Inkontinencia: kényelmes segítség

Amilyen gyakori, olyan keveset tudunk a megoldási lehetőségekről, pedig az inkontinens emberek életét ma már olyan kényelmes és diszkrét eszközökkel lehet megkönnyíteni, amelyek még a mozgásukban enyhén korlátozott emberek számára is segítenek önállóságuk megőrzésében.

Ivett arról mesélt, hogyan találták meg a mindenki számára előnyös megoldást felépülőben lévő édesapja vizelettartási panaszaira.
Korábban igen tevékeny, életszertő édesapám egy váratlan stroke után heteket töltött kórházban. A körülményekhez képest szerencsésnek mondható, a rehabilitációs programja jól haladt, és - bár az egyik kezét még mindig nehezen használja - néhány napja hazaengedték a rehabilitációs osztályról. Mivel a család alaposan tájékozódott, tudtuk, hogy a testi rehabilitáció mellett igen hosszadalmas folyamat lesz a lelki felépülés, de örömmel tapasztaltuk, hogy hirtelen mennyit javult a kedélye már attól, hogy újra otthon lehet, és szerető családtagok veszik körül. Egy-két nap múltán azonban kezdett ismét egyre búskomorabbnak tűnni, mi pedig teljes tanácstalansággal álltunk a helyzet előtt - meséli a 38 éves Ivett. A gyerekek, a testvérem és én próbáltunk puhatolózni, de hiába: ha felhoztuk a témát, édesapám csak még jobban elzárkózott. Kezdtünk attól tartani, hogy a hangulata a felépülése rovására megy, ha a visszahúzódása miatt nem tartja magát a kezelési tervhez.

Apró nyomokból jöttünk rá, hogy bevizeléses balesetei vannak, egyszerűen azért, mert az állapota miatt nem ér el időben a wc-re. Világosan látszott, hogy valamilyen segédeszközre van szüksége, de az is teljesen nyilvánvaló volt, hogy a pelenkázás - az általunk ismert egyetlen módszer - szóba se jöhet: nem viselné el az önérzete, ráadásul, még ha bele is menne, a keze miatt mindenképpen külső segítséget igényelne a felhelyezéshez, amit nagyon méltatlannak tartana.

Mivel az ismeretségi körömben senkiről nem tudok, aki hasonló helyzetben lett volna, az interneten kezdtem kutatni, mi a teendő a miénkhez hasonló szituációban. Nem kellett sokat keresgélnem: hamar ráakadtam egy fehérneműként használható, egyszerűen, önállóan cserélhető pelenkanadrágra, ami kifejezetten ideális megoldásnak tűnt. Elmentem hát a gyógyszertárba, ahol érdeklődésemre a patikus megerősítette az interneten olvasottakat: elmondta, hogy a korszerű pelenkanadrág nemcsak igen könnyen használható, de nagyon megbízható és kényelmes viselet is: maximális védelmet nyújt a szivárgással szemben, miközben bőrproblémák kialakulásával sem fenyeget, mert légáteresztő anyagának köszönhetően kifejezetten kíméletes a bőrhöz. Mindez meggyőzött, hogy érdemes próbát tennünk vele.


Nem volt könnyű megtalálni a módját, hogy felhozzam a témát édesapámnak. Rábíztam a döntést: egyszerűen megmutattam neki a csomagot, és elmondtam, hogy a pelenkanadrágot ugyanúgy viselheti, mint a megszokott alsóneműjét - nem látszik, és a szabadságában sem korlátozza - az önállóságát pedig teljesen megőrizheti, mert egy kézzel fel és le tudja venni. Nem erőltettem semmit, nem ellenőrizgettem, de hamarosan mindenki észrevette, hogy múlóban a rosszkedv: újra felszabadultabb, és optimistán áll a gyógyuláshoz, ami pedig nagyban segíteni fogja abban, hogy mielőbb visszataláljon a régi kedvteléseihez, az aktív hétköznapokhoz.Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Tippek

A rendszeres testmozgás még könnyebb zenére! A tempó legyen lassabb, a dallam pedig ismerős!