelés után térítésmentesen is igénybe vehetők. Ez az ápolási forma nem vehető igénybe akkor, ha a beteg az idős kora miatt nem tud magáról gondoskodni.

A szakápolási szolgáltatások a finanszírozási szerződésekben rögzített mértékig területi ellátási kötelezettséggel működnek, a hozzájuk beérkező kéréseknek kötelesek eleget tenni. Az otthoni szakápolást elrendelheti a háziorvos vagy a kezelő szakorvos is, ha szerződése van az otthoni szakápolást nyújtó szolgáltatóval.

Az otthonápolási szolgáltatók működhetnek nem területi formában is, hasonlóan egy területi kötelezettségen kívüli családorvosi szolgálathoz vagy egy magánrendelőhöz. Lehetnek egyházi, alapítványi vagy egyesületi tulajdonban is.

Az otthoni szakápolás keretében bizonyos speciális ellátási formák vehetőek igénybe: többek között a szondán át való táplálás vagy annak megtanítása, katéterezés vagy a hólyagöblítéshez kapcsolódó ápolás, az intravénás folyadék- és elektrolitpótláshoz, gyógyszerezéshez kapcsolódó ápolás, a műtéti sebek ellátása, a sztomaterápia, a fekélyek ápolása, a gyógytorna vagy a beszédterápia. Az ellátások részletes felsorolása az OEP honlapján megtalálható, de természetesen a háziorvos vagy a szakorvos is adhat erről felvilágosítást, vagy a szolgáltató is közölheti, mit "vállal" és mit nem.

Az otthoni szakápolás tulajdonképpen egy "házi vizit", mely a szabályozás szerint napi egyszeri, maximum három órás "látogatást" jelent. A szakápolónak és az otthoni gondozónak éppen ezért fontos lehet a szoros szakmai kapcsolat kialakítása, a beteg állapotának folyamatos követése, hogy mindketten tisztában legyenek a javulásokkal vagy romlásokkal. A kommunikáció ezért kiemelt jelentőségű!

Nem szakápolói gondozók és önkéntesek

Természetesen, bizonyos esetekben nemcsak szakápolóra lehet szükség: a családnak nagy segítséget jelenthet egy házhoz járó gondozó, ápoló vagy éppen egy lelkes, ismerős önkéntes. Ez különösen akkor lehet fontos, ha a családtagok dolgoznak és nem tudják máshogy megoldani az otthon lévő beteg folyamatos felügyeletét. A gondozó vagy az önkéntes a legkisebb feladatoktól (bevásárlás, gyógyszerkiváltás vagy beszélgetés) egészen a legnagyobbakig (betegellátás, ételkészítés, takarítás) szinte mindent elvégezhet. Ez minden esetben személyes megbeszélést, egyeztetés tárgya.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Tippek

Ápoltunk körmét könnyebben le tudjuk vágni áztatás után, mind a kezén, mind pedig a lábán.