Hogyan segíthetünk tapintatosan inkontinens családtagunknak?

HáziPatika

Az inkontinenciával kapcsolatos szégyenérzet miatt még manapság is sokan titkolják, gondot jelent számukra a vizelet visszatartása.

Ha vizeletfoltos, kissé nedves a lepedő

Néha csak véletlenül derül ki, mi okozza, hogy az addig aktív, társaságkedvelő családtagunk visszahúzódóvá válik. Éva története sokak számára ismerős lehet.
Tapintattal és odafigyeléssel könnyíthetünk szerettünk nehézségein, betegápolás inkontinens beteg otthoápolása inkontinencia urológus vizeletcsepegés pelenka
Tapintattal és odafigyeléssel könnyíthetünk szerettünk nehézségein.
"Bár édesanyám egy dunántúli kisvárosban él, mióta nyugdíjba ment gyakran látogatott meg minket. Ilyenkor színházba járt, találkozott a pesti barátnőivel, sétáltak, kirándultak. Amióta megszületett az unokája, még sűrűbben ült fel a távolsági buszra, hogy segítsen a kicsi körüli teendőkben. Nagy könnyebbséget jelentett mindannyiunk számára, hogy számíthattunk rá. Ezért is volt feltűnő a változás, hogy az addig életvidám, nyüzsgő anyukám szomorú, magába forduló lett, mindig szépen gondozott, virágos kiskertjét is elhanyagolta. Hiába kérdezgettük, mi a baj, nem adott konkrét választ.

92 éves édesanyámnál másfél éve diagnosztizáltak demenciát - meséli a lánya Böbe, aki otthon családja körében gondozza idős hozzátartozóját. Történetüket itt olvashatja el.Éppen a tavaszi nagytakarításban segítettem neki, amikor ágyneműhúzás közben észrevettem, hogy vizeletfoltos, és kissé nedves a lepedő. A szennyestartóban lévő ruhák is vizeletszagúak voltak, ám mikor rákérdeztem, mit jelent ez, anya csak lemondóan legyintett. Tudtam, itt kell keresnem változásának okát. Kutattam az interneten, majd tanácsot kértem egy urológustól, aki megerősítette a gyanúmat: édesanyám vizeletinkontinenciában szenved, ami nem súlyos betegség, de szükség lesz kivizsgálásra. Azt javasolta, addig is szerezzek be a patikában olyan nadrágpelenkát, ami hasonlít a fehérneműre, viselése kényelmes, és biztonságos. Azt is elmondta, hogy a nadrágpelenka könnyen felhúzható testre simul, láthatatlan marad a ruha alatt, s azért sem kell aggódni, hogy a kellemetlen szag kiszivárog.

Mikor keressünk fel urológust?

Mivel nem szerettem volna édesanyám érzékenységét sérteni, nem erőltettem a beszélgetést, de az éjjeli szekrényének fiókjába és fehérneműi mellé is raktam nadrágpelenkát. Hazautaztam. Néhány nap elteltével aztán anya felhívott és azt mondta: már megvette a buszjegyet, nem sokára meglátogat minket, szeretne sétálni az unokájával a Margitszigeten, s ideje, hogy egy urológust is felkeressen. Tudtam, a nehezén túl vagyunk, anyu ismét a régi."

Éva története jól példázza, hogy kellő tapintattal, odafigyeléssel sok mindent elérhetünk. Az inkontinencia kellemetlen betegség, nehéz nyíltan, őszintén beszélni róla még azokkal is, akik a legközelebb állnak hozzánk. Ám ha megtaláljuk azt a megoldást, ami megerősíti a másikat abban, hogy a vizeletcsepegéssel is teljes életet élhet, nem kell lemondania az addigi kedvteléseiről, kerülnie a társasági programokat, az utazásokat, hamarosan megoldódik a gond.

A fehérneműként használható pelenkát ingyenesen kipróbálhatja ide kattintva!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Sose masszírozzuk a bőrt a felfekvés területén, vagy bármely csontos kiemelkedés felett.