Inkontinencia - hogy senkit ne érjen meglepetés

Az inkontinencia, akármilyen fokú, mindenképpen megnehezíti otthon gondozott betegünk életét. A mi feladatunk ápolókként az, hogy minél gyorsabban és diszkrétebben gondoskodjunk a problémáról, és a beteg egy pillanatra se érezze kellemetlenül magát.

Az inkontinencia egy olyan betegség, melyről az érintettek nem szívesen beszélnek, sőt gyakran a teljes tagadásba menekülnek, annyira kellemetlen számukra, hogy ilyen gondjaik vannak. Biztosítanunk kell őket arról, hogy semmi visszataszítót vagy kellemetlent nem találunk abban, hogy ellássuk őket. A lelki támogatáson kívül van még pár egyszerű, könnyen megvalósítható tipp: nem is gondolnánk, milyen sokat segíthetnek betegnek és ápolónak egyaránt.

Általános ápolási tanácsok

Amennyiben ápoltunk ki tud menni a mellékhelységbe, fontos, hogy akadálymentesítsük a lakás oda vezető részeit. Éjjel lehetőség szerint tompa világítással, tegyük láthatóvá ezt a "menekülő utat". Mindenképpen jó, ha a beteg közlekedőképességétől függetlenül a hálószobában és a wc-ben is elhelyezünk egy jól lezárható fedeles edényt a használt inkontinencia-betétek tárolására.
Az inkontinencia egy olyan betegség, melyről az érintettek nem szívesen beszélnek
Az inkontinencia egy olyan betegség, melyről az érintettek nem szívesen beszélnek
Ha a beteggel időnként kimozdulunk a lakásból, mindig legyen nálunk egy kis "elsősegély-csomag", ami pár tiszta betétből vagy nadrágpelenkából, a használt betétek tárolására alkalmas műanyag zacskóból és nedves törlőkendőből áll.
Figyeljünk arra, hogy az inkontinenciában szenvedő könnyen eltávolítható ruhát: bő szoknyát, gumis derekú nadrágot hordjon. Vegyünk a beteg ruháinak és ágyneműjének egy külön, nagyobb méretű szennyestartó kosarat, lehetőleg műanyagból: a beteg szégyellheti szennyesét a többi családtaggal egy tárolóba helyezni.
Ha betegünk fizikai akadályozottsága miatt nem képes önállóan intézni folyó ügyeit, még fontosabb, hogy gondoskodjunk az inkontinenciabetétek rendszeres cseréjéről, illetve arról, hogy a bőr tiszta és száraz maradjon az érintett területeken.

Segédeszközök

Akár ki tud menni az ápoltunk a toalettre, akár nem, az inkontinenciabetétek viselése nagyobb biztonságérzetet és magabiztosságot ad nekik. Ezért a probléma fokától függően mindenképpen ajánljuk fel neki ezt a lehetőséget. Meg kell értetni a beteggel, hogy a tisztasági betétek vagy menstruációs betétek nem képesek ilyen feladat ellátására, a ma forgalomban lévő inkontinenciabetétek pedig jóval diszkrétebbek és kényelmesebbek, mint elődeik.
Mindig biztosítsunk a betegnek választási lehetőséget, azaz többféle márka többféle termékét is kínáljuk fel neki kipróbálásra, hogy maga dönthesse el, neki melyik betét vagy nadrágpelenka-típus a legkényelmesebb és legbiztonságosabb. Csak akkor halmozzunk fel nagyobb készleteket, amikor ez a döntés már megszületett. Mindig tartsunk megfelelő mennyiségű tiszta betétet és nedves törlőkendőt a beteg keze ügyében, hogy ha szükségét érzi, maga is gondoskodni tudjon a cseréről.
Középsúlyos inkontinencia fennállása esetén a gyártók a fehérneműbe rögzíthető, légáteresztő inkontinencia betétek viselését ajánlják. E termékek követik a test vonalát, dupla cellulóz magjuknak, oldalsó gumírozásuknak és speciális szagmegkötő rendszerüknek köszönhetően kényelmes és biztonságos viseletet nyújtanak.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

A beteg szájhigiéniáját szondán történő táplálásnál sem szabad elhanyagolnunk.