Vizeletszivárgás prosztataműtét után

Prosztataműtét után sok férfi akár hónapokig is inkontinencia problémákkal küzdhet. Péter apukája ebben a helyzetben, a vizelettartási nehézségek miatt szinte teljesen megváltozott: még a családi programokon sem szívesen vett részt, kerülte az embereket, és egyre rosszabb lelki állapotba került. Péter egyszerű és biztonságos megoldást talált édesapja problémájára, amelynek köszönhetően a férfi gyorsan visszanyerte az életkedvét.

"Sportos, életerős, kíváncsi apukám egészen megváltozott a prosztataműtétje után, mintha az agyában is kicseréltek volna valamit. Nagyon aggódtunk miatta, mert noha a jelek szerint fizikailag már felépült, naphosszat otthon tévézett, úgy tűnt, semmi nem érdekli a korábbi hobbijai közül" - meséli a 46 éves Péter.
A műtét előtt, 65 éves frissnyugdíjasként tele volt tervekkel, mi mindent csinál majd, amire eddig a munka miatt nem jutott ideje: biciklizik, utazik, kiállításra és moziba jár majd. Most pedig, hiába engednék az orvosai, még a heti teniszezésünket is lemondja, pedig ez a fix apa-fiú programunk több mint 20 éve. Az egyetemista koruk óta meglévő színházbérletét is lepasszolta anyám legjobb barátnőjének. Az egész család próbálta kipuhatolni, mi lehet a baj, de Péter apukája nem akart megnyílni, és egyre levertebbnek tűnt, így egy idő után inkább felhagytak a faggatózással.Az anyukája vetette fel, hogy a szennyesben talált vizeletfoltos alsónadrágoknak, a gyakoribb ágyneműcseréknek köze lehet a dologhoz, de nem mert vele beszélni róla, attól tartva, hogy a helyzet még tovább mérgesedik.

Péter az interneten nézett utána a problémának, innen tudta meg, hogy a prosztataműtét inkontinenciához vezethet, ha műtét során a húgycső felső része vagy a húgyhólyag nyaka megsérül, és a vizeletszivárgás az operáció után még hónapokig is megmaradhat. "Azonnal megértettem apámat - mondja. Persze, hogy nem akar kimozdulni sem, ha mindezt csak kényelmetlen pelenka vagy betét segítségével tehetné meg, és folyton egy esetleges baleset miatti megszégyenülés miatt aggódik. Hogyan teniszezhetne így az ember?"

A keresgélés közben bukkant rá egy fehérneműként használható pelenkanadrágra, ami komfortosabbnak és diszkrétebbnek tűnt a hagyományos megoldásoknál. Úgy döntött, egy próbát megér, így rendelt egy csomaggal. Nem akarta erőltetni a dolgot, így a legközelebbi családi ebéd alkalmával néhány darabot, és a termék leírását egyszerűen becsempészte az apukája fehérneműs fiókjába. "Jó ötlet volt - emlékszik vissza. - Apámnak így nem kellett beszélnie a problémájáról, de mikor következő alkalommal megjelentem a szüleimnél, a próbadarabok már nem voltak a fiókjában, anyám pedig arról mesélt, hogy apukám végre elővette a biciklit a garázsból, és tett már néhány rövidebb kiruccanást. Amikor ismét felvetettem, hogy már régen teniszeztünk, azt mondta, a jövő héten újra megpróbálná."

Azóta fokozatosan javul a kedélye: megint jár színházba, sőt kiállításokra is, erre régen sosem volt ideje. Újra elvállalja az unokákat, sőt már azt tervezgeti, hogy nyáron teniszezni tanítja majd őket. "Azt hiszem, az egyszerűen, egy mozdulattal felvehető, majd eldobható pelenkanadrág, amely biztonsággal magába zárja még a nagyobb mennyiségű vizeletet is, egyszerűen visszaadta a magabiztosságát" - mondja Péter. A visszanyert aktivitás miatt pedig sokat javult a kondíciója is, és már majdnem teljesen leadta a műtét és a lábadozás során magára szedett súlyfelesleget, ami pedig segít a vizelettartási problémák leküzdésében. "Mi pedig újra mindent megbeszélünk a heti tenisz alkalmával - folytatja. Nagyon jó érzés, hogy visszakaptam az apukámat."Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Tippek

Ápoltunk körmét könnyebben le tudjuk vágni áztatás után, mind a kezén, mind pedig a lábán.