Ilyen az élet 92 évesen

HáziPatika

92 éves édesanyámnál másfél éve diagnosztizáltak demenciát - meséli a lánya Böbe, aki otthon családja körében gondozza idős hozzátartozóját.

Amikor a gondolkodás lelssul

Anyukám a betegség felfedezésig nem szorult segítségre, önálló életet élt, idős kora ellenére példásan ellátta magát, persze sokat segítettünk neki, bevásároltunk, elkísértük orvoshoz, ha bármi adódott számíthatott ránk. Mindig csodáltam, hogy ilyen jól megbirkózik a mindennapi élet kihívásaival, de pár éve észrevettem, hogy a gondolkodása lelassult, sokszor nem tudta megfelelően kifejezni magát, nem találta az odaillő szavakat. Először arra gondoltam, hogy ez normális jelenség, a korral a szellemi frissesség is csökken, de hamar rájöttem, ennél többről van szó. Intő jel volt a számomra, amikor kiderült anyukám tájékozódása is sokat romlott.

92 éves édesanyámnál másfél éve diagnosztizáltak demenciát, öreg, idős, néni
"92 éves édesanyámnál másfél éve diagnosztizáltak demenciát"

Felkerestem a háziorvosát, aki egy erre a problémára szakosodott egészségügyi centrumba irányított bennünket, ott gondos, alapos kivizsgálás után megállapították, hogy anyukámnak közepesen súlyos demenciája van. Rövid időre kórházba is került, az idegen környezet azonban még inkább összezavarta, sokat romlott az állapota, még kétségbe ejtőbbé vált a szellemi hanyatlás mértéke - idézi fel Böbe.

Ekkor úgy döntöttünk a férjemmel és a lányommal, hogy a jól megszokott környezetében, otthon ápoljuk tovább, talán így nem rosszabbodik a betegség stádiuma, van remény némi javulásra. Megpróbáltam egyszerű, jól követhető napirendet bevezetni, hogy kiszámíthatóak legyenek a hétköznapjai. Nem is gondoltunk bele, mekkora kihívást is jelent ez mindannyiunk számára, főként úgy, hogy már én is elmúltam 63 éves, nekem is megvannak az apró-cseprő gondjaim. Szinte már a kezdetek kezdetén szembesülnünk kellett az otthonápolás első nehézségével az inkontinenciával.

Irány a kórház!

Már a kórházban kiderült, hogy anyukámnak komoly vizelet visszatartási nehézségei vannak, ott katéterrel orvosolták ezt, de otthon sok fejtörést okozott a legmegfelelőbb megoldást megtalálni. Anyukám folyton ingerült volt, nem tűrt meg semmit magán, a hagyományos tisztasági betétek pedig ebben az esetben mit sem értek, a folyamatos ruha és ágyneműmosás mellett már a felfekvéstől is tartanunk kellett.

Ekkor megoldás után kutatva találtam rá az interneten egy diszkrét fehérneműhöz hasonló pelenkanadrágra, amit azonnal meg is rendeltem egy internetes áruházból. Meglepetésemre a termék küllemében tényleg olyan volt, mint egy hagyományos alsónemű. Szerencsére nem csak nekem nyerte el e tetszésemet, de édesanyámat sem feszélyezi a viselése. Kíméletes a bőrhöz, szorosan illeszkedik a testvonalához, véd a szivárgások ellen. Ugyanakkor nem korlátozza a mozgásszabadságot, ez nagyon lényeges, hisz anyukám szívesen sétálgat a kertben, hetente kétszer pedig gyógytornász segítségével tornázik.


A pelenkanadrág várakozáson felül bevált számunkra, ahogy a minta elfogyott, rendeltem még belőle a közeli patikában. Megnyugtató, hogy megtaláltuk a végleges megoldást, nem kell tartanunk a váratlan balesetektől, és ami még fontosabb, ezáltal édesanyám közérzete is jobb lett.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Kérjük meg a családtagokat, rokonokat, hogy vállaljanak át egy-két feladatot, házimunkát!